Triplă sărbătoare la Bibliotecă, cu profesorul Andronache în prim plan

Sala „Hellios” a Bibliotecii municipale „Ștefan Petică” din Tecuci a fost gazda unei triple sărbători sub titlul „Sărbătorim împreună 9 Mai – Ziua Europei” dar cu referire și la Ziua Independenței României și Marcarea Zilei încheierii primului Război Mondial.

 Manifestarea a fost deschisă de Ionica Nasie, manager al instituţiei, cu bucuria faptului că putem sărbători împreună cele trei mari evenimente: „Suntem români și vom continua să fim mereu români, oriunde am fi. Dorim să ducem mai departe valorile naționale și culturale și să avem mereu numai motive de adevărate sărbători. Azi, ne bucurăm că îl avem alături de noi pe apreciatul profesor Ștefan Andronache, cel care a lucrat și apoi a condus cu mult devotament această bibliotecă”. A urmat apoi un moment festiv cu intonarea Imnului Național și a Imnului Europei, căruia publicul i-a acordat respectul cuvenit.

În continuare, a luat cuvântul prof. dr. Cezar Iulian Ungan care a prezentat comunicarea „Europa, un continent al diversității, cooperării și păcii”. Profesorul începe prin a clarifica denumirea de Europa, de la literele E și U, vorbind apoi de ideea de unitate europeană. Se vorbește în continuare de apariția și istoria acestui continent, amintind de imperiul roman, de imperiul otoman și de cel habsburgic. Se amintește că marile descoperiri istorice au venit din Europa, continent cu 10.300.000 Km, 730.000.000 locuitori și o populație de 72 de locuitori pe Km pătrat. Se spune în continuare că femeile din Europa sunt cele mai emancipate și apreciate și ele beneficiază de numeroase drepturi. Sunt în mare număr în parlamente și ocupă multe locuri de muncă.

 „Uniunea Europeană a apărut ca o reacție față de dinamica americană, în anul 1951, colaborând la început într-o alianța a cărbunelui și a oțelului, înscrise la început fiind Franța, Germania, Italia, Belgia și Luxemburg. Au dispărut taxele vamale, pledând pentru comunicarea și cooperare dintre state. Au fost înscrise apoi alte țări cum ar fi Danemarca, Marea Britanie, Finlanda, Grecia, Portugalia și Spania, Suedia și Austria. România întră în UE în anul 2007, împreună cu Bulgaria.

Uniunea Europeană este un organism suprastatal, dominat de politică economică. Astăzi, în Parlamentul European, se găsesc 27 de țări. Acesta dispune de un Consiliu de miniștri, pe sectoare de activitate, Comisie juridică – cu sediul la Luxemburg, Curte de conturi care urmărește cu atenție sumele oferite de UE și un Cosiliu European cu rol de mediator, toate acestea fiind numite pentru o perioadă de cinci ani. Dominantă  ca religie în Europa, este creștinismul, marea majoritate fiind rasa albă. În prezent se visează la formarea unor State Unite ale Europei, pentru a se forma o Europă cât mai puternică și în care noi, românii, să putem trăi liniștiți, fericiți și numai în pace”, încheie profesorul Ungan.

 Managerul bibliotecii a mulțumit pentru frumoasa expunere și remarcă faptul că publicul, printre care și elevi de la CNSH conduși de prof. Mihaela Munteanu, a ascultat  cu mare atenție comunicarea, dovadă că a fost foarte bine concepută, pe înțelesul tuturor.

Invitat să ia cuvântul, profesorul Andronache începe spunând că apreciază această comunicare, vorbitorul explicând cât se poate de clar ce a avut de prezentat. Prof. Andronache continuă cu prezentarea comunicării „Două milenii de arhitectură europeană”, expoziție realizată cu ocazia Anului european al Patrimoniului cultural, o expoziție amplasată acum pe pereții Galeriei Hellios, unde are loc manifestarea și realizată acum 46 de ani. Profesorul Andronache își amintește și faptul că atunci, o elevă din clasa XII- a de la CNSH, impresionată de ce a văzut, a urmat arhitectura, devenind recunoscută în această profesie. Selecția cartografică expusă acum, a fost realizată de prof. Andronache cu lucrări din arhivă proprie iar unde nu avea lucrări a corespondat cu anumiți colecționari din țările respective, obținând ce a dorit. Prof. ne menționează toate expozițiile realizate de dânsul în decursul anilor, oprindu-se la cea de costume și porturi populare realizată prin anul 1975.

 A urmat apoi părintele Constantin Velicu, prieten și colaborator al prof. Andronache, prezentând videoclipurile „Festivalul lalelelor” de la Amsterdam și „Toamna Irlandeză”, videoclipuri în care apare și preotul Velicu, pentru a nu se spune că sunt copiate. Invitat să ia cuvântul, acesta ne spune că dânsul se exprimă mai bine prin imagini decât prin cuvinte. Și așa chiar este.

Revenit la calitatea de moderator, prof. Andronache ne prezintă o diaporamă, cu bucuria faptului că ea a fost finalizată chiar în 8 mai 2018, prezentându-ne frumuseţile venețiene, oraș unde a fost de trei ori, rămânând de fiecare dată impresionat de frumusețile văzute, admirând mai ales liniștea și minunăția peisajelor de vis ale orașului plin de surprize. În Veneția, continuă vorbitorul, nu te saturi de privit și de umblat și dacă acel renumit canal are 20 de km, eu cred că am parcurs 30 și aș mai fi dorit să colind pentru că, pentru mine cel puțin, Veneția e cel mai frumos loc de pe planetă.

În continuare, ne-au fost prezentate, cu specificația că sunt culese de pe internet, orașele Florența, Praga, Paris, Moscova și Milano.

 Profesorul Andronache ne spune că a vizitat Moscova în anul 1959, fiind, după capitala noastră, prima capitală pe care a cunoscut-o: „Excursia în URSS a fost un premiu obținut de mine la un concurs, fiind atunci elev la liceu”.

În final, prof. Andronache a primit aplauzele binemeritate pentru tot ce a prezentat și mai ales pentru pasiunea dovedită, dragostea lui pentru frumos și mai ales pentru nelipsitul lui aparat foto. El este în stare să parcurgă sute de km pentru a imortaliza un anumit loc al naturii.

Mă bucur  că sunt contemporan cu acesta, la fel cum am fost prieten apropiat al regretatului poet Dionisie Duma, ascultând prelegerile mai mult decât interesante ale profesorului Ionel Necula sau verba în discuții a poetului, scriitorului și marelui meșter al aforismului, Vasile Ghica. Dar, întreb și eu, cu gândul la Alexandru Vlahuță, cu aceea întrebare „Unde ne sunt visătorii?”, actualizată, acum, la Tecuci: „Unde ne sunt urmașii?”.

 

Iancu Aizic