Recital extraordinar de pian şi vioară la Ateneu Tecuci

Sâmbătă, 12 mai, de la ora 19, la Ateneul tecucean va avea loc recital de pian şi vioară, Stradivarius „ex – Garay”. Fundaţia Pelin are invitaţi speciali: pianista Jenni Lappalainen din Finlanda şi violonistul Antai Zalai din Ungaria. Evenimentul se înscrie într-un turneu de recitaluri pe care cei doi artişti îl susţin în mai multe oraşe din România.

 Jenni Lappalainen a studiat pianul la Academia Regală Daneză de Muzică din Copenhaga, la Conservatorul Naţional Regional Boulogne-Billancourt şi la Conservatorul Regal din Bruxelles. A fost profesor universitar la Conservatorul din Kauniainen, din zona urbană Helsinki. A susţinut concerte în mai multe ţări din Europa şi a realizat spectacole care au îmbinat muzica, poezia şi teatrul. În repertoriul pianistei finlandeze, compozitorii francezi ocupă un loc central.

Născut la Budapesta în 31 ianuarie 1981,  într-o familie cu patru generaţii de muzicieni, Antal Zalai studiază vioara de la vârsta de 5 ani. A absolvit studiile la Budapesta şi Bruxelles. La 6 ani, a susţinut primul concert. La 12 ani a împărţit scena cu Monica Bellucci, la concertul de gală al UNESCO, de la Paris. Un an mai târziu, a cântat pentru violonistul Isaac Stern, considerat unul dintre cei mai mari instrumentişti ai secolului XX, care i-a prezis o carieră strălucită.

La 15 ani, a intrat în atenţia lumii interpretând Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră al lui Bela Bartok, în Sala Mare a  Academiei de Muzică din Budapesta, la concertul de gală prilejuit de cea de-a 80-a aniversare a celebrului violonist şi dirijor american Sir Yehudi Menuhin. Antal Zalai a concertat, până acum, în peste 40 de ţări de pe patru continente.

Artistul cântă la un instrument Stradivarius, fabricat în 1733, care a aparţinut renumitului violonist maghiar Gyorgy Garay.

Din program: Camille Saint-Saens – Sonata în re minor op. 75, Camille Saint-Saens/Eugene Ysaye – Studiu în formă de vals, Eugene Ysaye – Poeme „Extase” op. 21, Ernest Chausson – Poeme, şi Pablo de Sarasate – Adios Montanas Mias, Zapateado şi Habanera.

Invitaţii găsiţi la Librăria Pelin din Tecuci, strada 1 Decembrie 1918, nr. 60. Contribuţia este de 30 lei de persoană. Pentru elevi, studenţi şi pensionari doar 20 lei. Relaţii suplimentare la telefon 0722.404.369.