La plajă sau la evenimente, cu veselie și fără probleme

Pentru ca distracția să se îmbine cu siguranța,  la plajă, în plimbare sau la evenimente publice, Poliția Română vă recomandă să fiți precauți și să aveți grijă de copiii care vă însoțesc.

La plajă:

– Aveţi grijă de bunurile pe care le aveţi asupra dumneavoastră și nu le lăsați în grija unor persoane cunoscute întâmplător

– Fiți în permanență atenți la copiii care vă însoțesc și nu îi lăsați să stea la soare la orele amiezii sau fără cremă de protecție. De această ultimă recomandare este bine să țineți cont și dumneavoastră, indiferent cât de călit ați fi!

– Țineți cont de steagul arborat de salvamari și respectați indicațiile și semnalele acestora. Dacă observați o persoană în pericol de înec, anunțați de îndată salvamari – intervenția lor, calificată și la timp, poate salva o viață!

– Nu cumpărați alimente, băuturi sau alte bunuri, de la comercianți neautorizați.

La evenimente publice:

– Când participaţi la festivaluri şi înnoptaţi în cort, alegeţi să campaţi în stații de campare special amenajate! Dacă vă îndepărtaţi de locul în care aţi poposit, nu lăsaţi bunuri de valoare în interior!

– Dacă vă deplasaţi cu maşina în zone în care se organizează manifestări publice, respectaţi indicaţiile poliţiştilor rutieri, lăsaţi vehiculele în parcări sau, pe timpul nopţii, în zone iluminate. Nu păstraţi în autoturisme, la vedere, bunuri de valoare!

– Înainte de a porni într-o călătorie mai lungă cu autoturismul, verificaţi starea acestuia, stabiliţi cu exactitate traseul şi asiguraţi-vă că aveţi documentele obligatorii la dumneavoastră.

– Nu porniţi obosiţi la drum, folosiţi centura de siguranţă şi, când e cazul, scaunul pentru copii! Ţineţi în maşină vestă şi triunghiuri reflectorizante, extinctor şi trusă de prim-ajutor.

– Atunci când vă însoţesc copiii, nu îi lăsaţi nesupravegheaţi, învăţaţi-i că au voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă!

– Învăţaţi-i pe cei mici cum să reacţioneze în situaţia în care se rătăcesc, asiguraţi-vă că aceştia cunosc numele complet al părinţilor, numărul de telefon, precum şi adresa acestora.

– Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele cunoscute întâmplător! Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant.

– Nu răspundeţi la provocări cu violenţă şi încercaţi să evitaţi conflictele!

– Nu consumaţi alcool în exces ori substanţe interzise şi nu vă lăsaţi angrenaţi în dispute verbale care pot degenera.

– Nu participaţi la jocurile de noroc clandestine, organizate de persoane care profită de naivitatea celor tentaţi de câştiguri facile şi sesizaţi, de îndată, poliţiştii.

Plimbare la munte:

– Căutați o zonă cât de cât mai circulată unde să vă parcați autoturismul (în apropierea unei cabane mai mari, eventual cu pază sau camere de supraveghere).

– Nu lăsați în autoturism, la vedere, bunuri ce pot tenta (un bagaj, un dispozitiv GPS, stație, etc.).

– În niciun caz nu lăsați în autoturism bani, acte sau lucruri cu o valoare mare.

– Nu lăsați alimente în autoturism! – recomandare generală – în acest caz autoturismul poate fi vizitat de urs!

– Aveți grijă cu cine vă împrieteniți pe munte! Nu toată lumea este de bună credință!

– Țineți-vă portofelul cu banii și actele într-un buzunar interior al hainei și nu aveți încredere nejustificată în oameni pe care abia i-ați cunoscut (de exemplu să le cereți să aibă grijă de bagajul dumneavoastră cât urcați mai sus).

– Atunci când sunteţi martorii unor fapte antisociale sau aţi fost victima unei infracțiuni, nu ezitaţi să vă adresaţi celui mai apropiat echipaj de poliţie sau să apelaţi numărul unic de urgenţă 112!