Minori suspectaţi de infracţiuni informatice

Luni, 13 august, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Ploiești au efectuat două percheziții domiciliare la locuințele a doi suspecți minori, ocazie cu care au fost identificate mai multe sisteme informatice și medii de stocare a datelor informatice ce prezintă interes pentru cauză.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 26 iunie – 10 iulie 2018, suspecții, folosind programe informatice specializate, au accesat ilegal mai multe web-site-uri aparținând unor entități de drept public și drept privat din România și străinătate, au alterat conținutul și restricționat accesul pentru utilizatori, iar în unele dintre cazuri au solicitat sume de bani în monedă virtuală pentru restabilirea situației anterioare.

Printre web-site-urile compromise de către cei doi se numără și cele aparținând Poliției Locale Ploiești și Forţelor Navale Române, precum și web-site-uri aparținând unor entități private din România.

Suspecții au încercat să compromită și web-site-urile aparținând Ministerului Afacerilor Interne și Poliției Române, acțiune nerealizată datorită măsurilor de securitate existente.

La 11 august 2018 suspecții au accesat ilegal și restricționat accesul la web-site-ul aparținând Partidului Social Democrat, iar la 12 august au accesat ilegal și restricționat accesul la website-ul aparținând Direcției Generale de Evidență a Persoanelor a Municipiului București.

În cauză sunt continuate cercetările sub aspectul săvârșirii  infracțiunilor de operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice și perturbarea funcţionării sistemelor informatice.

Dosarul este instrumentat împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești.

 

You cannot copy content of this page