Strada Mare şi… neîngrijită

Strada Mare Tecuci (6) Încep aceste rânduri prin a spune că scriu în calitate de simplu locuitor al acestui municipiu, plătitor corect de taxe, care doreşte ca oraşul în care m-am născut şi trăiesc să arate aşa cum trebuie.

Am spus că sunt tecucean dar afirm cu mare mândrie faptul că sunt un fost locuitor al celebrei „Strada Mare”, unde  am locuit timp de 30 de ani, în apropierea pasajului „Unirea”. Strada Mare rămâne pentru mine absolut totul, iar faptul că în urmă cu câţiva ani am reuşit să scot de sub tipar, la Editura Junimea din Iaşi, cartea intitulată „Strada Mare a Tecuciului”, nu reprezintă decât un modesc omagiu adus acestei străzi cu mare rezonanţă în istoria oraşului.

Strada Mare Tecuci (5) Reproduc cu mare plăcere magicele cuvinte ale marelui povestitor Ion Creangă şi spun: „Nu ştiu alţii cum sunt…”, dar eu, când văd ce este acum pe celebra „Strada Mare”, simt o mare durere în suflet.

Aşa cum am spus, am crescut odată cu Strada Mare şi o ştiu de când acest modest „Lipscani tecucean”, avea faţadele caselor protejate de obloane metalice sau din lemn pentru ca, mai apoi, să apară perioada portalelor metalice făcute din cornier şi potcovite, unde marii meseriaşi de la fosta  unitate „1 Mai” sau coperativele meşteşugăreşti, în care excela  renumitul lăcătuş Costel Gheorghiu, reușeau să înlocuiască vechile faţade. A venit apoi timpul termopanelor şi strada arată, acum, aproape cum trebuie.

Strada Mare Tecuci (4) Dar, alături de aspectele plăcute, mai avem şi astfel de imagini surprinse acum, în august 2017. Nu pot spune că ar cădea în sarcina Primăriei să intervină şi să remedieze aceste faţade, dar poate există posibilitatea ca organele competente să atenţioneze respectivii proprietari că este obligaţia lor să facă aceste fațade să arate aşa cum ar trebui.

Am avut numeroase ocazii să fiu alături de colegi din alte ţări care, prin diferite ocazii, revin la locul lor natal, iar „Strada Mare” nu poate lipsi din traseul lor. Şi ce să vadă? Că acum, în anul 2017, mai avem astfel de imagini?

Strada Mare Tecuci (3) Sper că se poate face ceva pentru a se schimba aceste aspecte dominate de o cruntă realitate şi care, consider, nu dau o imagine plăcută oraşului nostru.

Închei, repetând: „Nu ştiu alţii cum sunt…” dar eu sufăr pentru aceste lucruri, care sper că se vor remedia.

 

Autor: Iancu Aizic