Joi, 20 septembrie 2018, sala Alexandru Mironescu a Casei de cultură a municipiului Tecuci a găzduit o nouă ședință de lucru a cenaclului literar „Calistrat Hogaș”.
Deschizând acest eveniment, poetul Dan Vîță, președintele cenaclului, spune că prin această ședință se reia activitatea cenaclului după vacanța de vară iar această onoare îi revine poetului pictor Mircea Cojocaru, cel care va lectura din poeziile lui.
Până să ia cuvântul autorul de azi, scriitorul tecucean Tănase Dănăilă se face mesagerul scriitorului Vasile Ghica, plecat din localitate, anunțând că pe data de 10 octombrie 2018, la ora 10, în Parcul central va fi dezvelită statuia cu bustul Cocuţei Conachi, fiind invitați la acest eveniment toți membrii cenaclului.
Poetul Mircea Cojocaru a lecturat poeziile „Trupul”, „Alte lumânări”, „Singurătatea ultimei tranșee”, „Testament”, „Când pleci”, „Sunț o pasăre”, „Eu”, „Căutare”, „Eu soldat”, „În seara aceasta”, „Voi dansa cu o stea”, „Doi ochi”, „Vino”, „În cele din urmă”, „Odată îți voi spune, iubito”, „Autograf”, „Asemenea”, „Fără nume”, „Visele”, încheind cu o frumoasă poezie dedicate femeilor și intitulată „Eva”.
Trecându-se la analiza textelor, poetul Dan Vîţă începe prin a sublinia și aprecia limpezimea textelor, care au fost pe înțelesul tuturor.
În continuare, poetul Mihai Ștefăniu a lecturat poezia „Pe creste de valuri”, din care am remarcat frumoasa afirmație „Plutim în derivă”!
Profesorul poet și scriitor Constantin Oancă analizează poeziile „Eu”, „Eu soldat”, „Testament” și „Vino”. Îl apreciază pe autor atât ca poet cât și ca pictor, invitându-ne să urmărim cele trei frumoase tablouri realizate de artistul plastic, ele aflându-se în această sală.
Invitat la această ședință, Aurel Pisaroglu subliniază sentimentalismul de care dă dovadă autorul de azi, vorbind și de strânsa legătură dintre poezie și pictură.
Poetul Dan Vîţă revine la cuvânt făcând o atentă analiză a poeziilor apreciind expresia „Amintire străină”. Continuă prin a remarca lirismul autorului, considerându-l un adevărat poet romantic dar care reușește să descrie cât se poate de corect simplitatea lucrurilor care l-au impresionat. Dan Vîţă remarcă faptul că autorul de azi folosește prea mult prepozițiile şi subliniază frumusețea amintirilor despre viitor, considerând în final că autorul are lucrări lăudabile, totul în poezia lui petrecându-se cât se poate de natural.
Redactorul Iancu Aizic spune că altă dată a scris, în urma expoziţiilor, despre pictorul Mircea Cojocaru: „Azi l-am regăsit pe poetul Mircea Cojocaru. Mă uimeşte atâta disponibilitate de timp la autor, care de obicei la orele 17 se duce spre casă și poate, sare direct de la pensula și culori la pix și hârtie”. Vorbitorul apreciază în continuare și prezența la acest cenaclu, peste 20 de membri, printre care profesoara poetă Eleonora Stamate și decanul de vârstă, poetul Mihai Ştefăniu.
Scriitorul Tănase Dănăîlă începe prin a sublinia faptul că autorul de azi are idei frumoase și de multe ori, ne cam lasă să subînțelegem noi anumite răspunsuri sau continuări, fiind dominat de multe ori de lucruri care caracterizează cu adevărat Omul. Se oprește în continuare la poezile „Testament” și „Eva”, scoțând în prim plan legătura dintre Dumnezeu și Ispită, încheind prin a spune că apreciază toate poeziile audiate, dar recomandă poetului anumite economii de cuvinte.
O altă veche membră a cenaclului, Mariana Enache, apreciază poeziile ascultate, numindu-l pe autor cu titlul unei poezii de azi – „Sunt o pasăre”, autorul fiind pentru vorbitor tot o pasăre. Mariana Enache lecturează apoi o altă poezie a autorului.
Poetul Marin Mârza ne spune că a participat la o activitate foarte reușită și că autorul a reușit să picteze pentru noi foarte frumoase rime, felicitându-l pentru toate poeziile.
Poetul Adrian Răcaru observă că, într-adevăr, autorul are ceva de spus prin poeziile prezentate și nu numai prin tablourile ce le realizează.
În continuare, Dan Vîţă face precizarea că la această ședință participă un alt vechi membru al cenaclului, doctorul poet Florin Tâncabă. Luând cuvântul, acesta ne spune că a participat la o ședință cu adevărat plăcută și că va reveni cu mult drag în mijlocul nostru.
Profesoara poetă Eleonora Stamate spune că îl ştie de mult timp pe doctorul Tâncabă, cunoscând și o parte din poeziile dânsului. Revenind la autorul de azi, profesoara ne spune foarte plastic că „autorul de azi citește și vorbește ceea ce gândește”. Vorbitoarea ne spune că săptămâna viitoare va apare și numărul 50 al revistei „Tecuciul literar-artistic”, iar pe 29 septembrie, la ora 17, la Protoeria Tecuci va fi sărbătorită această apariție jubiliară.
Profesoara Stamate ne vorbește despre succesul poetei tecucene Mihaela Gudană la Salonul literar de la Roman, încheiind cu frumoasele cuvinte „E foarte bine să ne bucurăm de bucuriile celor din jurul nostru”! Apreciază și faptul ca două tinere ale cenaclului, care anul acesta au terminat liceul, au fost admise la facultate, Ruxandra Voica la Filosofie și Bianca Partenie la Științe politice.
O atentă analiză a poeziilor audiate, dar mai ales a mesajelor exprimate prin acestea, a făcut-o profesorul scriitor Victor Aciocârlanoaiei, spunând că trebuie analizate aceste texte cu multă circumspecție, multe din poezii având filonul îndreptat spre clasica întrebare „A fi sau a nu fi”. Vorbitorul apreciază faptul că poetul Cojocaru a abordat diferite teme, reușind lucruri foarte frumoase. Ne citește în continuare poezia „Timpul”, oprindu-se la versurile „Să ne retragem între stele / Acolo de unde am venit”.
Se stabilește în continuare următoare ședință de lucru a cenaclului pentru data de joi, 4 octombrie, când va citi din poeziile sale doctorul poet Florin Tâncabă.
A fost o ședință de lucru foarte reușită iar în final să consemnăm faptul că, în afară de cei care au vorbit, la ședința au mai fost prezenți Violeta Mândru, Mihaela Gudană, Ionică Răileanu, Cătălin Poenaşu, Cătălin Dumitrescu.
Iancu Aizic