La Ateneul Fundaţiei Pelin continuă recitalurile de succes

Fundația Pelin din Tecuci a prezentat joi, 24 mai 2018, un nou recital de pian. De această dată, în fața publicului tecucean iubitor de muzică a evoluat talentata interpretă din Republica Moldova Diana  Voronetskaya.

Deschizând ca de obicei, evenimentul, gazda Doru Eugen Pelin, uitându-se în sală, unde se aștepta la un public mai numeros, a spus „Chiar dacă nu suntem mulți, suntem exact atâția cât trebuie și care iubesc cu adevărat acest gen de muzică!”

 În recital, interpreta a prezentat „Anotimpurile” de compozitorul rus Piotr Ilici Ceaikovski, unde fiecare parte sugerează câte o lună a anului: Ianuarie: La gura sobei (La major); Februarie: Carnavalul (Re major); Martie: Cântecul ciocârliei (Sol minor); Aprilie: Ghiocel (Si-bemol major); Mai: Nopţi înstelate (Sol major); Iunie: Barcarola (Sol minor); Iulie: Cântecul secerătorului (Mi-bemol major); August: Recolta (Si minor); Septembrie: Vânătoare (Sol major); Octombrie: Cântecul toamnei (Re minor); Noiembrie: Troika (Mi major); Decembrie: Crăciun (La-bemol major).

Revenind la compozitor, să reamintim faptul că acesta este considerat, de mulți, cel mai mare compozitor rus. Muzica lui a fost întotdeuna bine primită de public fiind melodioasă, armonioasă și plină de culoare.

În final, interpreta a fost mult timp aplaudată pentru frumoasa evoluție, primind buchete de flori și fiind rechemată de câteva ori la scenă deschisă.

 Am remarcat la acest eveniment prezența în sală a profesorului Olimpiu Zăgrean, foarte atent la fiecare mișcare a interpretei. Prof. Zăgrean este cel care, prin Clubul Copiilor din Tecuci, a descoperit numeroase talente pianistice, obținând numeroase premii în concursurile la care copiii pregătiți de dânsul au participat. La eveniment, a participat și profesorul doctor Cezar Ungan, prezent la majoritatea evenimentelor de la Ateneu, acum, însoțit și de un numeros grup de elevi de la Colegiul Naţional „Spiru Haret” Tecuci.

Sâmbătă, 26 mai 2018, ora 19, pe scena Ateneului va evolua într-un concert cameral Orchestra Filarmonicii „Mihail Jora”, având dirijor pe Petronius Negrescu și solista Anna Savkina din Rusia.

Apreciatul dirijor Petronius Negrescu s-a aflat și el în sală la recitalul oferit de interpreta  Diana Voronestkaya, iar la final, dânsul a fost primul care a felicitat-o și îmbrățișat-o cu multă dragoste.

 

Iancu Aizic