Țară, țară, vrem tineri!

Spectacol Tecuci (1) Ca vechi iubitor și cunoscător al spectacolelor care au trecut prin Tecuci, încep prin a spune că de foarte mult timp nu am mai simțit bucuria încercată în seara zilei de sâmbătă, 7 octombrie 2017, când am asistat la piesa  „EXOD US – țară, țară, vrem tineri”.

A fost un spectacol pe deplin reușit, realizat în cadrul proiectului „Exodul tinerei generații” aflate în căutarea propriei identități confruntate cu multe lupte interioare. Un spectacol la care nu știi ce să apreciezi mai întâi -mesajul umanist transmis, mesajul emoțional sau mai ales mesajul patriotic.

Spectacol Tecuci (2) Participant cu o zi înainte de acest spectacol la „Festivalul internațional de aforisme” de la Fundația Pelin, am remarcat acolo un sensibil mesaj realizat de prof. scriitor Ghica, legat de tentația tinerilor de a părăsi România, pentru a deveni „străin într-o țară străină”. Este exact ceea ce ne-a propus și acest spectacol.

Producătorul acestei minunate inițiative este Asociația Culturală Philmys, partener fiind Centrul de Teatru Educațional Replika.

Proiectul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național AFCN, unde teatrul de față este anexat din anul 2015.

Spectacol Tecuci (4) Spectacolul de față a avut premiera recent la București, Tecuciul având onoarea și bucuria de a fi primul oraș din țară unde a fost prezentat, pe 7 octombrie 2017, după care pe 8 octombrie 2017 va evolua pe scena Teatrului V.I. Popa din Bârlad.

Ca o noutate teatrală, după spectacol și după aplauzele primite de la public, actorii, prin vocea talentatei interprete a rolului principal Toni Marinescu, respectiv actrița Sabina Grădinaru, care este și autoarea textului spectacolului, a rugat publicul să aștepte câteva minute pentru a reveni actorii în sală la o discuție interactivă.

Spectacol Tecuci (5) Actrița, însoțită de tânăra și talentata Iasmina Petrovici, s-a adresat publicului cu întrebarea „Ați mai participat la alte spectacole în afară de acesta?”. Răspunsul publicului fiind pozitiv a primit imediat replica „nu se cunoaște pentru că la un spectacol nu se vorbește cu vecinii de scaun, nu se foșnesc pungi cu produse și nu se fac multe lucruri din cele pe care voi le-ați făcut azi, aici”.

Replica aceasta întărește și mai mult diversele scrieri ale mele legate de faptul că spectatorii tecuceni, îndeosebi tinerii și elevii, nu știu să îi respecte artiștii care evoluează pe scenă, îndeosebi pentru munca și efortul lor.

Spectacol Tecuci (6) Discuțiile au continuat apoi într-un cadru cât se poate de civilizat iar eu am fost nevoit să fac remarca faptului că acesta a fost un adevărat spectacol, comparativ cu cel realizat de Cătălin Bordea unde sala a fost arhiplină și ovațiile și aplauzele veneau după fiecare replică plină de vulgaritate.

În spectacolul recent au evoluat tinerii artiști: Sabina Grădinaru, Iasmina Petrovici, Corina Ivanov, Alexandru Iordache, Gabriela Chiran și Gabriel Caravană.  Așa cum am mai arătat, textul a aparținut actriței Sabina Grădinaru iar regia realizată de Andreea Iacomiță.

Spectacol Tecuci (3) La spectacol a asistat și actorul Gabriel Enache, fiul coregrafei Mariana Enache, acesta având bucuria faptului că trei din actorii care au evoluat acum pe scena tecuceană, Sabina Grădinaru, Corina Ivanov și Alexandru Iordache, i-au fost studenți la Galați.

În concluzie, am asistat la un spectacol reușit pentru care adresăm și cu această ocazie felicitări tuturor actorilor și invitația de a mai reveni la Tecuci, noi având speranța ca pe viitor publicul tecucean va fi mult mai civilizat. Felicitări trupei și succes în continuare!

 

Autor: Iancu Aizic