Mică incursiune în viaţa pariziană

 Ateneu Tecuci (11)Sâmbătă, 10 martie, Ateneul „Fundaţiei Pelin” din Tecuci și-a deschis din nou ușile pentru a primi așa cum se cuvine iubitorii refrenelor clasice franțuzești. Bienvenue à Paris” este un proiect muzical de suflet, adresat tuturor iubitorilor de muzică franceză.

Deschizând manifestarea, prof. Vasile Ghica face o scurtă prezentare a vieții culturale a Tecuciului, menționând aportul Fundației Pelin, oraş unde au loc patru festivaluri anuale, respectiv cel de Pian, cel de Folk,  Aviatic şi al Aforismului: „Nu multe orașe din țară se pot bucura cu un așa Ateneu, cu condiții bune de organizare și cazare. Aici au fost invitați și au venit cu mult drag mari personalități muzicale din țară dar și de peste hotare”.

 Ateneu Tecuci (4)Revenind la activitatea culturală se reamintește celor prezenți că la Casa de cultură își desfășoară activitatea și Cenaclul literar „Calistrat Hogaș”, cu mai mulți poeți și scriitori membri ai USR ai diferitelor filiale din țară, din Iași, Galați sau Bacău: „De aceea, am adus azi în fața dvs, pe poetul Marin Mârza. Acesta este născut în anul 1956, renumit prin profunzimea poeziei lui, apărând în diferite publicații cum ar fi Luceafărul, Astra, Porto Franco și altele. Are scoase de sub tipar, până acum, două volume de poezii.

Ateneu Tecuci (12)Are aprecieri critice favorabile de la mari personalități”, prof. Ghica recitind din aprecierile prozatorului gălățean Ion Chiric.

Poetul Marin Mârza a citit poeziile „Din răsfățul cărților” și „Toamna de la sfârșitul poemului”.

Apoi, am început să călătorim cu gândul, prin frumosul și fascinantul „Bienvenue à Paris”,  în lumea muzicii franceze, având drept ghid pe solista Ecaterina Luculescu iar la instrumente pe Fernando Mihalache cu acordeonul, Ciprian Pop la chitară și Paul Niculescu la percuţie.

Ateneu Tecuci (14)Prin această formație și prin muzica ce au prezentat-o, am putut face o puternică legătură între idilă, muzică și suflet. Solista, Ecaterina Luculescu, după ce a mulțumit pentru invitația primită de a veni cu distinșii ei colegi la Tecuci, a adresat urări tuturor femeilor. Au fost apoi prezentați membri trupei și a urmat plimbarea prin chansonnette clasice franţuzeşti, multe din repertoriul neuitatei interprete Edith Piaf, „Non, je ne regrette rien”, „La vie en rose” şi altele.

Aplauzele puternice, cu publicul în picioare, au răsplătit acest încântător recital.