„Muzica nu are graniţe” – Recital instrumental de excepţie la Tecuci

Publicul meloman, şi nu numai, este invitat la un recital instrumental susţinut de violonistul David Marcian şi pianistul Dietmar Graf, eveniment ce va avea loc la Ateneul Tecuci, duminică 20 mai, începând cu ora 19.

David Marcian s-a născut la data de 15 august 1948 în comuna Buciumeni, judeţul Galaţi. Este absolvent al Conservatorului de muzică „George Enescu” din Iaşi, clasa de vioară a reputatului profesor Gh. Sîrbu. A urmat cursuri de perfecţionare în domeniul muzicii de cameră cu concert maestrul George Hamza şi cu compozitorul Wilhelm G. Berger, precum şi dirijat orchestra cu Mircea Cristescu şi Ovidiu Bălan.

În perioada 1976-2010 a ocupat postul de prim concert maestru al Filarmonicii „Moldova” din Iaşi, iar între 1980 şi 1990 a deţinut aceeaşi poziţie la Hofer Symphoniker Oberfranken şi Musiktheater Tanztheater Schauspiel. De asemenea, în perioada 1990-2000 a activat la orchestra festivalului de operă de la Macerata pe post de concert maestru.

În anul 1995 a făcut parte din juriul concursului internaţional de vioară „Leopold Mozart” de la Augsburg iar în anii 1999 şi 2000 a fost preşedintele juriului la concursul internaţional de interpretare a muzicii contemporane de la Subiaco, Italia.

David Marcian a concertat atât în ţară cât şi peste hotare, ca solist şi dirijor. A fost angajat dirijor permanent la orchestrele din Botoşani, Vidin şi Piura, Peru. Este profesor asociat la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi.

Dietmar Graf a studiat pianul, orga, dirijat de orchestră şi s-a specializat în educaţie muzicală şi muzică sacră la academiile de muzică din Munchen, Regensburg, Wurzburg şi Viena.

A compus peste 500 de lucrări şi a susţinut peste 2.000 de concerte în lumea întreagă. A devenit doctor în muzică al Universităţii din Munchen.

A înregistrat numeroase CD-uri şi a fost prezent în emisiuni de radio şi televiziune.

A scris cărţi despre educaţia muzicală şi studii de muzicologie.

Dietmar Graf a fost profesor si dirijor al corului „Regensburger Domspatzen” şi a predat la Conservatoarele din Munchen şi Wurzburg, a fost dirijor la Catedrala Eichstätt şi a ţinut prelegeri la Universitatea din Munchen. Este fondatorul şi directorul Kneipp – Musical – Festiv din Bad Wörishofen.

Duminică la Ateneul Fundaţiei Pelin sunt programate pentru audiţie piesele:

– J. M.Leclair: Sonata în re major „Le Tombeau”

– W. A. Mozart: Sonata în si bemol major op. 454 „Die Grosse”

– L. Van Beethoven: Romanza în fa major

– P. Sarasate: Romanza Andalusa

– J. Brahms: Dansuri ungare nr. 2 şi nr. 5

– C. Porumbescu: Balada

– Fritz Kreisler: Liebesleid, Frumosul rosmarin şi Liebesfreude

– B. Bartok: Şase dansuri româneşti.

Intrarea la activitatea culturală se face doar pe bază de invitaţie. Persoanele fizice sau juridice care fac dovada unei donaţii de minim 30 lei pot intra în posesia invitaţiei/invitaţiilor.

Relaţii la sediul Fundaţiei Pelin din Tecuci, str. 1 Decembrie 1918, nr. 60 (Librăria Pelin) sau la telefon 0722.404.369.