În cadrul celei de a V-a ediții a Festivalului „Fereastră către știință” care se desfășoară la Tecuci între 21 – 23 septembrie, vineri, 21 septembrie, renumitul om de televiziune dar și scriitor Alexandru Mironov a vorbit publicului prezent în sala Studio a Casei de cultură a municipiului Tecuci.
Alexandru Mironov s-a născut la 27 ianuarie 1942 la Vertiujeni – Suceava, azi localitatea aflată în raionul Florești din Republica Moldova. A urmat liceul „Nicolae Bălcescu” din Craiova, unde face și primul an de facultate, la Universitatea Craiova, după care îl găsim student la Facultatea de matematică din București.
A fost unul din consilierii președintelui Ion Iliescu, a fost vicecampion la spadă, a condus Federația română de scrimă iar între 1993 – 1996 a fost ministrul Tineretului și Sportului.
Din interesantele lui interviuri, acordate de-a lungul timpului presei, am remarcat cuvintele „Va veni și un sfârșit al lumii, dar peste 8 miliarde de ani”!
Acum, prezent în sala Studio, până la începerea propriu-zisă a activității, recunoscutul scriitor începe prin a ne spune că în recenta lui vizită în Emiratele Arabe a aflat că acolo există deja un Minister al Viitorului.
Ne vorbește în continuare de Asociația Clubul de la Roma dar și de recunoscuta Economie Albastră , care are câte o asociație în fiecare țară dezvoltată. Ne amintește apoi că în viitor, se vor crea și multe locuri de muncă, adresându-se și elevilor din sala cu întrebarea „V-ați gândit de pe acum unde o să puteți lucra și în ce condiții? Vă întreb pentru că va sosi vremea când, în multe locuri de muncă, roboții ii vor înlocui pe actualii muncitori cu salopete albastre. Gândiți-vă continuă invitatul special, că în Arabia peste 50 % din tineri sunt șomeri”.
Festivalul Fereastră către știință a fost deschis de Bogdan Gheorghe care, după ce și-a prezentat echipa de tineri ce îl sprijină, menționează și numele colaboratorilor începând prin a aminti de Casa de cultură, Asociația Cercetaşilor, Școala „Iorgu Iordan” dar și alte societăți tecucene. Vorbitorul consideră acest Festival, un Pod spre cunoaștere și intrarea în lumea fermecată a științei.
Ne este apoi prezentat scriitorul și realizatorul de emisiuni Radio și Tv, Alexandru Mironov, primit cu ropote de aplauze. Acesta mulțumește publicului prezent și începe prin a reaminti viața interesantei reviste „Știință și Tehnică”, acolo unde distinsul invitat este acum Senior editor. Ne vorbește în continuare de o plantă care curăţă canalele și apele, oprindu-se la descrierea ascensorului cosmic. Aminteşte de apariția în anul 1950 a rachetelor în spațiu cosmic care ar trebui, acum, înlocuite cu acest ascensor cosmic, prevăzut cu două tuburi gigantice și care ar trebui să parcurgă 32.500 mii de km.
Ne spune apoi că România este membru al Asociației Mondiale Spațiale, vorbind și de viitoarea Industrie Cosmică dar și de faptul că se investesc acolo o sută de miliarde de dolari. Vorbitorul se oprește din nou la revista „Știință și Tehnică”, revista care apare de 71 de ani, una din cele mai vechi din țară noastră.
Revenind la ascensorul cosmic, distinsul invitat ne spune că, dacă în urmă cu mulți ani, Jules Verne a prezis că va există un submarin, noi, acum, de ce să nu credem că în viitor, vom putea ajunge pe Lună ? În America, există deja Fonduri de investiții. Ne vorbește în continuare de legătură dânsului cu renumitul, acum general, Dumitru Prunariu dar și de faptul că, pe viitor, vom da răspunsuri la niște probleme despre care noi încă nu știm că sunt probleme. Se amintește și de Societatea INACO dar și de necesitatea apariției unui Ghid al profesiilor viitorului.
Dintre previziuni, ni se spune că anul 2020 poate fi anul când energia solară va fi mai ieftină decât cărbunele iar peste alți ani, panourile foto solare vor acoperi casele.
Vorbitorul se oprește și la media de viață spunând că dacă acum, în România, ea este între 71 – 73 de ani, în Japonia ea este de 88 de ani. Scriitorul Alexandru Mironov ne spune că a lucrat opt ani la UNESCO.
Dintre previziunile scriitorului, am remarcat pe cea care spune că cel mai repede va dispărea meseria de șofer, cu toate că și roboții mai pot greși dar ei fac de zece mii de ori mai puține greșeli decât oamenii. Vorbitorul crede că nu peste mult timp, omul va ajunge și pe Marte.
Manifestările continuă astăzi şi mâine.
Iancu Aizic