Elevii din Tecuci fac la școală hârtie manuală și stații de mâncare pentru păsări

Elevii Școlii Gimnaziale Elena Doamna” din Tecuci, cu ocazia proiectului „Clasa ECO de afară!”, au învățat să realizeze hârtie reciclată din hârtie folosită și stații de mâncare pentru păsări, ambele ateliere fiind organizate într-o clasă în spațiu liber, realizată din materiale refolosibile precum paleți din lemn și baloți de fân.

 Hârtia reciclată a fost realizată din hârtie de ziar folosită și utilizând materialele din clasa de afară: găleți, mixere manuale, site pentru scurgerea apei, forme, lavete. În urma acestui atelier, elevii și-au făcut propria hârtie pe care o pot utiliza  pentru realizarea felicitărilor pentru părinți, globuri pentru pomul de Crăciun, etc. Stațiile pentru păsări au fost realizate din pahare de carton, unt de arahide, semințe pentru păsări și sfoară, acestea fiind postate afară pentru hrănirea păsărilor din zona școlii. Prin organizarea acestor două ateliere, elevii școlii au înțeles concepte importante precum refolosirea, reciclarea și reducerea resurselor, pași importanți pe care cei mici îi fac în direcția protejării mediului înconjurător.

 Amenajarea clasei ECO din curtea școlii precum și atelierele prezentate mai sus fac parte din proiectul „Clasa ECO de afară!” organizat de Asociația Semper Musica Filiala Tecuci în parteneriat cu Școala Gimnazială „Elena Doamna” Tecuci și finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România prin Programul „Spații verzi”.

 Alina Burtea, coordonator proiect din partea Asociației Semper Musica Filiala Tecuci, menționează: „Este prima școală din orașul nostru care beneficiază de un astfel de spațiu, unul în care elevii își pot desfășura orele de mediu într-un mod plăcut, diferit de cel clasic, unde interacțiunea între ei este directă și nemijlocită. În acest spațiu elevii învață și se joacă, dobândesc obiceiuri sănătoase legate de mediu, nutriție, ecologizare, realizează cu propriile eforturi lucruri pe care nu au ocazia sa le facă în alte locuri: stații de hrănit păsări, hârtie reciclată, plantarea de răsaduri și semințe. Într-o lume digitală și robotizată, elevii, prin muncă și joacă, realizează lucruri care îi apropie și îi fac conștienți de mediul înconjurător!”

Clasa ECO de afară a fost amenajată în perioada aprilie-iunie 2018, urmând a fi disponibilă și în anul școlar nou, 2018-2019. Materialele și metodologiile aferente atelierelor sunt disponibile pentru toți învățătorii școlii, acestea fiind depozitate în spațiul nou amenajat.