Muzică ușoară, operetă și muzică populară – Combinație reușită pentru un frumos spectacol

 

Sâmbătă, 22 decembrie, sala „Ion Petroviciˮ din Tecuci a găzduit un nou spectacol mult aplaudat de public. Pentru început, am avut marea bucurie de a avea pe scenă cunoscuta trupă din Cluj „Ad Libitum Voicesˮ, formată din patru tineri extrem de talentați: Tiberius Simu, Sergiu Coltan, Vlad Morar și Cristian Ignuța, prezenți pentru prima oară la Tecuci.

Ei își încep recitalul prin colindul „Florile dalbeˮ, urmat de „O, ce veste minunatăˮ dar și o piesă, tot de iarnă, din repertoriul internațional. A urmat frumoasa piesă „Cuniculi – Cuniculaˮ și apoi o tarantelă siciliană intitulată „Tirlibombaˮ. 

 Am ascultat apoi o excelentă interpretare a unei arii din „Secretul lui Marco Poloˮ intitulată „Te voi răpi la noapteˮ. Și pentru că suntem în plină iarnă, pentru a se mai încălzi publicul, trupa ne prezintă o piesă de dragoste din repertoriul internațional, moment în care, la solicitarea membrilor trupei, în sală s-au aprins luminițele telefoanelor creându-se o atmosferă de adevărat spectacol. Apoi, pentru că membrii trupei au apreciat calitatea spectatorilor spunându-le că sunt niște oameni minunați, a urmat frumosul cântec din repertoriul regretatului interpret Aurelian Andreescu, „Oameniˮ, urmat apoi, din același repertoriu, de nostalgicul cântec „Copaculˮ, într-o excelentă interpretare.

 A urmat o piesă dedicată lui Enrico Caruso, purtând chiar același nume după care, membrii trupei ne-au reamintit faptul că au participat la concursul X Factor, unde au ajuns în finala competiției și ei au realizat mai multe CD-uri, prezentându-ne în continuare piese de pe ultimul lor CD. A urmat apoi cunoscutul cântec „Merry Christmasˮ, urmat de un frumos colind din zona lor – Ardealul, colind intitulat „Flori dalbeˮ, urmat de o altă veche dar încântătoare piesă „O, sole mioˮ.

Am asistat la un frumos recital, care a depășit o oră, mult aplaudat de publicul spectator. Am discutat cu membrii trupei care s-au declarat fascinați de publicul tecucean și au promis că vor reveni cu cea mai mare plăcere oricând vor fi invitați.

 A fost apoi rândul muzicii populare, cu Mariana și Adriana Anghel, mama și fiica. Mariana Anghel, născută la 16 iunie 1966, într-o micuță localitate de lângă Hunedoara, este recunoscută acum atât ca interpretă dar și ca o mare căutatoare de folclor. A debutat la 16 ani, în 1982, la emisiunea „Tezaur folcloricˮ a regretatei realizatoare Mărioara Murărescu, iar în 1983 a participat la „Floarea din grădinăˮ, unde s-a și remarcat. 

Intrate acum în scenă, cele două interprete au început cu piesa „Că așa-i bună dragosteaˮ, urmată de alte piese interesante dar și noi piese, care vor fi prezentate publicului la Marea Sărbătoare de la 24 ianuarie la Alba Iulia, în special cântece patriotice. De altfel, impresionant a fost și cântecul interpretat de cele două ținând drapelul tricolor în mâini. 

 A urmat  piesa „Măi Ardealˮ dar și un cântec dedicat Crăişorului munților, adică lui Avram Iancu. Foarte reușită a fost și piesa „Vin românii, vin la Albaˮ. În continuare, interpreta Mariana Anghel ne spune că în general cântecele dânsei au devenit șlagăre și este mulțumită pentru faptul că are ce lăsa în urma ei, mai ales pentru că, în prezent, predă la o școală de muzică din Sibiu, descoperind și acolo noi și noi talente, ceea ce înseamnă că folclorul rămâne și are mari șanse să continue și să trăiască, ducându-se mai departe bogăția folclorului românesc. Adriana, fata acesteia, este un exemplu în acest sens.

Au recitat piesele „Pe cărarea meaˮ și „Bună searaˮ, urmat de frumosul „Leru-i lerˮ. A urmat piesa „Lădiță cu cheițăˮ, apoi „Raza soareluiˮ. Preluând microfonul, fiica solistei, Adriana, ne spune că primele colinde cântate de ea au fost culese și prelucrate de mama ei, colinde pe care le va cânta și transmite cu drag urmașilor ei.

 În continuare, Mariana Anghel ne spune că vine dintr-un mic sătuc cu doar 65 de case dar a crezut în steaua ei. Ne spune că și în sat la ea erau oameni minunați, la fel ca și aici, la Tecuci și că, în general, toată țara noastră are oameni muninati. A încheiat recitalul cu o piesă dedicată României, după care a fost invitat în scenă primarul Cătălin Hurdubaie, urând tuturor Sărbători fericite!

Am asistat la un spectacol agreabil, reușit din toate punctele de vedere. 

 

Iancu Aizic