Planetariu pentru nevăzători la Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad

Planetariu nevazatori Barlad Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad vă invită să participaţi la inaugurarea planetariului pentru nevăzători, care va avea loc sâmbătă, 25 noiembrie 2017, ora 11, la sediul central din strada Vasile Pârvan nr. 1.

Planetariul pentru nevăzători este un proiect unic cu caracter naţional, iniţiat de către Complexul Astronomic Baia Mare şi finanţat cu ajutorul AFCN – Administraţia Fondului Cultural Naţional. Instituţia noastră este partener în cadrul acestui proiect deosebit, care se derulează în mai multe oraşe din ţară: Baia Mare, Bârlad, Galaţi, Constanţa, Bucureşti, Craiova şi Cluj-Napoca.

Planetariul pentru nevăzători reprezintă o construcţie specială, formată dintr-un schelet cubic de lemn, cu o platformă mobilă desupra, ce conţine o cupolă pe care sunt în interior, fixate constelaţiile, formate din stele tridimensionale legate între ele în forma tiparului stelar. În interiorul structurii modulare, avem un fotoliu reglabil pe înălţime şi pe orizontală, cu posibilitatea rotirii la 360 grade. Un ghid audio însoţitor este „secretul succesului” acestui planetariu pentru nevăzători. Călătoria sau aventura printre stele a nevăzătorilor porneşte dintr-un punct fix, de bază, direcţia nordului, indicată de cupolă. Apoi din poveste în poveste, din descriere în descriere, este conturată în mentalul utilizatorului imaginea fiecărei constelaţii şi reverberaţia culturală pe care o poartă.

Ghidul audio este disponibil pe Google Play store, pentru dispozitivele android sau pe pagina www.planetariupentrunevazatori.crt-ro.com.

 

Dumitru Ciprian Vîntdevară – Muzeograf Planetariu / Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad