Sâmbătă, 17 februarie, la Ateneul Pelin Tecuci s-a desfășurat un nou episod, foarte apreciat de iubitorii de folk. Spectacolul a fost organizat pentru sărbătorirea Zilei Iubirii, eveniment importat şi de poporul nostru. De această dată invitați speciali au fost cantautorul Adrian Bezna din Piatra Neamț însoțit de poetul Andrei Maftei și de micuța dar talentată cântăreață de folk, Anya Bunduc din Râmnicu Sărat.
Până la începerea spectacolului am urmărit pe ecranul Ateneului un frumos filmuleț dedicat iubirii dar și legăturii acesteia cu muzica, din care am remarcat câteva aforisme: „Muzica este ultimul cuvânt al artei; Muzica este arta de a gândi cu sunete; Muzica este o broderie pe pânza sufletului, este chiar o izbucnire a sufletului; Muzica este gândul sufletului și cea mai puternică formă de magie”.
Ca de obicei, spectacolul a fost deschis de sufletul acestei acțiuni, îndrăgitul cantautor tecucean Cristi Corcioveanu, care, după ce a mulțumit publicului pentru participare, ne informează că, în general, nici un spectacol cu muzică folk nu are cum să semene cu altul, fiecare venind cu ceva nou.
Apoi ne este prezentat poetul – încă în viață – Andrei Maftei cel care, venind la microfon, ne spune că nu apare pe afiș pentru că el… este în cărți. Ne spune că poetul trebuie să aibă mereu cuvintele la el după care își începe recitalul cu o interesantă poezie formată numai din cuvinte care încep cu litera D, continuând cu cele ce încep cu litera B și apoi cu alte litere, având o recitare de adevărat actor.
A intrat în scenă cantautorul Adi Beznă, absolvent al Liceului de marină din Constanța. În ultimii ani, el a organizat șase gale folk la care au cântat Mircea Vintilă, Florin Chilian, Doru Stănculescu și Vasile Șeicaru, de la care a primit ca amintire o chitară. Adi a început prin a ne povești despre poeți, despre prezentatori TV, amintind și de nostalgicele lui plimbări prin oraș, singur, noaptea, doar cu… Bezna!
În continuare, invitatul ține să mulțumească pentru invitația de a veni la Tecuci, atât prietenului Cristi cât și Fundației și familiei Pelin, amintind că a colindat mult prin țară dar nu a mai întâlnit așa Ateneu, cu bucătărie și camere elegante de cazare. Nici măcar în București! Și-a început recitalul cu piesele „Plouă în viață mea”, „Când treci cu mirosul tău de fată”, „Vei ști că nu te mai iubesc”, „Ceață”, „Cântecul celor două Ioane” și „Fum de țigară”.
Intrat în scenă, Cristi Corcioveanu ne îndeamnă să ne bucurăm de tot ce este în jurul nostru și începe cu piesa „Nu știi”, urmată de „Spune-mi”, realizată de dânsul în urmă cu 15 ani. A urmat piesa „Cojile de portocală” și apoi „Meseria de copil”.
Și pentru că s-a amintit de copii, a fost invitată în scenă micuța talentată Anya Bunduc, premiată aici, la Tecuci, la Festivalul Folk Minor, un exemplu clar că folkul are viitor. Ea ne-a prezentat o piesă pe muzică proprie, dar pe versurile marelui Eminescu.
Poetul Andrei Maftei ne-a recitat frumoasa poezie „Poetul țăran”, urmată de „Peștișorul de aur”. Adi ne-a delectat în continuare cu piesele „Între uși”, nostalgica piesă „Părinții noștri”, şi „Tu nu știi”. A urmat piesa „Dacă mai crezi în mine”, compusă în anul 1996, o mândrie a cantautorului pentru faptul că este pe versurile poetului Adrian Păunescu.
Spectacolul s-a încheiat cu celebra piesă „Lupii la ei acasă”, cântată de cei patru interpreți.
Şi astfel, s-a încheiat o altă frumoasă seară dedicată Măriei sale, Folkul!
Iancu Aizic
Galerie foto: