Cine îşi cumpără Ferrari la Tecuci?

Festival Tecuci (4)

 Vă mai amintiţi bancul cu fumătorul care ar fi putut să-şi cumpere un Ferrari dacă nu ar fi fumat? Bineînţeles că vi-l amintiţi.

Pentru cei care nu au cum să şi-l amintească, fiindcă nu l-au auzit niciodată, îl reproduc mai jos:

Ea: Fumezi? El: Da. Ea: Câte pachete pe zi? El: 3 pachete. Ea: Cât costă un pachet? El: 10 RON.

Festival Tecuci (2)

Ea: De cât timp fumezi? El: 15 ani. Ea: Deci, dacă un pachet costă 10 RON, tu fumezi 3 pe zi, înseamnă că cheltui 900 RON pe lună. Într-un an se fac 10.800 RON, corect? El: Corect. Ea: Așadar, dacă pe an cheltui 10.800, fără a mai pune la socoteală inflația, în ultimii 15 ani ai cheltuit 162.000 RON, corect? El: Corect.

Ea: Știai că, dacă nu ai fi fumat și ai fi strâns banii ăștia într-un cont de economii, adunând și dobânzile aferente celor 15 ani, ți-ai fi putut cumpără un Ferrari?…

El: Fumezi? Ea: Nu. El: Atunci unde ți-e nenorocitul ăla de Ferrari?

Festival Tecuci (3)

 În afara scopului de a ne descreţi fruntea, unele bancuri, precum cel de mai sus, au şi menirea de a ne deschide mintea.

În urmă cu doi ani exista o campanie asiduă împotriva spectacolelor organizate în Tecuci, contestatarii pretextând faptul că din banii cheltuiţi ar putea fi asfaltată o stradă, o alee, o fundătură, ceva. Din august 2016 spectacolele au dispărut iar festivalurile care puneau Tecuciul pe harta culturală a Europei au fost anulate. 

Festival Tecuci (1)

Acum, poate vă închipuiţi că banii economisiţi au fost folosiţi pentru asfaltarea unei străzi, a unei alei sau măcar a unei fundături. Din păcate lucrurile nu stau chiar aşa şi ne-am trezit şi fără spectacole şi fără străzi asfaltate.

„Unde au dispărut banii?” „Cineva îşi cumpără un Ferrari”, ai să-mi răspunzi tu. Atunci am să te privesc lung şi am să te întreb: „Da, dar cine?”