O nouă expoziţie la Biblioteca „Ștefan Peticăˮ din Tecuci

 

Joi, 6 decembrie 2018, sala „Helios” a Bibliotecii a găzduit un nou eveniment dedicat iubitorilor de arte plastice. Este vorba de vernisajul expoziției de grafică și pictură dedicat Centenarului Marii Uniri.

Evenimentul a fost organizat de Biblioteca tecuceană cu sprijinul Primăriei Tecuci și a Asociației Artă, Tradiție și Cultură din Bârlad, cu lucrări realizate de tânăra artistă plastică tecuceanca Livia Claudia Copăceanu și artistul plastic bârlădean Valentin Bogdan Neagu.

 Manifestarea a fost deschisă de managerul Bibliotecii, Ionica Nasie. Aceasta începe prin a ne spune că după ce în ultimul timp am asistat aici la noi lansări de carte, acum a venit și rândul artei plastice cu o expoziție realizată de doi artiști care au expus aici, pentru dumnevoastră, aproape o sută de lucrări. Ei, continuă vorbitoarea, sunt doi oameni minunați, Bogdan, este acum la Tecuci pentru a doua oară, prima dată venind tot la un vernisaj al talentatei Livia Claudia Copăceanu.

A luat în continuare cuvântul artistul plastic bârlădean Valentin Bogdan Neagu, mulțumind invitaților prezenți la eveniment, acum, în an centenar, cu un plus de mulțumiri elevilor care au participat, dovadă clară a faptului că ei iubesc artele plastice, atrași fiind de cultură, artă și mai ales de frumos.

 În continuare, a luat cuvântul prof. Viorica Ghenghe, președinte al Asociației Artă, Tradiție și Cultură din Bârlad, persoană cunoscută în lumea literară și prin faptul că a colaborat atât cu presa bârlădeană cât și cu televiziunea din  orașul vecin. A început cu o interesantă prezentare în versuri, după care ne-a vorbit de tânărul artist plastic bârlădean Valentin Bogdan Neagu, membru al asociației bârlădene din anul 2011. Ni-l recomandă și caracterizează ca un pictor interesant, cu un mare talent nativ. De curând, el a și fost numit în funcția de director al asociației. Picturile lui sunt mai mult din zona rurală, lucru ce l-a făcut să obțină numeroase premii l în concursurile la care a participat. Vorbitoarea ne spune în continuare că  frumosul este altarul sufletului, aceasta cu trimitere directă la lucrările pictorului. „Am analizat atentă și picturile Claudiei și pot spune că îi apreciez în egală măsură pe acești doi artiști care ne fac să avem pe pânze și planșe, frumosul din viața ce ne înconjoară. Eu doresc acum să transmit, din sufletul meu, către sufletele dumnevoastră multe mulțumiri pentru faptul că ați venit să urmăriți aceste realizări, le mulțumesc autorilor și mulțumesc gazdei, managerului Ionica Nasie pentru deschiderea ce o are față de colaborare și față de cultură.”

Luând în continuare cuvântul, artistul plastic bârlădean Valentin Bogdan Neagu ne spune că a început să picteze de mic și că fiecare din noi, trebuie să ne urmăm talentul și mai ales drumul dorit în viață. Mulțumiri încă odată pentru invitația de a veni aici, la Tecuci.

 A luat apoi cuvântul pictorul Mircea Cojocaru, care spune că observă o mare diferență între cei doi pictori. „Dacă la Bogdan remarc deschiderea spre rural, spre realism și elemente din jurul nostru, Claudia fuge de realism, ea încearcă mereu altceva. La ambii, în schimb, remarc multe portrete, unele având și tentă de caricatură. Toate tablourile expuse au o expresie plăcută, liniștită și calmă. Îi felicit pe ambii autori pentru frumoasele lucrări expuse!”

Artista plastică tecuceana Livia Claudia Copaceanu începe prin a mulțumi publicului spectator prezent la acest vernisaj și se adresează copiilor îndemnându-i să se îndrepte spre pictură, pentru liniștea lor sufletească. „Mulțumesc și profesorilor care au avut bunăvoința să aducă aici elevii, în mijlocul acestor lucrări. Sper că și voi, iubiți elevi, să îndrăgiți această frumoasă artă și veți vedea ce bucurii simțiți atunci când vezi ce ai realizat tu, cu mâinile tale.”

 După terminarea discursului, prof. Viorica Ghenghea a spus că a primit-o cu mare bucurie pe Claudia în rândurile membrilor asociației ce o conduce.

Trebuie menționat faptul că majoritatea elevilor erau de la Școală gimnazială „Elena Doamnaˮ, conduși de prof. Anișoara Badalută.

Pictorul Mircea Cojocaru ține să precizeze faptul că are atelierul în cadrul clădirii Casei de cultură, mulțumind și pe această cale conducerii acestei unități de cultură, reprezentate aici de referentul Dan Vîță.

 Managerul bibliotecii îl roagă pe redactorul Iancu Aizic să spună câteva cuvinte, acesta începând prin a consemna faptul că artista Claudia Livia Copaceanu este rodul activității și preocupării permanente a pictorului Mircea Cojocaru, personal, de câte ori treceam pe la atelierul pictorului, o găseam pe Claudia cerând sfaturi și îndrumări de la acesta. Acum, eu îi felicit pe amândoi pentru ce au reușit. Redactorul reamintește de vechile relații de prietenie culturală dintre Tecuci și Bârlad aducând în prim plan aportul doctorului C. Teodorescu, om de mare cultură. În final, redactorul apreciază prezența elevilor la astfel de evenimente.

 A luat apoi cuvântul prof. Eleonora Stamate, vorbind în special despre strânsa legătură dintre cultură și artă, apreciind realizările expuse și spunând că este o constantă cumpărătoare a lucrările Claudiei, expuse chiar în sufragerie, admirate de oaspeții ce vin la dânsa și dătătoare de multă liniște sufletească. „Îndemn tinerii să se apuce de pictat și desenat, vârsta nu contează, eu de exemplu am început să scriu poezie la 48 de ani.”

Revenită la microfon, profesoară bârlădeană Viorica Ghenghea ține să mai spună că membrii asociației pe care o conduce, are obținute până acum peste 300 de premii.

 În continuare, a luat cuvântul prof. Virgil Pavel, admirator al elementului literar și plastic, apreciind lucrările expuse și amintind de bucuria ce a avut-o, ca om al matematicii, atunci când a scos de sub tipar volumul de proză „80 de ani în jurul viețiˮ.

Biblioteca a dat și de această dată dovadă de multă deschidere față de evenimentul cultural dar, personal, vin cu solicitarea ca atunci când elevii vin la anumite evenimente la Casa de cultură sau Bibliotecă, să fie lăsați să asiste până la sfârșit la respectivul eveniment. A fost acum, foarte dureros ca o mare parte de elevi să părăsească sala în timp ce un vorbitor își etala  frumosul discurs, vorbitorul rămânând cu sala aproape goală. Dacă mai erau invoiți și la ora următoare, poate nu se înregistrau așa mari pierderi. Poate, cultura merită și unele sacrificii. Pe care, cred că le putem face!

 

Iancu Aizic