„Tăinucaˮ, o nouă lansare de carte la Casa de cultură din Tecuci

 

Sala „Studioˮ a Casei de cultură a găzduit vineri 14 decembrie, o nouă lansare de carte, „Tăinucaˮ, autor Dorina Vîrlan. Volumul a apărut la Editura „Grintaˮ din Cluj-Napoca, în anul 2018, are 115 pagini, 89 de poezii, o prefață semnată de Dan Rotaru și cuvânt de încheiere semnat de Dorina Stoica și Valy Buța.

 Deschizând evenimentul, poetul Dan Vîță, președinte al Cenaclului literar „Calistrat Hogașˮ din Tecuci, începe prin a ne spune că, uneori, reușim să ne construim fericirea cu doar două mâini, care se caută singure: „Azi, asistăm la o nouă lansare de carte, având autor pe profesoara-poetă Dorina Vîrlan,  pe care o cunosc de mai mult timp, fiind o persoană cu totul și cu totul specială. Pentru dânsa, fericirea există mai mult în dicționare. Noi, totuși, ne trăim libertatea, ducându-ne  în permanență, la programul nostru. La Dorina, găsim o poezie care are, parcă, un univers pierdut. Ea a rămas oscilantă între două lumiˮ.

 Moderatorul evenimentului o invită la microfon pe poetă bârlădeană Dorina Stoica, care ne spune că este pentru prima oară la Tecuci, la un astfel de eveniment cultural din municipiul nostru, dânsa participând la multiple evenimente culturale în Bârlad și în împrejurimile acestei localități: „Poetul Dan Vîță mă cunoaște de mult timp, îmi știe activitatea și putea să mă prezinte mai bine. Sunt legată strâns de poezie de peste 12 ani, sunt un poet cu patru volume apărute până acum, toate de poezie, în special cu tente creștin-ortodoxă. Mai am în lucru și alte volume care așteaptă să iasă de sub tipar. Am intrat în lumea poeziei prin poetul Călin Vlasie, director al Editurii Cartea Românească, acesta realizând un proiect în care a cuprins 2.000 de poeți, astfel având posibilitatea să o cunosc pe Dorina Vîrlan dar și pe Valy Buța și să ne împrietenim. Am debutat la Editura Junimea, o editură foarte importantă în țara noastră, condusă de poetul bârladean-ieșean Lucian Vasiliuˮ. Poeta Dorina Stoica ne citește câteva aprecieri personale din Cuvântul de închidere al acestei cărți, cronică intitulată „Dor de mama, dor de tata, dor de dor, dor de…ˮ după care, din carte, lecturează poeziile „Așteptareˮ, „Dor și iubiteˮ.

Intervenind, moderatorul Vîță, reamintește publicului faptul că la ultima ediție a Festivalului de poezie „Costache Conachiˮ de la Tecuci, din luna octombrie 2018, poeta Dorina Vîrlan a obținut  „Marele premiu pentru debutˮ.

 Este apoi invitată să ia cuvântul poeta Valy Buța din Murgeni-Bârlad, care începe prin a ne defini ce înseamnă a fi poet și care e rolul acestuia în viață. Eu, continuă vorbitoarea, scriu poezie mai mult pentru copii și recent mi-a apărut volumul intitulat „Sentimente divergenteˮ și public mai mult în diferite reviste ale Uniunii Scriitorilor. Îmi place foarte mult și mai ales, apreciez enorm frumosul. Dorina, de exemplu, autoarea de azi, este un poet care își arată sentimentele, un poet deschis, care a avut marele curaj de a spune clar, fie „Te iubescˮ, fie „Te urăscˮ și acesta e un lucru foarte mare. Vorbitoarea se oprește mai mult la poezia „Sunt doar un nebun de frumosˮ, după care ne citește poeziile „Dorˮ și „Autoportretˮ. Luând în continuare cuvântul, poetul Dan Vîță ne spune că, după el, poeta de astăzi e mai mult o reușită prozatoare, „Ea este prozatoare cât patru poeți. Eu o aștept în continuare, atât ca poetă cât și ca prozatoareˮ.

 Scriitorul Tănase Dănăilă regretă că nu avem un public mai numeros la această lansare, dar spune că se știe că poezia nu e a celor mulți ci a celor ce o iubesc cu adevărat: „Eu analizez poeziile doar ca un cititor, nu ca un critic. Poeta are un discurs liric foarte clar și trăsătura dominantă la poetă, este firescul. Poeta este o persoană care trăiește în chip cehovian, cu un suflet dar și cu un chip frumos. Poeziile scrise de poetă, nu sunt ale ei, sunt ale mele și ale tuturor cititorilor și regret că nu le-am scris eu. Prin această poezie am coborât în timp și am înțeles că și eu am fost fericit și nu am știut. Zbor lin spre performanță și vă condamn la veșnicie!ˮ

 În continuare a luat cuvântul poetul Constantin Oancă, spunând că Dorina Vîrlan a apărut în Cenaclul nostru de câteva luni și încă de la început ea a lăsat o impresie foarte bună la toți membrii cenaclului, apărând ca o rază de lumină. Poezia scrisă de autoare este sinceră și naturală. Ne citește câteva poezii din volumul de față.

A luat în continuare cuvântul profesorul bârlădean Nelu Buță, văr cu actorul Paul Buță și prieten cu autoarea de astăzi. Acesta începe cu bucuria faptului că la începutul cărții se spune că lucrarea este dedicată părințiilor ei, lucru foarte sensibil. Apreciază faptul că în sală sunt mulți elevi veniți pentru a fi alături de profesoara lor. Îi îndeamnă pe elevi să scrie, să nu se țină cont de vârstă „pentru că și eu am început să scriu cam târziuˮ.

 A urmat profesorul Aurel Scarlat, apreciind calitatea poeziilor și adresând apoi reușite epigrame autoarei, poetei Valy Buța și scriitorului Tănase Dănăilă.

Aprecieri au venit și de la profesoara Lidia Costea, prietenă și fostă colegă de cancelarie cu autoarea.

În final a luat cuvântul autoarea, începând cu mulțumiri adresate celor prezenți. Spune în continuare că e foarte frumos atunci când poți atinge imposibilul: „Eu iubesc mult oamenii, în special bătrânii. Pentru mine, ca iubitoare de poezie, cuvintele sunt niște ființe, ele trăiesc și sunt mereu alături de mineˮ.

 Despre titlu cărții, „Tăinucaˮ, ne spune că a dorit să fie o taină, dar mai mică: „Am avut mereu poezia în mine și în amintiri exact că o taină. Am încercat să o leg de cuvântul mama-mămucă, dar nu am găsit locul potrivit și atunci m-am orientat spre tată-tătucă-tăinucăˮ. Ne lecturează câteva poezii din noul volum și astfel am ajuns la finalul lansării, după care autoarea a acordat autografe pe cărțile oferite.

   

Iancu Aizic