Piesa „Rău de gură” prezentată la Tecuci

Teatru Tecuci (1) Duminică, 10 decembrie 2017, la restaurantul Corseda din Tecuci a avut loc prezentarea comediei „Rău de gură”, o prelucrare după schița marelui autor rus Anton Pavlovici Cehov.  Acesta s-a născut în anul 1860 și deși a trăit numai 44 de ani, decedat în 1904, a lăsat în urmă o operă imensă. Cu toate că între anii 1879-1884 a urmat facultatea de medicină, și-a descoperit adevărata vocație în scris, realizând printre altele piese de teatru ce rămân înscrise cu litere de aur în dramaturgie.

Deşi piesa „Rău de gură” a fost scrisă prin anii 1900, ea are un subiect de mare actualitate. Unui renumit dirijor și regizor, îi este adresată o citație în judecată pentru insulte, dirijorul fiind recunoscut că ar fi rău de gură. Este adus în față reclamantul și de aici o serie de evenimente cu replici foarte comice.

Teatru Tecuci (3) Să mai menționăm faptul că în anul 1970, această piesă a fost prezentată pe o scenă bucureșteană în regia marelui Dan Puican iar printre interpreți erau Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Tamara Buciuceanu Botez, St. Mihăilescu Brăila și Emil Popescu.

Înainte de începerea spectacolului cu această piesă, Mihaela Anastasiu, din partea organizatorilor, ne-a spus că vom asista la o piesă clasică, realizată acum într-un stil modern. Acțiunea aceasta, cu prezentarea piesei, este un proiect privat de educație neconvențională, care își doreşte să ajungă la parametrii propuși, încercând să aducă arta în mijlocul oamenilor, mai ales în sufletele acestora.

Teatru Tecuci (2) În continuare, ne-au fost nominalizați actorii ce vor apărea în față. Vorbitoarea încheie prin a ne spune că dorește ca prin acest spectacol să aducă cât mai multe zâmbete pe fețele spectatorilor prezenți la eveniment.

Urmărind piesa am descoperit cu adevărat multe replici pline de umor, situații cu adevărat comice. Am remarcat și actualizarea piesei prin transformarea numelor date de autorul rus personajelor, acum, în nume pur românești cum ar fi Diaconescu, Boureanu, Zgabarlici, etc. Nu s-a uitat nici locul unde urmau să se întâlnească pentru medieri pârâtul cu reclamantul și cu avocatul, acesta fiind chiar restaurantul „Corseda”.

Teatru Tecuci (6) Iată că această trupă de teatru, după ce a pus în scenă cu câteva săptămâni în urmă o altă piesă tot de Cehov, „Cerere în căsătorie”, revine acum cu o piesă de același autor.

În fața noastră au evoluat actorii: Mihaela  Anastasiu, Zamfir Teodorescu, Alin Benghuş, Adrian Simion-Trafa și Gabriel Nedelcu, regia fiind semnată de Gabriel Nedelcu.

Am asistat la o piesă reușită și foarte bine jucată, dovada fiind aplauzele de la sfârșitul spectacolului.

 

Iancu Aizic

You cannot copy content of this page