Cresc salariile bugetarilor. Măsura va afecta şi mediul privat

 

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat aseară că începând de anul viitor şi până în 2022 salariile bugetarilor vor creşte, în fiecare an, cu 25% din diferenţa dintre salariul pe care urmează să îl aibă în 2022 şi cel din prezent.

Ministrul a dat exemplul unui salariu de 2.000 lei care trebuie să ajungă la 6.000 lei în anul 2022. Creşterea va fi de 25% din diferenţa dintre aceste două salarii. Diferenţa fiind de 4.000 lei, creşterea va fi de 1.000 lei pe an. Asta înseamnă că în fiecare an, plecând de la salariul de 2.000 lei, se vor adăuga încă 1.000 lei.

Pentru a realiza această creştere ministrul a declarat că trebuie concediaţi jumătate dintre angajaţii care se află acum în societăţile bugetare.

Măsura creşterea salariilor va afecta şi mediul privat. Patronii vor fi nevoiţi să adopte schema folosită de Guvern, respectiv să concedieze jumătate dintre angajaţi pentru a asigura salarii mărite celorlalţi.

Lucrul despre care nu a vorbit ministrul este creşterea preţurilor. În vreme ce Guvernul se împrumută pentru a asigura salariile mărite ale bugetarilor, mediul privat nu are această posibilitate. Dat fiindcă concedierea angajaţilor nu este o soluţie viabilă în mediul privat, firmele vor fi nevoite să crească costurile de producţie lucru care va conduce la o escaladare a creşterii preţurilor în următorii patru ani.

Urmând exemplul oferit de ministrul muncii, preţul unui produs care acum costă 2 lei va creşte gradual, cu 1 leu pe an, până în anul 2022 când va costa 6 lei.