Continuând seria de spectacole oferite de Fundaţia Pelin, vineri, 29 septembrie 2017, am asistat la un adevărat spectacol de gală. Ateneul a găzduit spectacolul intitulat „Pianul cu poeme”, un adevărat recital de muzică şi poezie de dragoste, care deschide inimile şi trezeşte bucurie în toate sufletele.
Spectacolul a fost susţinut de pianista Ioana Maria Lupaşcu alături de îndrăgită actriţa Daniela Nane.
Ioana Maria Lupaşcu a fost studenta marelui pianist Lazăr Berman la Accademia Europea di Musica din Italia. A concertat în România, Italia, Elveţia, Belgia, Turcia, Spania şi alte ţări. Din anul 2014 colaborează şi cu contratenorul Cezar Ouatu. A realizat spectacole cu mari personalităţi ale artei teatrale cum ar fi Ion Caramitru, Marian Râlea şi, acum, cu actriţa Daniela Nane. Din anul 2007 este solistă concertistă a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti.
Daniela Nane este actriţă la Teatrul „Bulandra” din Bucureşti din anul 1995, atunci când a absolvit Academia de Teatru şi Film din Bucureşti la clasa profesorilor Mircea Albulescu şi Adrian Titeni. A terminat Masteratul Ligii Europene a Institutului de artă din Amsterdan dar şi pe cel din Berlin. Este o recunoscută iubitoare de poezie iar cu acest spectacol a fost în numeroase turnee în România dar şi peste hotare.
Spectacolul a fost deschis de gazda evenimentului, Doru Pelin, cu bucuria că a reuşit să aducă şi aici, la Tecuci, pe aceşti minunaţi artişti.
Invitată în scenă, actriţa Daniela Nane a ţinut să mulţumească publicului spectator pentru prezenţa în sală, având numai cuvinte de laudă la adresa gazdei, Doru Pelin, apreciind la acesta deschiderea spre viaţa culturală dar şi ospitalitatea de care a dat şi dă în continuare dovadă.
Trecându-se la partea artistică, renumita pianistă a prezentat lucrări de Deniz Inan, Bach, Siloti, Carlos Gardel, Guy Bacos, Paolo Campanini şi Massenet, în timp ce îndrăgită actriţa Daniela Nane a prezentat un recital prin care am urmărit o gamă variată de autori. Astfel, alături de Eminescu cu a lui nemuritoare „Floare albastră” sau G. Coşbuc cu „Ispita”, Victor Eftimiu cu „Balada Mărgăritarului”, Ana Blandiana cu „Minunea”, am ascultat şi frumoase interpretări din Costache Ioanid „Ştergarul”, Felicia Marinca – „Eroare” sau Magda Isanos cu poeziile „Pentru ţine” şi „Vis vegetal”.
Am remarcat pasiunea, dăruirea şi profesionalismul interpretei, răsplătită cu multe flori şi aplauze pentru tot ce a realizat aici. Un cuvând de laudă şi pentru spectatori, care au menţinut permanent o linişte desăvârşită în sală, aşa cum se cere, linişte pe care am dori să o vedem şi în spectacolele ce se ţin în sala „Ion Petrovici”. Dar, se pare că mai e până se va realiza acest lucru.
În concluzie, am asistat la un spectacol, cu adevărat, DE GALĂ.
Autor: Iancu Aizic