Raportul preşedintelui GAL Tecuci se lasă aşteptat. Toţi tecucenii cotizează forţat 3 lei anual

Sediu GAL Tecuci
Sediul GAL „Anton Cincu” Tecuci

 Prin Hotărârea 81 din 15.09.2016, Consiliul local Tecuci şi-a dat acordul pentru participarea Municipiului Tecuci la constituirea Grupului de Acţiune Locală „Anton Cincu” Tecuci. Această hotărâre desemna primarul municipiului Tecuci să angajeze prin semnătură Municipiul Tecuci la constituirea GAL, să semneze actul constitutiv, statutul asociaţiei, să reprezinte municipiul Tecuci în faţa altor instituţii şi autorităţi prin asumarea oricărui document necesar. Preşedintele GAL Tecuci este Traian Bălănică, vicepreşedinte este primarul C.C. Hurdubae.

Astfel, UAT Municipiul Tecuci cotizează anual cu un milliard la acest GAL iar mediul privat cu 12 milioane lei vechi.

Cotizaţia impusă de conducerea primăriei, fără vreo dezbatere cu populaţia acestui oraş, este stabilită la 3 lei de locuitor pe an, pentru toată durata existenţei GAL  Tecuci.

Aflat într-o emisiune în data de 26 februarie 2018 la Radio, primarului tecucean i s-a adus la cunoştinţă de către realizatorul ediţiei faptul că a fost depusă plângere la ANI privind incompatibilitatea cu funcţia de vicepreşedinte deţinută la GAL precum şi faptul că a fost contestat în instanţă statutul acestui GAL.  Răspunsul edilului a fost negarea.

„Au fost prevăzute la sfârşitul anului 2016, începutul 2017, proiecte comune ale GAL cu Primăria Tecuci, de reabilitare a clădirii primăriei şi proiectul cu Colegiul de Agricultură şi Economie, dar apoi Primăria Tecuci a preluat aceste proiecte. Şi cantina de ajutor social de la Asistenţa socială intra pe acest proiect.

Cei peste un miliard lei daţi la sfârşitul anului trecut către GAL se vor vedea în achiziţionarea de echipamente, de curăţenie a municipiului Tecuci, lucru care va fi vizibil în următoarea perioadă în oraş. Mă refer la utilaje de curăţenie a oraşului, dar utilajele nu sunt noi, trebuie să recunosc” spunea primarul.

Fiind întrebat de ce se plătesc din banii respectivi şi utilităţile, întreţinerea firmei, sediul care este de fapt casa lui T. Balănică şi ce se subvenţionează din cotizaţia GAL, C. C. Hurdabae  a răspuns: „Preşedintele GAL, Traian  Bălănică, va veni prima dată la sfârşitul lunii martie în şedinţa ordinară şi va prezenta Consiliului local situaţia financiară şi raportul amănunţit până la data respectivă, aşa cum o va face de altfel în fiecare lună. Avem proiecte interesante”.

Astăzi are loc şedinţa ordinară a Consiliului local iar consilierii nu au primit la mapă niciun document referitor la acest raport al GAL Tecuci, care trebuia să explice pe ce s-a  dus miliardul cotizat de către tecuceni.