Deschidere festivă a noului an școlar la Şcoala „Dimitrie Sturdza”

Sc Dimitrie Sturdza Tecuci (1) La fel ca în toate unităţile de învăţământ din ţară şi la Școala Gimnazială „Dimitrie Sturdza” din Tecuci, luni, 11 septembrie, a avut loc deschiderea festivă a noului an şcolar 2017-2018.

Dis de dimineaţă străzile au fost din nou pline de copii cu ghiozdane, în mâini sau pe spate, însoţiţi de părinţi sau bunici, care îi ţineau bine de mânuţe, şi cu nelipsitele buchete de flori.

Sc Dimitrie Sturdza Tecuci (2) Încă de la intrarea în curtea şcolii, privind clădirea, gândul îmi zboară spre istoria acestor locuri, mai precis prin toamna anului 1878, atunci când, urmare a eforturilor susţinute de farmacistul Costache Racoviţă şi publicistul Gh. Misail, deputaţi în Parlamentul României, au pus bazele Gimnaziului real de băieţi. Anii au trecut dar noi nu putem uita că prin aceste săli, de-a lungul timpului, au activat ca profesori sau directori oameni de mare importantă cum ar fi Dimitrie Hârlescu, C. Solomon, G.G. Ursu, Al. Alexinski, Victoria Lupu-Ciobotaru, Emil Bostan, Doru Scărlătescu, Ştefan Rugină, Viorica Tiron şi mulţi alţii. Dintre absolvenţii acestei şcolii să numim pe Eugen Boureanul, Ion Hurjui, Boris Plăhteanu, Iorgu Iordan, George Purcaru, Dionisie Duma şi alţii.

Sc Dimitrie Sturdza Tecuci (7) Festivitatea de deschidere a început cu intonarea Imnului Naţional, după care a urmat o slujbă oficiată de părintele Vârlan. Apoi, profesoara Raluca Gabor, directoare a şcolii, după ce a urat „Bun venit!” tuturor elevilor, dar în special celor din clasa O, prezenţi pentru prima oară la o astfel de manifestare, a dat cuvântul reprezentantului autorităţii locale, viceprimarului Dănuţ Pintilie, care a urat mult succes elevilor şi a spus că primăria va sprijini actul cultural şi învăţământul.

În continuare, directoarea a dat citire mesajului Ministrului Învăţământului, Liviu Marian Pop, care, printre altele, a spus că a fost elev, student şi profesor, cunoaşte viaţa din şcoli şi doreşte mult succes tuturor elevilor în noul an şcolar.

Sc Dimitrie Sturdza Tecuci (5) S-a dat apoi citire mesajului din partea Insp. Şcolar Judeţean Galaţi, insp. sc. general prof. Mioara Enache, şi mesajul Poliţiei locale care va asigura siguranţa elevilor.

În încheierea cuvântării, prof. Gabor a urat mult succes tuturor elevilor, în special celor din clasele a VIII-a, şi a adresat mulţumiri elevilor premiaţi la diferitele competiţii la care au participat.

Au fost apoi citaţi învăţătorii şi diriginţii celor 25 de clase, cu un număr de 700 elevi pregătiţi de 40 de profesori. În clase, cărţile erau pe băncile elevilor şi îşi aşteptau stăpânii.

Gata cu vacanţa, a început Şcoala!

 

Autor: Iancu Aizic