Apreciatul jurnalist și scriitor gălățean Victor Cilincă din nou la Tecuci – Galerie foto

Joi, 27 septembrie, sala Helios a Bibliotecii municipale „Ștefan Peticăˮ din Tecuci a găzduit o nouă întâlnire cu scriitorul gălățean Victor Cilincă. Acesta a sosit la noi pentru lansarea noii cărți intitulată „Saga neștiută a Galaților din anii 1917-1918ˮ.

 Manifestarea a fost deschisă de Ionica Nasie, manager al bibliotecii, începând prin a ura distinsului invitat un călduros „Bun venit în mijlocul tecucenilor și mai ales, în fața Măriei sale, Publiculˮ . După ce face o sumară prezentare a invitatului, oferă cuvântul unui al invitat valoros, tecucean de-al nostru, profesorul scriitor Ghiță Nazare. Acesta, privind elevii din sală, își amintește cu drag de faptul că acum cincizeci de ani, era și el elev al liceului de băieți din oraș.

 Acum, continuă vorbitorul, am bucuria de a vă prezența pe unul din cei mai formidabili oameni de cultură din județul Galați, Victor Cilincă. Îl cunoaștem ca scriitor, jurnalist, pictor și alte profesii. Aveți deci în față un om de mare valoare, parcă descendent din perioada renașterii. A terminat Liceul de arte, specialitatea arte plastice, a fost inginer piscicol, a colindat mările și oceanele lumii. S-a scufundat în Oceanul Atlantic. Are studii de istorie, proză, lucrări tip SF, teatru, cronici teatrale și literare, jurnalist, pictor și altele.  Este născut în aceeași zi și lună cu poetul Mihai Eminescu. El a crescut în spirutul dragostei pentru istorie .

 Este un adevărat om de cultură, un om al Cetății, o cetate care i-a recunoscut valoarea și la începutul acestui an a fost numit cetățean de onoare al mun. Galați. Este membrul al USR filiala Galați-Brăila. Are scoase de sub tipar peste 30 de cărți în diferite domenii. Publică în reviste din SUA, Canada, Marea Britanie, Franța și România. Are peste 40 de piese de teatru din care peste jumătate au văzut lumina rampei. A obținut zeci de premii, iar în anii 2007 și 2015 a fost nominalizat la Premiile UNITER pentru teatru. În anul 2015 i-a apărut lucrarea „Abecedarul istoric al Galațiuluiˮ iar în acest an volumul „Saga Galaților din anii 1917-1918ˮ,  în lucrări autorul reușește să îmbine elementele istorice cu cele mitologice. Are un mesaj direct, dintre subiectele abordate remarcăm:

– Primul institut cultural European a fost la Galați;

– Galațiul, capitala României;

– Strada Domnească, mai frumoasă decât Calea Victoriei;

– Importanța lui VA Urechia pe plan național;

În cartea de față sunt 152 de ilustrate.

 Invitat să ia cuvântul, jurnalistul începe prin a ne spune că încă din copilărie a avut marea pasiune pentru istorie. A urmat o prezentare la videoproiector a unui fragment din piesa radiodifuzată „Generalul generalilorˮ, piesă în a cărei distribuție s-au aflat actorii Mihai Constantin, Virgil Ogășanu, Dan Condurache, Monica Davidescu, George Ivașcu – actual ministru al culturii și alții. Au urmat apoi proiecții din primul război mondial în comentariile invitatului special.

 Profesorul Vasile Ghica începe prin a ne mărturisi bucuria revederii cu această personalitate având cu acesta o veche prietenie. Vorbitorul rămâne mirat de faptul că invitatul de azi a reușit să realizeze 40 de piese de teatru, multe din ele jucându-se pe diferite scene ale țării și chiar peste hotare. El este mereu calm și are vocația prieteniei.

Cuvinte de apreciere pentru invitat au venit și din partea profesorului Ionel Necula. Pentru mâine, 28 septembrie, ora 10, în aceeași sală, Victor Cilincă va avea un dialog cu elevii de la Colegiul Național „Spiru Haretˮ Tecuci.

 

Iancu Aizic

 

 

You cannot copy content of this page