Scriitorul Victor Cilincă în mijlocul elevilor de la Colegiul Spiru Haret Tecuci

După ce joi, 27 septembrie, în sala Helios a Bibliotecii municipale „Ștefan Petică” din Tecuci, scriitorul și jurnalistul Victor Cilincă și-a lansat cartea  „Saga neștiută a Galaților din anii 1917-1918ˮ, vineri, 28 septembrie, în același loc, scriitorul s-a întâlnit cu un grup de elevi de la Colegiul Național „Spiru Haretˮ din Tecuci.

 Elevii au fost din clasele a XI-a F și a XII-a E, conduși de profesoarele Liliana Maxim și Luminița Nicolau. A fost o întâlnire cu adevărat prietenească, elevii aranjați în cerc și în mijlocul lor apreciatul scriitor gălățean, tema fiind cultivarea interesului pentru cultură.

Acesta a început cu frumoase amintiri din viața lui de elev, student, marinar, dramaturg și jurnalist, oprindu-se pentru început la activitatea lui în domeniul științifico- fantastic. Am urmărit apoi mai multe filmulețe care cuprindeau viața și activitatea lui literară, amintind și de lucrarea personală intitulată „Elegiile vienezeˮ. A vorbit și de romanul „Catrafuseˮ, subliniind apoi și faptul că are și unele editoriale în versuri. Vorbitorul s-a oprit și la lucrarea intitulată „Taina orașului invizibilˮ.

 Trecându-se la întrebări adresate invitatului, au apărut și unele întrebări foarte interesante cum ar fi „Care trebuie să fie rolul și rostul literaturii în rândul elevilorˮ, „Cum trebuie făcute documentărileˮ și multe altele.

În răspunsuri, scriitorul a început cu citate și trimiteri la operele lui Dinu Giurescu, Neagu Djuvara, A. D. Xenopol și alții, arătând că a găsit la nume ilustre, în unele lucrări și virgulă între subiect și predicat, lucru greu de explicat la mari valori literare.

 Victor Cilincă le vorbește elevilor și de bucuria apariției primei lui cărți dar și de volumul lui din anul 2002 intitulat „Push- Pushˮ. Apare și mirarea în rândul profesoarelor că acum, un elev din clasa a IX-a citește din Dostoievski, cerându-se apoi distinsului invitat să analizeze expresia din Eminescu „Bate vântu-frunza-n dungăˮ.  Prof. Maxim amintește și de încântătoarea recitare a poeziei „Și dacăˮ de către actrița Valeria Seciu. O altă întrebare interesantă adresată invitatului special, referitoare la calitatea acestuia de dramaturg, a fost cea de la eleva Violeta Arion: „Cum va alegeți personajele?”.

Pentru cele mai interesante întrebări adresate invitatului, au fost premiați elevii Costică Bucilă și Violeta Ariton.

 În final, s-a ascultat, tot din materialele aduse de invitat, „Marșul regimentuluiˮ de Iosif Ivanovici.

A fost o întâlnire reușită pentru care adresăm felicitări organizatorilor și mulțumiri distinsului scriitor Victor Cilincă pentru prietenia de care a dat dovadă. Să ne trăiești, domnule Victor Cilincă!

 

Iancu Aizic

 

One thought on “Scriitorul Victor Cilincă în mijlocul elevilor de la Colegiul Spiru Haret Tecuci

Comments are closed.