Spre finele lunii ianuarie 2018, sătul, probabil, de promisiunile actualei administraţii privind construirea unui Spital Regional, reabilitarea Pediatriei ori înfiinţarea unei Unităţi de Primiri Urgenţe la Spitalul municipal, managerul Claudiu Zara a trimis o înştiinţare către Prefectura Galaţi.
În acea adresă managerul Spitalului „Anton Cincu” din Tecuci explică de ce nu există Unitatea de Primiri Urgenţe şi care sunt factorii care împiedică angajarea unor medici specialişti.
„În anul 2010 s-au aprobat fonduri pentru reabilitarea Centru de Primiri Urgenţe, şi SC Consproiect SA a efectuat Expertiza tehnică, prin contractul de proiectare nr. C66 20.07.2009, pentru care a încasat suma totală de 75.204.51 lei, plătită prin ordin de plată.
În urma unor reclamaţii, s-a început urmărirea penală asupra managerului care a semnat contractul cu Consproiect Galaţi, şi s-a stopat totul, aşa că am rămas tot cu camerele de gardă în cele 4 specialităţi pe care le aveam din anul 1976 şi care funcţionează în clădiri separate, după cum urmează:
- Camera de gardă chirurgie şi medicină internă într-un corp de clădire separate în curtea spitalului din str. Costache Conachi, nr. 35;
- Camera de gardă pediatrie în corpul secţiei Pediatrie din str. Elena Doamna, nr. 2;
- Camera de gardă obstretică ginecologie la secţia Obstetrică – Ginecologie din curtea spitalului din str. Costache Conachi, nr. 35.
În aceste camere de gardă bolnavii sunt examinaţi de medicii secţiilor din specialitatea respectivă.
Având în vedere lipsa mare de medici specialişti ai unităţii noastre (3 medici sp. Medicină internă, 4 medici sp. Pediatrie, 2 la Obstetrică-ginecologie, 5 medici sp. chirurgi), medicii angajaţi au în tratament bolnavi internaţi, la care trebuie făcută evaluarea zilnică, li se prescrie medicaţia, se intră în operaţie, se raportează totul în programul informatic. În momentul sosirii urgenţelor medico-chirurgicale sunt chemaţi medicii din secţii precum şi medicii care asigură triajul în timpul zilei.
Deoarece adresabilitatea cea mai mare este la Camera de gardă Interne şi cea de la Pediatrie, aproximativ 80 – 100 prezentări pe zi, conducerea unităţii a găsit soluţia de a încheia contracte de prestări servicii medicale cu medici specialişti medicină internă, care sunt salariaţi ai altor unităţi sanitare şi care au ca scop examinarea pacienţilor care se prezintă la camera de gardă interne, în vederea reducerii timpului de staţionare şi acordarea primului ajutor calificat, şi, nu în ultimul rând, evitarea pe cât posibil a stărilor conflictuale între aparţinători, bolnavi şi personalul medical”, explică dr. Claudiu Zara.
În plus, menţionază că spitalul tecucean, deşi are 25 de medici rezidenţi pe statul de plată, se confruntă cu o lipsă acută de medici specialişti: „Medicii rezidenţi, după terminarea rezidenţiatului, refuză să rămână la postul pe care au fost plătiţi, mulţi medici specialişti au împlinit vârsta de pensionare şi am fost nevoiţi în multe cazuri să încheiem contracte de prestări servicii medicale cu medicii pensionaţi deoarece nu avem alte soluţii”.
În prezent, asistenţa medicală este asigurată în Camera de gardă Interne de dr. Mirela Florea şi dr. Camelia Obeadă, dar pentru celelelate specialităţi în care există camere de gardă, deşi conducerea spitalului tecucean a încercat, nu a găsit medici de specialitate.
Concluzia finală a managerului Zara este: „Având doar camera de gardă, în lipsa unei Unităţi de Primiri Urgenţe, nu putem angaja medici de urgenţă”.