Concert de excepţie la Ateneul Pelin

În cadrul Turneului Național extraordinar pe care îl efectuează violonistul Gabriel Croitoru și renumitul pianist Horia Mihail, după ce au concertat la Alba Iulia și Deva, iată că aceștia au sosit la Tecuci. Gazda acestui eveniment a fost Ateneu Pelin.

Astfel, sâmbătă 15 septembrie, Ateneul a fost plin, publicul venind să vadă pe cei doi mari instrumentiști, violonistul Gabriel Croitoru, născut la 14 martie 1975, violonist și profesor, care din anul 2008 dă viață și suflet celebrei viori numită „Catedrala”, ce a trecut și prin mâinile marelui George Enescu și renumitul pianist Horia Mihail, născut la 20 iulie 1971, solist, component al orchestrelor și corurilor Radio. 

Ca de obicei, manifestarea a fost deschisă de gazda evenimentului, Doru Pelin care a invitat, în aplauzele publicului, pe cei doi mari instrumentiști să apară în scenă. 

 Purtătorul de cuvânt al acestor invitați speciali a fost violonistul Gabriel Croitoru care a început prin a mulțumi publicului venit la acest eveniment, spunând cu mare bucurie că bunicul și chiar tatăl lui au locuit în Tecuci. Acest lucru nu poate decât să ne bucure.

Renumitul violonist continuă prin a ne spune că manifestarea de față este cea de a șaptea ediție a Turneului Național, prin care publicul poate vedea și asculta vioara care a stat și în mâinile marelui George Enescu. Turneul va continua cu orașele Bistrița, Timișoara, Slatina, București, Caracal și altele.

 Concertul a fost deschis cu o suită de melodii din repertoriul spaniol, după care a urmat piesa Cantabile de Niccolo Paganini. Am ascultat apoi și variațiuni pentru vioară, pe care compozitorul a interpretat-o pe o singură coardă.

A urmat piesa Meditație de Piotr Ilici Ceaikovski dar și Rondo de Mozart. Am audiat apoi piesa Moartea lebedei din Carnavalul animalelor, urmat de o piesă din Cehia, care a fost de puține ori cântată în țara noastră.

 În continuare, violonistul Gabriel Croitoru ne-a vorbit despre celebra vioară ce o are acum în mâini, pe care ne-o prezintă  cu multă emoție spunând că este construită de un italian în anul 1931, numită Catedrala și care, trecând prin mâinile marelui maestru, a ținut să concerteze cu ea în orașe și în locuri prin care nu s-a prea trecut, dar, a fost de câteva ori și prin Tecuci.

„Același lucru, încercăm să îl facem și noi, acum, venind cu mare bucurie și plăcere la acest minunat Ateneu.”

 Au urmat alte lucrări spaniole dar, din recital, nu putea lipsi – și nu a lipsit – celebra Balada a marelui Ciprian Porumbescu.

Recitalul s-a încheiat cu piesa Păpușa dansatoare, dar ovațiile și aplauzele publicului au făcut ca cei doi mari artiști să revină pe scenă pentru a mai cânta și a ne mai încânta. 

Mulțumim celor care au pus și Tecuciul pe harta acestui Turneu Național!

 

Iancu Aizic