Certitudini şi incertitudini privind modernizarea străzii Ştefan cel Mare

Au trecut aproape trei săptămâni de când au început lucrările pe strada Ştefan cel Mare din Tecuci, cunoscută şi ca Strada Mare, iar comercianţii care îşi desfăşoară activitatea aici privesc cu îngrijorare cum aceasta se transformă într-o stradă pietonală.

Proiectul aprobat de Consiliul local Tecuci

În luna martie a acestui an Consiliul local şi-a dat acordul privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul „Modernizare Strada Ştefan cel Mare”.

Din proiect reţinem că Strada Mare va fi în continuare deschisă traficului auto şi pietonal.

Vor apărea 69 de spaţii verzi, fiecare în suprafaţă de un metru pătrat, în care vor fi plantaţi 69 puieţi arţar globular. La fiecare zece metri, de o parte şi cealaltă a străzii, vor exista arţari.

Vor fi instalate 19 bănci. Din 37 în 37 metri va exista o bancă.

Vor fi montaţi 30 stâlpi de iluminat. De o parte şi de cealaltă a străzii, la fiecare 22,5 metri, va exista un stâlp de iluminat.

Lungimea străzii este de 336 m iar lăţimea trotuarelor va fi între 1,50 şi 5,50 m.

Valoarea totală a investiţiei este de 1.152.841 lei, peste 11 miliarde lei vechi, inclusiv TVA, din care: pentru proiectare şi asistenţă tehnică – 55.456 Iei; construcţii instalaţii – 886.181 lei; dotări – 100.603 lei; cheltuieli diverse şi neprevăzute – 104.338 lei; diverse taxe (l.S.C., casa constructorilor) – 6.826 lei.

Incertitudini care rămân după citirea proiectului

Din proiect nu reiese că vor exista în continuare parcări, este posibil ca parcarea să fie interzisă pe această stradă.

Proiectul publicat pe site-ul Primăriei Tecuci nu este însoţit de o schiţă pentru a putea vedea amplasarea băncilor şi a spaţiilor verzi. Dacă spaţiile verzi vor fi amplasate pe trotuare, în locurile în care trotuarele au o lăţime de 1,50 m mai rămâne doar 0,50 m din trotuar pentru pietoni. Nu se cunoaşte lăţimea băncilor.

În concluzie atragem atenţia că proiectul aprobat de Consiliul local Tecuci nu prevede transformarea străzii Ştefan cel Mare într-o stradă pietonală. Dacă nu vor fi respectaţi parametrii din proiect, persoanele implicate în modernizarea acestei străzi vor trebui să refacă lucrarea pe propria lor cheltuială.