Concert extraordinar la Ateneul din Tecuci

Ateneu Tecuci (1) Continuând seria frumoaselor manifestări muzicale, vineri, 16 martie 2018, la Ateneul Pelin s-a urmărit un încântător concert marca „La vida loca”, cu o formație alcătuită din flautistul Matei Ioachimescu și pianistul Alfredo Ovalles, care se află într-un turneu excepțional prin țară dar și peste hotare. Formația este specializată pe interpretări de cântece și dansuri latino-americane dar execută și multe alte teme muzicale.

Matei Ioachimescu este un excelent flautist care din anul 2003 este Ambasadorul Integrării, titlul acordat de către Ministerul Afacerilor Externe al Austriei, fiind unul din cei mai rafinați muzicieni ai generației, recunoscut în Europa și chiar Asia. Este absolvent al Universității de muzică din Viena unde a studiat cu profesoara Barbara Gisler. Este invitat ca membru al juriilor din diferite competiții internaționale.

Ateneu Tecuci (3) Alfredo Ovalles, este un virtuos pianist venezuelean care a studiat pianul în Caracas, la Baylor University din SUA dar și la Universitatea de muzică din Viena. Este câștigător al unor importante competiții cum ar fi Osaka Internațional sau Franz Schubert, fiind un artist în permanentă dezvoltare, un adevărat avocat al muzicii noi.

Deschizând manifestarea, prof. scriitor Vasile Ghica, începe prin a reaminti faptul că s-a convenit ca acțiunile de la Ateneul Pelin să fie  prefațate de o scurtă incursiune în viață istorică și culturală a Tecuciului. După ce a făcut o sumară trecere prin istoria urbei noastre, s-a punctat faptul că actul de naștere al Tecuciului datează din anul 1435, deci cu 20 de ani înaintea Bucureștiului, de exemplu.

Ateneu Tecuci (4) Se arată în continuare că viața culturală a  Tecuciului a devenit mult mai dinamică, aici având un aport considerabil și Fundația Pelin, aport mult mai mare decât celelalte instituţii culturale din municipiu. Vorbind de cultură, profesorul Ghica se oprește și la activitatea Cenaclului literar „Calistrat  Hogaș”.

Și dacă la ultimul eveniment muzical, l-am ascultat recitând pe poetul Marin Mârza, de această dată, reprezentantul Cenaclului a fost poetul Cristian Pohrib, directorul postului Radio Tecuci.

Ateneu Tecuci (5) În prezentarea făcută de prof. Ghica se arată faptul că Cristian Pohrib a început să scrie de la vârsta adolescenţei. A colaborat cu revistele culturale „Familia” din Oradea, „Cronica literară”, „Junimea” și altele. A obținut premiul II la festivalul de poezie „Nicolae Labiș”, un premiul I la Suceava, premiul II la festivalul de poezie „Grigore Hagiu” de la Galați dar și marele premiu  la concursul „Porni Luceafărul” de la Botoșani. Important este și faptul că apare cu cinci poezii în „Antologia Internațională  a poeziilor de dragoste”. Prof. Ghica își încheie prezentarea spunând despre poetul Cristian Pohrib că a avut o pauză în poezie de 16 ani, perioadă în care a lucrat în televiziune, acum revenind la marea lui pasiune, poezia.

Ateneu Tecuci (7) Intrat pe scenă, Cristi Pohrib ne spune că lumina puternică de pe scenă îi amintește de anii petrecuți în televiziune. Vorbind de presă, de presa tecuceană, ne spune că într-o anumită perioadă, la Jurnalul Național, din şapte redactori, cinci erau din Tecuci. Poetul Cristi Pobrib ne citește poeziile „Casa sfâşierii” și  „Femeile din viața mea”.

În continuare, managerul Ateneului, Doru Pelin, ne prezintă pe cei doi invitați speciali, subliniind faptul că cei doi, dimineață și-au băut cafeaua în Viena iar acum, se află pe scena Ateneului tecucean.

Pe post de prezentator, Matei Ioachimescu, ne informează că a venit cu mult drag la Tecuci, concertând în continuare la Sfântu Gheorghe şi București, pentru ca apoi să plece în Polonia, Ungaria și alte țări. Vorbind de repertoriu, prezentatorul  ne spune că ei au cules piese din diferite țări cum ar fi Peru, Camerun, Brazilia, Argentina, Caraibe și altele.

Ateneu Tecuci (8) Din concert, am remarcat și piesa care se traducea în română „Inimă nebună”, fiind vorba de un bărbat care iubea în același timp două femei. Am ascultat și un frumos tangou argentinian, cu o orchestrație nouă, datorată școlii vieneze, care i-a format pe cei doi instrumentiști de faţă.

S-a intrat apoi și în zona Pop-rock, dar am ascultat și muzică din Peru, precum frumoasa piesă „Floare de scorțișoară”. Vorbind de piese dedicate femeii, acum în luna martie, a femeilor, prezentatorul ne spune că, după el, nu este nevoie această așa zisă sărbătoare, pentru că Ziua Femeii, ar trebui să fie în fiecare zi.

Ateneu Tecuci (10) Venezuela, țara pianistului, a fost și ea prezentă prin muzică la Ateneu, prin frumoasa piesă prezentată de cei doi instrumentiști, piesă intitulată „Iubire pierdută”. Din program nu putea lipsi Salsa, după care prezentatorul a ținut să aprecieze activitatea Ateneului tecucean, despre care a auzit numai lucruri frumoase de la artiști din țară, și chiar de peste hotare, care au trecut pe aici.

Brazilia, țara cafelei dar și a fotbalului, a fost și ea prezentă în recital prin piesa „Unu – zero”, scorul prin care, cu ani în urmă, Brazilia a reușit cu greu să-și învingă într-o finală de campionat, eterna rivală Uruguay.

Și astfel, s-a încheiat o altă seară, cu muzică foarte bună oferită de invitaţii Ateneului Pelin.

 

Iancu Aizic