După o scurtă dar binemeritată vacanță, Ateneul Fundaţiei Pelin și-a reluat activitatea. Și cum o putea face mai bine, decât printr-o interesantă și atractivă Călătorie muzicală – A Musical Journey – Calgary – Canada – Tecuci, având drept ghizi și interpreți pe soprana Anca Boieru, pianista Adina Cocargeanu și tenorul Valentin Borsu.
Intrând în Ateneu, că de obicei, pe o măsuță special amenajată am găsit programul manifestării de acum dar și invitații pentru următoarele acțiuni, respectiv Turneul național al interpretei la violoncel Isabela Ghergu împreună cu pianista Clementina Ciucu-Ristea din data de 3 septembrie 2018 și „Vioara lui George Enescu”, tot un turneu național, cu Gabriel Croitoru la vioară și marele Horia Mihail la pian, aceasta în data de 15 septembrie 2018.
Revenind la spectacolul de față, am văzut o sală plină și un spectacol care a început exact la ora anunțată, adică 20. Primul care a urcat pe scenă a fost tenorul Valentin Borsu, născut în Bacău, dar din părinți ai comunei Matca, județul Galați.
Acesta deține Diploma de Asociat cu distincție în permanentă vocală eliberată de un colegiu din Londra precum și medalia de aur, canto, pentru rezultatele obținute în cadrul Conservatorului regal de muzică din Toronto- Canada, de fapt acolo unde Valentin și-a finalizat formarea muzicală. El a și cântat alături de mari orchestre simfonice cum ar fi Calgary Civic sau Orchestra Baracă Early Music. În Canada, a cântat alături de mari maeștri ai genului și este Laureat al Concursului Național de muzică Canimex Canada 2016 și alte multe premii.
Tenorul Valentin Borsu ne spune că Tecuciul reprezintă pentru el un loc și un oraș special, aici petrecându-și toate vacanțele școlare, părinții lui fiind, așa cum am mai spus, din Matca. De altfel, în sala se aflau numeroși prieteni și multe rude, pentru a-l revedea și mai ales, asculta: „Chiar și atunci când eram în alte țări, mai ales în Canada, gândul îmi era mereu la România, și mai ales la Tecuci. De aceea, mă aflu acum aici, mulțumesc din suflet familiei și Fundației Pelin pentru invitație și pentru deschiderea ce o arată față de actul cultural artistic. E un lucru foarte mare ce se face acum, aici, la Tecuci”.
A invitat-o în scenă pe pianista Adina Cocargeanu. Este născută în Constanța, urmând Liceul de muzică George Enescu din Bucuresti și absolvind apoi Universitatea de muzică din Bucuresti, secția pian. A susținut concerte în România, Austria, Germania, Spania, Bulgaria și chiar în SUA. Este cetățean de onoare al municipiului Constanța și deținătoare a numeroase mari premii internaționale. Din anul 2007, este pianistă la Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian” din București.
Cei doi artiști și-au început recitalul cu o piesă specială, având în vedere că era ziua în care se sărbătorea Sfânta Maria, cu un cântec dedicat acestui eveniment dar, pentru toate mamele de oriunde s-ar afla ele. A urmat un frumos lied din creația marelui compozitor Johhan Brahms după care tenorul a ținut să mulțumească iar familiei Pelin pentru generoasa primire și pentru ce face dânsul pentru tecuceni. A urmat o serenadă de Franz Schubert pentru ca apoi să fie invitată în scenă soprana Anca Boieru, născută în inima Transilvaniei, deținătoare a numeroase premii și diplome, la loc de cinste stând cele eliberate de celebra Calgary Tronty din Londra dar și un Certificat de performanță oferit de Conservatorul din Toronto.
Pentru meritele obținute, a fost premiată dar și onorată să interpreteze Imnul Canadei la 1 iulie, de ziua Canadei. Are lansate până acum trei albume, două în anul 2012 și unul în 2013.
După ce au mai fost interpretate două melodii spaniole, soprana a apărut cu mai multe buchete de flori în mână pentru interpretarea unei frumoase piese din anul 1920, „Amazolla”, și în timpul interpretării, împărțind flori publicului din sală. Artista, privind la balcon , de unde veneau ropote de aplauze, și-a manifestat regretul că nu a ajuns și acolo cu flori.
A urmat un frumos duet din opera „Traviata” de G. Verdi urmat de nemuritoarea melodie „Rusalca” de A. Dvorak, o melodie despre o fetiță a apelor. Din repertoriul marelui Piotr Ilici Ceaicovski am ascultat frumoasa melodie „Kuda, kuda”. Un încântător duet a fost realizat și din creația marelui Franz Liszt pentru ca prima parte să se încheie cu o piesă mai veselă „La Traviata”.
După prima pauză, interpretii au prezentat piese din creația compozitorului din Republica Moldova, Eugen Dogar, cu piese pe versurile marelui poet Eminescu, prin compoziția „Misterele nopții”.
Tenorul Valentin Borsu ne-a vorbit apoi de marele compozitor Tiberiu Brediceanu, de interesul aestuia de a colecta piese din folclorul românesc, ajungând la 2.000 de lucrări cu teme populare realizate de marele compozitor din Lugoj. Ne-a impresionat interpretarea piesei „Mândrulița mea” dar și lucrarea „Dragu-mi”.
În continuare, soprana Anca Boieru ne-a prezentat piesa „Floricică de pe apă” dar și altele de același compozitor.
Nu putem uita emoția din glasul tenorului cu origini din Matca, vorbind de patriotism și de dorința înaintașilor noștri care și-au tăiat venele pentru a scrie cu sângele lor, aceste neuitate lucrări. De aceea, piesa care a urmat s-a intitulat semnificativ „Eu nu cânt că știu cânta”.
În final, tenorul Valentin Borsu a simțit nevoia să mărturisească faptul că în toate spectacolele susținute de dânsul în țară sau peste hotare, parcă nu a simțit nicăieri atâta căldură sufletească cum a găsit aici, la Tecuci, la acest Ateneu plin de suflet.
Artiștii au fost de două ori rechemaţi la scenă pentru a mai cânta, și cu toate că spectacolul a depășit două ore, publicul nu se putea despărţi de valoroșii interpreți. Organizatorii au oferit acestora buchete de flori iar în numele tecucenilor, a vorbit și mulțumit interpreților doamna Rodica Iloaie. Îi mulțumim și noi cu această ocazie, așa cum mulțumim minunaţilor interpreți dar și organizatorilor.
Iancu Aizic