Undeva în Tecuci, pe Bulevardul Victoriei, în apropierea CNSH, se află Clubul sportiv Taiko. E un club aproximativ nou, dar care s-a făcut repede cunoscut în țară și peste hotare.
Vineri, 28 decembrie la Sala Sporturilor „Lucian Vasilachiˮ, Clubul a organizat o manifestare prin care a ținut să-și onoreze cursanții pentru frumoasele rezultate obținute în anul 2018.
Festivitatea a fost deschisă de Gheorghe Dundev, președinte al clubului, care a început prin a arata faptul că anul care acum se încheie a fost pentru club un an foarte bun, obținându-se multe și importante trofee: „În club, pe primul loc a stat în permanență profesionalismul, urmat de necesara dezvoltare fizică dar și de cea psihică, pentru a reuși să facem din copiii noștri oameni prin care să ne putem mândri. Eu, personal, vă mulțumesc, dragi părinți, pentru faptul că ați ales să orientați copiii dvs. spre clubul nostru iar noi considerăm că nu v-am dezamăgit, clubul nostru numărându-se printre cele mai bune din țară. Acești minunați copii, au înțeles să renunțe puțin la joacă și la alte activități, dedicându-și timpul lor liber sportului.
Clubul nostru a fost înființat în anul 2014 și atunci ne-am hotărât să facem prin el cinste municipiului Tecuci. Eu, personal, am plecat de la a fi instructor, apoi antrenor, profesor și acum maistru. Chiar în anul înființării, 2014, am obținut rezultate foarte bune la Campionatul European de la Napoli, apoi în 2016 la CE din Cracovia, unde am obținut 14 medalii, apoi 18 medalii la Campionatul Mondial de la Cluj iar anul 2018 ne-a adus și titlul de Cel Mai Bun Club Din Țară, obținând și Cupa Regelui, o cupă mult dorită de toate cluburile din țară, simbol al victoriei și al voinței. Această cupă este acum mândria copiilor noștri. Noi trebuie să continuăm pe aceeași linie și să nu uităm că cine renunță, pierde, în cazul nostru, copiii sunt cei care vor pierdeˮ.
Au fost chemați apoi copiii, membri ai Clubului, îmbrăcați în costume tradiționale de luptă, iar publicul a fost rugat să se ridice în picioare, conform tradiției, pentru a se da onorul. Copiii s-au aplecat, pe rând, apoi, tot pe rând, s-au ridicat.
Au urmat demonstrații de apărare, spunându-ni-se că în formație sunt și copii care au venit aici de la vârsta de trei ani. Ni s-au explicat apoi tehnicile de atac și contraatac, după modelul japonez, profesorul spunând că trebuie să luăm de la fiecare tehnică doar ce este mai bun. Au fost invitate în față doar centurile colorate, continuându-se cu demonstrațiile pe grupuri.
Pentru festivitatea de premiere prin medalii și diplome, au fost invitați sponsorii, respectiv ec. Lucian Grigore Costin și doct. ing. Cristian Nicu Popa, aceștia fiind aplaudați de public și apoi au oferit premiile, după cum urmează:
- Pohrib Maria Sophia – multimondială la Belgrad 2015, CE din Cracovia 2016, CM Cluj-Napoca 2017, multiplă campionă națională, declarată Sportiva Anului, categ. copii IV – 2017
- Tașcă Alexandru – multicampion mondial Cluj-Napoca 2017, campion european Cracovia 2016, multicampion național
- Popa Andrei Cristian – multicampion mondial Cluj-Napoca 2017, multicampion european Cracovia 2018, multicampion național
- Panayotov Elena – multicampiona mondială Cluj-Napoca 2017, campioană națională
- Nacu Maria – multicampioană mondială Cluj-Napoca 2017, campioană națională.
- Sevastre Matei George – camp. mondial Cluj Napoca 2017, multicampion național
- Bălan Rareș – medaliat la CM Cluj Napoca 2017, locul 5 la CM Belgrad 2015, membru în lotul național al României pentru CE Cracovia 2016, medaliat la campionatele naționale
- Pavel Teodor Andrei – multicampion european Cracovia 2016, locul 5 la CM Cluj Napoca 2017, medaliat la campionatele naționale
- Constantin Denis Florin – locul 5 la CM Cluj Napoca 2017, medaliat la campionatele naționale
- Ioana Amalia Balcanu – membru în lotul național al României, participant la CE Cracovia 2017, la CM de la Cluj Napoca campioană națională
- Valentina Tiron – membru în lotul național.
Tot participanți la Campionatele nationale au fost și sportivii: Adnya Vyas Mihail, Raisa Iasinschi, Edward Cristian Sandica, Marc Andrei Saulea, Iosif Alexandru Cărăuș, Robert Ioan Tașcă, Răzvan Vasile Oprea, Bianca Cristina Pătrașcu, Maria Anastasia Cobzaru, Gabriel Sandu, Iuliana Pascaru, Daria Nicolle Gruia, Eduard Gabriel Vârlan, Rareș Ștefan Andrei, Alexandru Pavel Ureniuc, Marius Ciprian Istrate, Rareș Iulian Dimitriu, Matei Răzvan Cobzaru, Ariana Eva Voinea, Dragoș Alex, Cojocea, Bogdan Lucian Stanciu, Carina Oiță, Darius Spătaru, Robert Matrof, Darius Gabriel Negruț, Florin Valentin Vasilache, Matei Rareș Doscas, Irina Maria Alionte, Ionuț Dan Nichifor, David Eugen Mănâstireanu, Mihaela Munteanu, Alex. Petru Cristea, Gabriel Costin, Luca Matei, Ana Maria Buruiană, Daria Nicoleta Gudană, Miruna Gabriela Poenescu, Maria Antonia Poenescu, Sara Făcâlă, Luca Andrei Pohrib, Robert Purice, Mihai Alex. Moraru, Andrei Pleșu, Gabriel Cristian Dinu, Ștefan Cosmin Mihai, Matei Ștefan Vechiu și Eduard Gabriel Postolache.
S-au dat premii și la alte sporturi din cadrul Clubului, cum ar fi:
Șah – unde au obținut: Aur – Maria Cobzaru, Alex. Tașcă, Robert Tașcă, Matei Sevastre, Maria Pohrib, Teodor Pavel, Raisa Iasinschi, Adnya Vyas și Matei Cobzaru
Argint – Edward Sandica, Daria Gudană, Carina Oiță și Ionuț Nechifor
Bronz – Gabriel Costin, Mihai Moraru, Robert Purice și Matei Vechiu.
Au fost oferite medalii și la Înot, menționând doar medaliile de Aur, pe grupe, astfel:
La categ. 6-7 ani: Robert Tașcă, Matei Sevastre, Ana Maria Buruiană, Marc Saulea și Raisa Iasinschi
La categ. 8-9 ani: Matei Cobzaru, Denis Constantin, Teodor Pavel, Maria Pohrib, Ioana Balcanu, Alex. Tașcă și Andrei Popa
La categ. 10-11 ani: Maria Cobzaru, Ștefan Andrei și Alex. Florea
La categ. 12-17 ani: Alex. Cojocea, Ariana Voinea, Noemi Moraru , Daria Chiscoci, Teodor Codreanu și Iuliana Pascaru.
Manifestarea a continuat prin colindele copiilor cursanți ai școlii. Am asistat și la un frumos microrecital la orgă susținut de eleva Maria Pohrib și am fost încântați de apariția Căpriței, urmată de rostirea unui frumos Plugușor cu teme ale clubului dar și cu un bici care pocnea, așa cum nu am mai văzut de mult timp.
Și, în final, nu putea lipsi Moș Crăciun, îmbrăcat așa cum trebuie și, mai ales, cu multe pungi cu frumoase și consistente cadouri, predominând dulciurile.
A fost o manifestare reușită, iar noi felicităm conducerea acestui club și membrii ei care au scos numele Tecuciului în afara țării!
Iancu Aizic