Vremea se schimbă în weekend

ANMH Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis trei avertizări pentru ploi însemnate cantitativ, lapoviță și ninsoare, valabile în intervalul 7 octombrie, ora 3 – 8 octombrie ora 21.

Cod Galben

Fenomene vizate: ploi însemnate cantitativ, lapoviță și ninsoare la munte, intensificări ale vântului;

Interval de valabilitate: 7 octombrie, ora 3 – 8 octombrie, ora 21

Zone afectate: Oltenia, vestul Munteniei, sudul Transilvaniei, centrul Moldovei

În Oltenia, vestul Munteniei, apoi și în sudul Transilvaniei și în centrul Moldovei va ploua pe arii extinse, cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp, iar local se vor cumula 40…50 l/mp. Vântul se va intensifica temporar cu viteze de 50…60 km/h.

În zonele montane precipitațiile vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare, iar rafalele de vânt vor depăși 70 km/h, mai ales pe creste.

Cod Portocaliu

Zone afectate: cea mai mare parte a Munteniei, Dobrogea și sudul Moldovei;

Fenomene vizate: ploi importante cantitativ, vânt intens;

Interval de valabilitate: 7 octombrie, ora 9 – 8 octombrie, ora 15

În județele Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, Prahova, Ilfov și Municipiul București, Constanța, Tulcea, Galați și Vrancea ploile vor fi temporar abundente și se vor cumula cantități de apă importante, în general între 40 și 60 l/mp, iar pe arii restrânse peste 80…90 l/mp.

Vântul va avea intensificări cu viteze ce vor depăși local 60 km/h, iar începând din după-amiaza zilei de sâmbătă (7 octombrie) în Dobrogea vântul va sufla tare, cu peste 80…90 km/h.

Cod Portocaliu

Zone afectate: Carpații Meridionali și de Curbură

Fenomene vizate: ninsori consistente, viscol pe creste;

Interval de valabilitate: 7 octombrie, ora 9 – 8 octombrie, ora 15

În Carpații Meridionali și de Curbură, în special la peste 1600 m altitudine, ninsorile vor fi temporar mai consistente, cu depunere de strat de zăpadă și, mai ales pe creste, va fi viscol.

 

Sursa: ANM