Peste 11 miliarde lei alocaţi pentru Planul cultural

Primaria Tecuci În şedinţa Consiliului local din 22 martie, va fi supus dezbaterii proiectul privind  aprobarea Programului de activităţi culturale al Municipiului Tecuci în 2018.

Dacă anul trecut acest program cultural  a fost încadrat în suma de 496.200 lei, în prezent, în proiectul semnat de C.C. Hurdubae se doreşte aprobarea sumei de 1.113.200 lei pentru aceste activităţi.

În urmă cu câteva zile primarul se plângea că nu sunt bani pentru realizarea unui Centru de Primiri Urgenţe la spital, cunoscându-se situaţia unităţii sanitare deficitare a Tecuciului, iar acum ne informează că doreşte să se facă sindrofii de peste 11 miliarde.

Primăria, prin Serviciul de comunicare şi protocol a întocmit un plan cultural de 738.50 lei. Casa de cultură are programate activităţi culturale de 263.000 lei, Biblioteca are nevoi de 66.500 lei iar Muzeul a bifat activităţi culturale de 45.200 lei.

Primăria a planificat spectacole de promenadă în lunile mai-octombrie, costul fiind de 24.000 lei. Pentru Zilele Municipiului Tecuci sunt alocaţi 242.000 lei în 21-22 aprilie. În 29 aprilie, de Ziua veteranilor de război, care au mai rămas o mână de oameni, se doreşte alocarea sumei de 10.000 lei.

Pentru Zilele Cercetăşiei, 18-20 mai, se alocă 20.000 lei. Ziua Eroilor, din 17 mai, are prevăzută suma de 15.000 lei. De Ziua copilului, 1 iunie, au fost alocaţi 3.000 lei. La 26 iunie, de Ziua Drapelului, sunt trecuţi 7.000 lei.

Festivalul aeronautic „Smaranda Brăescu” din 30 iunie, va avea costuri de 70.000 lei.

De ziua Educaţiei, 5 octombrie, sunt prevăzuţi 5.000 lei, sumă din care primarul achiziţionează de obicei torturi pentru directorii instituţiilor de învăţământ.

Ziua Armatei, 25 octombrie, are alocată suma de 15.000 lei.

Menţionăm că la ziua Eroilor, Veteranilor şi Armatei, se merge la cimitir unde se depune coroană, apoi primarul invită cei 10-15 veterani şi foşti activişti în armată, plus alaiul de partid la restaurante.

Altă zi a Veteranilor va fi serbată şi în 11 noiembrie, necesitând 7.500 lei iar în 25 decembrie, pentru aceeaşi zi a veteranilor se alocă 20.000 lei.

Pentru Ziua Naţională a României se cheltuie 100.000 lei. De obicei sunt achiziţionate coroane, câteva steguleţe şi insigne purtate doar de PSD. Cu restul sumei se chefuieşte în localuri.

La sărbătorile Crăciunului sunt trecuţi 80.000 lei iar pentru Revelion 120.000 lei.

Unele din aceste acţiuni, în care se solicită fonduri sunt trecute atât la Primărie cât şi Casa de cultură şi Bibliotecă, bineînţeles, cu alte sume.

Casa de cultură a renunţat la Cenaclul „Calistrat Hogaş”, la lansările de carte, având trecute festivaluri, nişte zile care nu au nici în clin, nici în mânecă cu instituţia şi bineînţeles vernisaje. Probabil directoarea încă se crede la Galeria de artă.

Spicuind din acţiunile Casei de cultură, se vor cheltui 4.500 pentru ziua poeziei de mâine, caz în care instituţia nu  are nici un eveniment trecut. Se vor nişte bani, atât.

Sunt solicitaţi 22.000 lei în aprilie pentru evenimentul „100 ani de la unirea Basarabiei cu România”, care nu are nicio legătură cu Tecuciul. Se repetă unirea Bucovinei cu România, fiind trecuţi alţi 10.000 lei în luna noiembrie a.c..

Festivalul „Floare de april” ne costă anul acesta 12.000 lei.  Dacă vă întrebaţi de ce această sumă, răspunsul este că managerul a invitat soliste TV, cărora li se vor plăti prestaţia, cazarea, masa şi transportul.

La festivalul Baladele Siretului e trecută suma de 12.000 lei. Poate anul acesta reuşesc să cumpere măcar un sandvici copiilor care vin din alte localităţi.

Pentru festivalul Insula, ce se desfăşoară în luna mai, de ATT condusă de Andrei Petică, se alocă 30.000 lei.

Mai sunt alocaţi câte 10.000 lei zilei copilului şi evenimentului Mini-folk.

Pentru prestaţiile Festivalului „Cântă de răsună lunca” se plătesc 40.000 lei, faţă de 27.000 cât au fost în 2017. Tecuci – atestare cartografică, costă 15.000 lei.

Festivalul de poezie „Costache Conachi” are alocaţi 40.000 lei, chiar anul trecut s-au descurcat bine cu doar 8.000 lei.

Pentru prestaţiile muzicale de Ziua României sunt solicitaţi 15.000 lei. Au trecut 5.000 lei la Restituiri culturale, 6.000 lei participări la festivaluri, 4.000 lei la expoziţii de artă şi alte evenimente de 1.000 – 2.000 lei bucata.

La Biblioteca municipală Tecuci, niciun eveniment fără bufet suedez şi aranjamente florare

Biblioteca are trecute lansări de carte, majoritatea cu scriitori aduşi din alte localităţi, cărora li se achită transportul, cazarea, masa. De ce s-a axat noua directoare doar pe invitarea celor din Galaţi, Iaşi, sau alte oraşe, când poeţii şi scriitorii tecuceni nu au surse pentru editarea unei cărţi, nu ştim. Cert este că se doreşte mâncare. Un amărât de bufet suedez de 400 lei sau catering de 1.200 lei şi flori la fiecare eveniment, valoarea acestor aranjamente florale variind de la 150 la 400 lei.

În afară de nelipsitele mese, flori, deplasări şi cazări sunt bifate câteva evenimente iar editarea revistei Tecuciul literar artistic a fost trecută de la Casa de cultură la Bibliotecă, suma fiind de 6.000 lei.

Muzeul are alocaţi 45.200 lei cu diverse, publicitatea „media” pe care şi-o face Viorel Burlacu la un ziar gălăţean, ocupând mult „spaţiu”.

One thought on “Peste 11 miliarde lei alocaţi pentru Planul cultural

  1. Consiliul Local este obligat sa aloce cheltuieli de personal, materiale si de capital pentru Biblioteca, Muzeu si Casa de Cultura. Ultimile doua institutii sunt insa entitati autofinantate, care trebuie sa realizeze venituri din activitatile proprii, cum ar fi vanzarea biletelor de acces in Muzeu si de participare la spectacolele, festivaluri, concerte in aer liber, vernisaje, etc., organizate de Casa de Cultura. In loc sa se preocupe de obtinerea acestor incasari de la spectatori, Muzeul si Casa de Cultura prefera sa spolieze Bugetul Local, fiind constiente ca incasarile de la cativa gura-casca si de la copiii veniti cu clasa sa vada vestigile istorice de la Poiana, nu pot sa asigure finantarea acestor actiuni. Si atunci ajungem in situatia in care solistii canta de mama focului pe niste scene amenajate ad-hoc, difuzoarele urla ca la alarma, cativa homeless mans zambesc fericiti, iar Primaria plateste toata prestatia. In mod normal, Curtea de Conturi ar trebui sa se sesizeze.

    Programului de activităţi culturale al Municipiului Tecuci priveste actiunile ce urmeaza a fi organizate de Primărie, Biblioteca , Muzeu si Casa de cultură in anul 2018. Programul cuprinde o lista de activitati, in dreptul carora sunt „aruncate din avion” niste sume, lipsite de o fundamentare reala. In mod normal, fiecare din aceste actiuni trebuia sa aiba o Nota de prezentare, care sa cuprinda cel putin descrierea minifestarii respective si o calculatie de pret, pe articole de calculatie. Fiecare Nota trebuie analizata si aprobata separat de Consiliul Local, deoarece fiecare din ele se refera la o cheltuiala distincta. Dupa aceste analize, Consiliul Local poate sa aprobe si Programul cultural, sau ce va mai ramanea din el.

Comments are closed.