Flautul fermecat pe scena Ateneului tecucean

În cadrul turneului național intitulat „Flautul fermecat – iunie 2018, flautistul Ion Bogdan Ștefănescu însoțit de chitaristul Costin Soare, după ce au trecut cu mult succes prin orașele Bistrița, Alba Iulia, Deva și București, au ajuns sâmbătă, 9 iunie, la Ateneul Fundaţiei Pelin din Tecuci, urmând ca pe data de 10 iunie să concerteze la Suceava.

 Turneul, care poartă numele „Twenty Shades of Music”- 20 de nuanțe muzicale, se desfășoară în cadrul evenimentelor organizate în scopul sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire. Trebuie menționat și faptul că cei doi talentați instrumentiști au cântat pe marile scene din Washington, New York, Osaka sau Tokio, într-un program intitulat „Românesc sută la sută”.

 Concertul a fost deschis de flautistul Ion Bogdan Ștefănescu spunând că dacă am asistat acum câteva minute la o mare minune și bucurie pentru imensul și valorosul rezultat al Simonei Halep prin câștigarea marelui trofeu de la Roland Garros, ar fi bine să continuăm buna dispoziție prin a asculta recitalul care, spune instrumentistul, sunt sigur că îl veți aprecia.

 Apoi, simpaticul flautist ne explică de ce este așa îmbrăcat și cu pălărie: pentru a respecta și mai mult zonele muzicale ale repertoriului pe care îl va interpreta alături de colegul și prietenul lui, chitaristul Costin Soare. Ne spune că, recent, cei doi au realizat și un CD cu muzica lor, poate primul flautist care realizează așa ceva, iar repertoriul lor din această seară va cuprinde și piese de pe acest nou album.

 În recital, după ce a trecut prin muzica țărilor scandinave, prin Balcani și America Latină, ne-a prezentat și o suită de muzică braziliană cu piese ale compozitorului Celso Machado, continuând cu o suită de șase piese aparțînând compozitorului român Bela Bartok, unul din cei mai mari culegători de folclor din țara noastră.  După ce ne prezintă flautul, flautul bass și piculina, continuă cu alte frumoase piese pentru ca, în continuare, chitaristul Costin Soare să ne prezinte un buchet cu piese din America Latină și Argentina, având compozitori pe Ariel Ramiez și Astor Piazzolla. Au urmat alte piese pentru chitară și flaut pentru ca, spre final, să ascultăm piese de Jorge Morel, remarcată fiind piesa „Bosanova”.

 În final am ascultat o suită de cântece din Macedonia, ale compozitorului Miroslav Tadic, piese cu puternice accente bulgărești, țigănești, dar și românești.

Rechemati cu aplauze la scenă deschisă, cei doi au întrebat publicul ce să mai cânte, melodii americane sau românești, publicul solicitând melodii populare, instrumentiștii prezentând o interesantă suită din care nu putea lipsi nemuritoarea Ciocârlie.

 O nouă seară plăcută la Ateneu, acolo unde manifestările continuă pe 16 și 17 iunie 2018 când va avea loc Festivalul Național de pian „Alexandru Demetriad”, adresat tinerilor între 3 – 18 ani iar pe 17 iunie 2018, ora 17, urmând să aibă loc, în ciclul „Enescu pe înțelesul tuturor”, recitalul baritonului Ștefan Ignat și a pianistei Ioana Maria Lupașcu.

 

Iancu Aizic