Respectă legea! Alege viaţa!

Duminică a fost înregistrat un nou accident, într-o comună de lângă Tecuci, după care un pieton angajat în traversarea străzii pe trecerea de pietoni a ajuns la spital.

„Majoritatea accidentelor sunt din vina pietonilor. Ştiți de câte ori mi s-au aruncat în față pe trecerea de pietoni?”, ne scrie o cititoare.

Dat fiindcă în continuare există neînţelegeri în relaţia pieton – şofer, amintim ce spune Codul Rutier privitor la traversarea străzii.

Trecerea pentru pietoni este locul special destinat traversării părții carosabile de către pietoni, semnalizat și marcat corespunzător.

Obligații ale şoferilor la trecerea pentru pietoni nesemaforizată

La trecerile pentru pietoni nesemaforizate, dar semnalizate corespunzător, drumul are o singură bandă de circulație pentru fiecare sens, se procedează după cum urmează:

– atunci când nu sunt pietoni apropierea trecerii pentru pietoni, veți circula cu atenție sporită fără a avea obligația de a reduce viteză de deplasare;

– atunci când se află pietoni în imediata apropiere a trecerii pentru pietoni, aveți obligația de a reduce viteza de deplasare până la 30 de km/h în localități și 50 de km/h în afară acestora, pentru a putea opri în condiții de siguranță în cazul în care pietonii se vor angaja în traversare;

– atunci când aceștia se angajează în traversarea drumului, pe lângă obligația de a reduce viteza de deplasare la limita legală, aveți obligația de a acorda prioritate pietonilor, atunci când aceștia se află pe sensul dumneavoastră de mers.

La trecerile pentru pietoni nesemaforizate, dar semnalizate corespunzător, când drumul are două sau mai multe benzi de circulație pentru fiecare sens, se procedează după cum urmează:

– chiar dacă sunt sau nu pietoni în apropierea trecerii pentru pietoni, veți circula cu atenție sporită fără a avea obligația de a reduce viteză de deplasare;

– obligația de a reduce viteză de deplasare o aveți doar când drumul are o singură bandă de circulație pentru fiecare sens și se află pietoni în apropierea trecerii pentru pietoni;

– atunci când pietonii se angajează în traversarea drumului, aveți obligația de a acordă prioritate pietonilor, atunci când aceștia se află pe sensul dumneavoastră de mers.

Obligații ale pietonilor

Pietonii au prioritate de trecere faţă de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajaţi în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.

Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător.

În lipsa trecerilor pentru pietoni, în localităţi, aceștia pot traversa pe la colțul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.

Conducătorul de vehicul nu are nici o obligație privind pietonii care traversează pe la colțul străzii, dar în spiritul circulației preventive, și ținând cont că urmează o intersecție fără treceri pentru pietoni, se recomandă sporirea atenției și reducerea vitezei.

Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector.