Şedinţa de lucru a Cenaclului literar cu o nouă lansare de carte

Lansare carte Tecuci (7) Joi, 8 iunie 2017, sala Studio a Casei de Cultură a municipiului Tecuci, a găzduit o nouă şedinţă de lucru a Cenaclului literar „Calistrat Hogaş”, acţiune în parteneriat cu Filiala Iaşi a USR – reprezentanța Tecuci dar şi cu sprijinul Colegiului Naţional „Spiru Haret” din Tecuci. 

Tema principală a întrunirii a fost lansarea cărţii de debut a elevei Ionela Luiza Bejan, intitulată „Amalia”, apărută în anul 2017 la Editura „InfoRapArt” din Galaţi, având prefaţa semnată de profesorul Constantin Oancă, membru al USR, preşedinte al cenaclului.

Şedinţa a fost deschisă de Dan Vîță, referent al Casei de Cultură, un fin moderator al acestor plăcute evenimente. Vorbitorul a început prin a arata că deşi au trecut cele 40 de zile de la Înălţare, ne regăsim acum, în acest loc, într-un spaţiu în care sărbătorim o nouă înălţare, de această dată de suflet şi de carte. Pentru că azi, continuă vorbitorul, participăm la o nouă lansare de carte, de această dată un adevărat debut.

Lansare carte Tecuci (2) Moderatorul a ţinut să reamintească celor prezenţi faptul că la sfârşitul lunii trecute, o delegaţie de scriitori tecuceni, membri ai cenaclului, aparţinând de filiale din Galaţi şi Iaşi, au participat la o întâlnire literară la Brăila, tecucenii noştri primind multe cuvinte de laudă pentru activitatea şi prestaţia lor.

În acelaşi timp, moderatorul anunţă şi următoarele evenimente la care sunt invitaţi iubitorii de literatură, respectiv pe 15 iunie, o nouă lansare de carte a Violetei Mândru dar şi omagierea poetului nepereche, Eminescu. Apoi, pe 22 iunie, tot în cadrul cenaclului va citi din lucrările lui pictorul-poet Mircea Cojocaru, iar profesorul Aurel Scarlat va prezenta o nouă lucrare literară.

S-a trecut apoi la prezentarea cărţii, dar nu înainte ca vorbitorul să sublinieze prezenţa multor elevi în sală, în special de la CNSH, lucru care face ca media de vârstă a participanţilor la această şedinţă să fie scăzută.

„Am studiat cartea şi am găsit aici o proză viguroasă, cu o frază sacadată, care prezintă o realitate literară. Găsim aici o proză cu interferenţe interogative, foarte profunde. În realitate, avem în faţă o frumoasă poveste de dragoste adolesciană, dar cu o tehnică foarte bună. Cartea are prefaţa semnată de profesorul Constantin Oancă, pe care de altfel, îl invit să ia cuvântul” a spus moderatorul evenimentului.

Lansare carte Tecuci (4) Prof. Oancă începe prin a prezenta invitaţii speciali, începând cu primarul comunei Corod – Vasile Cârjeu, medicul Florentina Floareș, consiler comunal la Corod, apoi directoarea CNSH, prof. Eugenia Olariu, prof. Liliana Maxim, tot de la CNSH, părintele paroh Ion Ariton de la Corod, poetul V. S. Ghican, membru al USR, dar de loc tot din Corod, la fel ca şi poetul Iancu Huzum, membru al cenaclului. Alături de ei sunt prezenți Tănase Dănăilă, Săndel Stamate, Cătălin Poenașu, Aurel Scarlat, Mişu Ștefăniu, Mircea Cojocaru, tatăl autoarei dar şi Virgil Pavel, fost director al CNSH, un participant activ la viaţa literară tecuceană, apoi scriitorul Victor Aciocârlanoaiei cu soţia şi alţii.

Prof. Oancă, având în vedere vârsta autoarei, 17 ani, a ţinut să ne prezinte o altă tânară talentată, de aceeaşi vârstă, interpreta  Camille Berthelot care, prin intermediul benzii magnetice şi a videopoiectorului ne-a prezentat compoziţia lui John Williams din filmul „Lista lui Schindler”, o fascinantă interpretare la vioară.

Lansare carte Tecuci (3) Întorcându-se la prezentare, Constantin Oancă ne spune că această carte poate fi revendicată nu numai de literatură ci şi de pictură, prin cele două reuşite coperţi, dar şi de muzică, prin compoziţia multor fraze dominate de multă muzicalitate.

„Autoarea, continuă vorbitorul, este născută în anul 2000, a urmat primele clase la Corod unde a fost remarcată la orele de Română prin frumoasele ei compuneri. Am văzut în ea, încă de la prima noastră întâlnire, un real talent prin lucrările care le realiza. Nu frecventează întâlnirile colegiale dar se retrage în braţele literaturii unde îşi găseşte cu adevărat liniştea şi plăcerea sufletească. Este un copil precoce şi eu îi prevăd un viitor de adevărat scriitor. Astăzi este o elevă foarte bună la CNSH, în clasa a XI-a, îndrumată îndeaproape de profesoarele Eugenia Olariu şi Liliana Maxim.”

Invitată să ia cuvântul, prof. Liliana Maxim își arată încântarea că are astfel de elevi în colegiu şi mulţumeşte colegilor care au venit să o susţină pe Luisa: „Mă bucur pentru că acum particip la cea de a doua lansare de carte a unei eleve de la CNSH, de la clasa mea, prima fiind a elevei Bianca Mădălina Partenie. Ne bucurăm că avem aşa elevi, noi căutăm să îi cultivăm, dar mulţumim şi pe această cale şcolilor care i-au format”. Continuă spunând că scriitorul trebuie să fie în primul rând un excelent cititor: „Citind cartea de faţă, am simțit în ea un deosebit fior al adolescenţei, prin petrecerea acestor minunaţi ani de liceu, apreciind descrierile pline de entuziasmul tinereţii. Autoarea este o elevă  reţinută, timidă, asemeni unui melc care se află în cochilia lui. Dar, în pauze, devine veselă şi plină de viaţă.”

Revenit la microfon, prof. Oancă spune că factorul timp nu operează în natură şi el nu caută vârstă, trecând prin cele două lumi, cea reală şi cea fictivă: „Dominant este totuşi valul de tristeţe, care acoperă povestirile ei cu o adevărată naturatețe a gândirii.”

Lansare carte Tecuci (5) Prof. Eugenia Olariu spune că în una dintre zile autoarea a venit la dânsa cu această carte în mână. „Citind-o, am remarcat sinceritatea gândirii şi a exprimării, cu un suflet măcinat de numeroase întrebări. Are totuşi marea abilitate de a mânui cuvintele, dar domină zona pesimismului.” Profesoara încheie prin câteva citate din carte dar şi cu un interesant citat din opera marelui Augustin.

Poetul Vasile Sevastre Ghican îşi începe cronica literară asupra cărţii de faţă spunând că această este o capodoperă scrisă de o minoră, adolesceantă în scris. „Autoarea excelează prin tot ceea ce face. De aceea,  avem în faţa noastră una din cele mai reuşite cărţi scrisă de un adolescent, cu o aripă deschisă a zilei de azi spre mâine şi spre viitor. Eroii cărţi de faţă, Amalia şi Mircea, sunt cu adevărat Romeo  şi Julieta anului 2017. Analizăm acum un roman care se aseamănă cu un jar încins, care arde încontinuu. Sunt mândru de faptul că din coclaurile Corodului au ieşit valori literare că Ignatie Grecu, Constantin Oancă, Iancu Huzum şi alţii”, încheie poetul V.S. Ghican.

Dan Vîță ne reaminteşte faptul că literatura este şi un cumul de autobiografii, esenţa romanelor îndrăgite de cititori. Apoi îl invită la microfon pe tatăl autoarei, care, din cauza emoţiilor, nu a putut vorbi.

Lansare carte Tecuci (6) A luat în continuare cuvântul jurnalistul Tănase Dănăilă, acesta amintind frumoasele cuvinte ale marelui Goethe: „Să nu laşi să treacă nici o zi fără să auzi sau să vezi un lucru frumos”: „Noi, astăzi, am urmărit ceva frumos. Această carte, pe care o analizăm, este una scrisă foarte aerisit, cu o mare sinceritate şi cu o arhitectură pe înţelesul tuturor. Îi urez mult succes în activitatea următoare!”

Primarul Vasile Cârjeu și-a exprimat bucuria că autoarea de azi face parte din comuna Corod: „O ştiam de mică, ca o fiinţă cu multă forţă, vigoare şi mai ales cu foarte mult curaj. Îi mulţumesc pentru ceea ce a făcut, la fel cum mulţumesc şi părinţilor şi profesorilor ei care au format-o şi ajutat-o să ajungă aici.”

Lansare carte Tecuci (8) Microfonul a fost solicitat în continuare de poetul Iancu Huzum care spune că a cunoscut-o pe autoare la biblioteca comunei, unde venea să împrumute cărţi, întâi cele şcolare apoi cele de literatură, abordând şi îndrăgind diferite genuri literare. A participat şi la şedinţele de lucru ale cenaclului comunal, îndrăgostită fiind şi de literatură ştiinţifico-fantastică. „Prin cartea de faţă, pe care eu personal o consider ca fiind formată din două microromane şi trei nuvele, autoarea ne prezintă o proză curată, matură, stăpânind cu precizie arta dialogurilor.”

A luat cuvântul redactorul Iancu Aizic acesta începând prin a spune că astăzi, împreună cu directoarea Colegiului „Spiru Haret”, a participat la Gala teatrului şcolar care a adunat numeroase formaţii şcolare din Tecuci şi judeţul Galaţi. La acest concurs, CNSH s-a prezentat, la categoria de vârstă 15-19 ani, cu două secvenţe. Monologul „Contrarii” a fost interpretat de o elevă din clasa a XI-a, iar a doua participare a colegiului a fost „Poveşti din sufletul unui geniu sărman”, ambele lucrări fiind scrise de elevi ai colegiului, prima având autoare pe Bianca Mădălina Parfenie şi a doua pe Voica Ruxandra, care a şi fost pe scenă în rol secundar, ambele membre ale cenaclului literar tecucean. Un lucru foarte important, o mare realizare a elevilor şi a profesorilor care îi coordonează.

Prof. Tica Oancă, prima dirigintă a autoarei Ionela Luisa Bejan, a arătat că a simţit în ea un talent deosebit iar prin lucrarea de faţă autoarea a încercat să afle mai multe răspunsuri de la unele neclarităţi ale vieţii.

Preotul Ion Ariton, din Corod, aduce şi dânsul felicitări autoarei.

Lansare carte Tecuci (1) A fost rândul autoarei care, foarte emoţionată, a început prin a mulţumi membrilor cenaclului pentru frumoasa primire făcută cu această ocazie, cu mulţumiri colegilor care au venit să o susţină, profesorilor Tica şi Constantin Oancă, cei care i-au călăuzit primii paşi în literatură, apoi părinţilor care au sprijinit-o şi încurajat-o dar şi profesorilor de la CNSH , în special profesoarelor Liliana Maxim şi Eugenia Olariu pentru sfaturile şi încurajările pe care le-a primit de la acestea: „S-a spus despre mine că sunt timidă. Da, recunosc acest lucru. Şi îl motivez prin faptul că am fost atrasă de oamenii nefericiţi pe care încerc să îi ajut, de artiştii trişti şi de cei năpăstuiţi de soartă, încercând să le ofer ceea ce pot . Va mulţumesc tuturor pentru tot ce aţi făcut pentru mine!”

În încheiere, poetul Constantin Oancă a apreciat această nouă şedinţă de cenaclu şi a încheiat cu recitarea unor frumoase versuri ale marelui Eminescu.

 A urmat oferirea de autografe pe cărţile autoarei.

 

Autor: Iancu Aizic