Miercuri, 30 mai 2018, între orele 10 și 16, sala de spectacole „Ion Petroviciˮ din Tecuci, a găzduit cea de a XVI – a ediție a Galei Teatrului Şcolar.
La această ediție, au fost înscrise și au participat un număr de 18 formații, împărțite pe trei grupe de vârstă, respectiv 7 – 11 ani cu 9 formații, 12 – 15 ani cu 7 formații și 16 – 18 ani cu numai două formații.
Deschizând spectacolul, actorul tecucean – gălățean Gabriel Enache, acum şi pe post de prezentator, începe prin a adresa mulțumiri participanţilor înscriși la acest concurs, dar și celor ce i-au pregătit. Ne este prezentat în continuare juriul format din: prof. și poet, președinte al Cenaclului literar „Ștefan Petică” din Tecuci – Eleonora Stamate; prof. Mihaela Anastasiu, director Club Art Tecuci; poet și președinte al Cenaculului literar „Calistrat Hogaș” din Tecuci – Dan Vîţă; bibliotecar Ionica Nasie – manager al Bibliotecii municipale Tecuci; actorul, regizorul, asistent universitar Gabriel Enache – președinte al juriului.
Au intrat în scenă, pe rând, cei nouă concurenți sau grupuri de la Școala „Dimitrie Sturdza”, Școala „Gh. Petrașcu”, Școala „Iorgu Iordan”, Club Art Tecuci, Școala nr. 1 Barcea, Școala „N. Bălcescu” Tecuci și Școala „G. Ivașcu” din Cerţeşti, unde toți interpreții au evoluat foarte bine, cu aprecieri speciale pentru micuța Antonia Rusu, de la clasa 0 a școlii „D. Sturdza”, pregătită de înv. Florentina Golea, prezentând cu mult succes monologul „Capra cu trei iezi”. De altfel, Antonia a fost cea mai tânăra concurență a galei. Remarcată a fost și eleva cu rolul soacrei din sceneta „Soacra cu trei nurori” a Școlii din Cerţeşti, coordonator prof. înv. primar Marinela Bălan.
La această categorie de vârstă premiile au fost următoarele:
Mențiune, Școala „N. Bălcescu” Tecuci pentru sceneta „Vizita” după I.L. Caragiale, coordonator prof. Costina Cătăuţă;
Premiul III, Școala „I. Iordan” Tecuci pentru sceneta „Buclucașa litera F”, îndrumător înv. Carmen Huzum;
Premiul II, Club Art Tecuci pentru sceneta „Vrăjitorul din Oz”, coordonator prof. Mihaela Anastasiu;
Premiul I, Școala „George Ivașcu” din Cerţeşti pentru sceneta „Soacra cu trei nurori”, îndrumător Marinela Bălan.
Luând cuvântul, bibliotecara Ionica Nasie, începe prin a ne spune că a participat acum la un spectacol extraordinar, urmărind copii cu un mare talent, fără teamă de scenă și de spectatori: „Dorim ca, nu peste mult timp, să apară și de aici, de la Tecuci, potențiali actori care să evolueze pe mari scene”.
Prof. Eleonora Stamate felicită concurenții de până acum, amintind faptul că în urmă cu 16 ani, când primar al municipiului era domnul Gh. Lazăr, împreună cu directoarea de atunci a Casei de cultură, coregraf Mariana Enache și cu profesorul Vasile Ghica, au pus bazele acestui festival de teatru școlar, pe care, cu multă dragoste, îl păstoresc în continuare.
Se amintește și faptul că din aceste gale ale teatrului, a ieșit și un actor talentat, Andrei Răileanu, absolvent al Facultății de teatru din Sibiu, actor la teatrul din Sibiu, despre care, directorul teatrului sibian C. Chiriac, are numai cuvinte de laudă. Actualmente, Andrei este plecat în Germania. Prof. Stamate ne aminteşte că a înființat la Școala „D. Sturdza” o trupă de teatru, intitulată „Satiricon” și care a obținut până acum peste 60 de premii la diferite competiții.
Tot la această categorie de vârstă , titlul de „Cea mai bună regie” a fost obținut de înv. Florentina Golea de la Sc. „D.Sturdza” pentru pregătirea micuței Antonia Rusu, în timp ce premiul pentru „Cel mai bun actor” a revenit elevei Andreea Talpău de la Şc. „G. Ivașcu” din Certesti pentru rolul soacrei.. Să menționăm și faptul că Andreea este și la o școală de canto. Premiul pentru „Cel mai bun spectacol” a fost obținut de Club Art Tecuci pentru sceneta „Vrăjitorul din Oz”.
Prezentatorul, actor Gabriel Enache, și în calitatea de președinte al juriului, apreciază frumusețea interpretativă dovedită de toți concurenții, îndemnând și pe cei ce nu au luat premii să nu se descurajeze și să muncească mai mult dacă vor să realizeze ceva în viață.
Trecându-se la categoria 12-15 ani, am urmărit evoluând Școala „D. Sturdza” prin monologul „O zi din viața mea”, interpretat de elevul Artur Andrei Popa, apoi Scoala „I. Creangă” din Tălpigi, Şcoala „Smaranda Brăescu” din Hănţeşti, Şcoala nr. 1 Ghidigeni cu piesa „Liniștea războiului din casa familiei Crissoveloni”, pe textul cunoscutei poete Mihaela Gudană, acum remarcată și ca autor dramatic, o piesă reușită din care emană dragostea nemărginită față de locurile natale, pentru ca în final să evolueze Şcoala „Ion Petrovici” cu monologul „În țara lui Mură-n gură”, recitator Maria Lupu, coordonator Daniela Elena Niculescu.
La această categorie de vârstă premiile au fost următoarele:
Mențiune, elevul Artur Popa de la Şc. „D. Sturdza”, coordonator prof. Claudia Ghica şi Şc. „Smaranda Brăescu” Hănţeşti, coordonator prof. Mariana Munteanu;
Premiul III, Şc. „I. Creangă” Tălpigi cu piesa „Cuvânt bun al mamei”, coordonator prof. Dorina Oancea;
Premiul II, Şc. „Ion Petrovici” pentru monologul interpretat de Maria Lupu, coordonator prof. Daniela Elena Niculescu;
Premiul I, Şc. „I. Creangă” Talpigi cu sceneta „La Medeleni”, coordonator prof. Ionică Chele.
A fost din nou momentul în care juriul a urcat pe scenă pentru aprecieri începând cu prof, Eleonora Stamate, cu regretul că nu au fost mai multe trupe de teatru, altă dată fiind și mai mulți spectatori în sală, iubitori de teatru. Apreciază grupa mică 7 – 11 ani care au prezentat mai multe lucruri inedite, adresând în final felicitări tuturor iubitorilor de teatru.
Mangerul Bibliotecii, Ionica Nasie, spune că omul, pentru a se împlini, are nevoie să citească mult, îndemnând tinerii să vină la bibliotecă: „Sunt totuși încântată de ce am văzut acum, aici și am speranța că pe viitor vom avea mai mulți concurenți”.
Directoarea Club Art, Mihaela Anastasiu, începe prin a spune că e foarte încântată de ce a văzut pe scenă și a răspuns cu mare plăcere invitației de a face parte din juriu, aceasta fiind o onoare.
Trecându-se la Premii speciale, „Cel mai bun actor” la categoria 12-15 ani a fost desemnată eleva Roberta Ambrozie pentru rolul lupul din sceneta „De ce nu va pasă de noi” realizată de Club Art, coordonator prof. Mihaela Anastasiu.
Pentru „Cea mai bună regie” a fost desemnată prof. Aurora Ghiță de la Sc. nr. 1 Ghidigeni iar „Cel mai bun spectacol” a fost desemnat piesei „De ce nu vă pasă de noi” realizată de Club Art, prof. M. Anastasiu.
La categoria 16-18 ani, „Cel mai bun actor a fost desemnat Ionuț Zaharia de la Colegiul Naţional de Agricultură şi Economie Tecuci, interpret al piesei „Pijamale”, piesă care a obținut locul I şi „Cea mai bună regie”, iar locul II a fost desemnat tot CNAE cu piesa „Hoţii”, coordonatori profesorii Alina Filimon, Lungu Daniela, Geanina Mărmureanu.
Un cuvânt de apreciere și pentru prezentator, actor Gabriel Enache, care a ținut tot timpul sala sub un adevărat control.
Iancu Aizic