Cu cât creşte tariful pentru procesarea unei tone de gunoi la Tecuci

În data de 23 mai Primăria Tecuci a semnat acordul prin care deşeurile din Tecuci vor fi transportate la Depozitul Zonal Tirighina.

În rândurile următoare vă propunem o scurtă analiză a ceea ce creşte şi ce scade prin transportul deşeurilor la noua groapă de gunoi.

„Creşterea tarifului de depozitare în depozitul de deşeuri conforme de la Depozitul Zonal Muchea, jud Brăila, de la 60,75 lei/to fără T.V.A., la 83,59 lei/to fără T.V.A., la Depozitul Zonal Tirighina, jud. Galați, cât și modificarea distanței de la 194 km, la 150 km, are impact semificativ asupra unor tarife din serviciul de salubrizare din municipiul Tecuci”, se specifică în proiectul de hotărâre.

Preţul depozitării a crescut cu 22,84 lei, adică aproximativ 28 %. Distanţa a scăzut cu 23 %, de la 194 la 150 km.

„La modificarea acestor tarife s-a ținut cont de creșterea prețului combustibilului de la 4,5 lei/l fără TVA, la 4,6 lei/l fără TVA, închirierea unui alt mijloc de transport de la 955 lei/lună la 735 lei/lună cât și de amortismentele aferente fiecărui utilaj aflat în dotarea societății, cheltuielile cu reparaţiile capitale, cheltuielile indirecte și beneficiu”, scrie în acelaşi proiect.

Preţul închirierii mijlocului de transport a scăzut cu 220 lei pe lună, respectiv cu 23 %.

Pentru a descoperi impactul noului consum de combustibil, prin scăderea distanţei şi creşterea preţului combustibilului, vom avea de rezolvat două probleme în care vom introduce consumul, preţul carburantului şi distanţa pentru fiecare dintre cele două gropi de gunoi.

La final descoperim că preţul combustibilului consumat pentru transportul deşeurilor la noua groapă de gunoi a scăzut cu 21 %.

În acest timp Primăria Municipiului Tecuci anunţă:

„În condițiile în care prețul combustibilului a crescut de la 4,5 lei/l la 4,6lei/l și prețul de depozitare a crescut de la 60,75lei/to la 83,59lei/to, deși distanța pentru o cursă s-a redus de la 194 km la 150 de km, pe ansamblu se înregistrează o creștere de aproximativ 9% a tarifulul practicat  pentru procesarea unei tone de gunoi”.

Această creştere de 9 % pentru procesarea unei tone de gunoi se va regăsi în noua taxă de salubrizare.

Primăria nu a anunţat care va fi noua taxă de salubrizare şi ce se întâmplă cu persoanele fizice şi juridice care au achitat deja această taxă.