La începutul anului 2018 în presa online au apărut informaţii privind faptul că UAT Municipiul Tecuci a pierdut finanţarea din fonduri europene a proiectului „Creșterea eficienței energetice a clădirilor publice – Colegiul Național de Agricultură”.
Privitor la această informaţie precum şi la modul în care Primăria a ratat finanţarea de 160 milioane de euro pentru acest proiect, luni, 26 februarie 2018, C.C. Hurdubae a făcut câteva precizări.
„Cererea de finanţare s-a făcut în cadrul POR 2014 – 2020. În momentul în care trebuiau să vină reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării pentru a vedea clădirile, atât pentru Primărie cât şi pentru CNAE, au cerut câteva clarificări cu privire la proprietatea suprafeţei de teren de sub această clădire. Ea, inclusiv la acest moment, se găseşte în inventarul UAT Municipiul Tecuci. Dar, undeva în luna a zecea 2017, printr-o eroare care a încercat să fie rezolvată, terenul de sub clădire a apărut ca fiind a domeniilor statului. Am avut discuţii cu directorii din cadrul acestei instituţii. Mi-au relatat că deţin inclusiv din 2005 documente de concesiune a unei suprafeţe de teren destul de importante către cei de la Domeniile Statului. Am rămas, în perioada următoare, să strângem documentele necesare să întrunim o comisie, atât Primărie, Prefectură, Consiliul Judeţean, Domeniile Statului şi CNAE, să restabilim greşeala care s-a făcut sau nu s-a făcut. La acest moment (26 februarie 2018), din partea Ministerului Dezvoltării nu s-a primit nicio adresă oficială prin care proiectul a fost retras de la finanţare”, a declarat la radio primarul tecucean.
Despre demersurile făcute de administraţia Hurdubae în privinţa acestui proiect, din februarie până astăzi, nu s-a mai spus nimic. Incertă rămâne şi finanţarea proiectului.
Pentru Elaborarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenții la proiectul „Creșterea eficienței energetice a clădirilor publice – Colegiul Național de Agricultură” Primăria Tecuci a plătit deja suma de 112.500 lei, respectiv 1 miliard și 125 milioane lei vechi. Valabilitatea studiului DALI este de 2-3 ani, timp în care se pot modifica preţurile sau indicatorii.
Prin urmare, în condiţiile în care preţurile se schimbă de la o lună la alta, studiul DALI nu mai este valabil şi trebuie reactualizat. La final Curtea de Conturi va stabili cine se face vinovat pentru risipirea celor 112.500 lei din bugetul local pentru o documentaţie care nu mai poate fi folosită.