Despre taxa de salubritate: „Lamentările sterile sunt neproductive”

 

Ridicarea deșeurilor menajere și plata taxei de salubrizare vor rămâne, și în viitor, două subiecte inepuizabile. Abuzurile administrației locale și ale CUP au făcut subiectul a numeroase luări de poziție, dintre care cele mai vehemente mi s-au părut a fi vociferările reprezentanților PNL, minoritari, aflați în opoziție. Din păcate, verba volant, scripta manent, așa că intervențiile acestora au rămas fără efect.

Lamentările sterile sunt neproductive. Ar trebui luate în discuție câteva aspecte concrete, aflate la limita legalității, sau care încalcă legea, analizate, comentate și, în final, reclamate forurilor competențe. Vârful de lance ar putea fi PNL-ul și consilierii locali ai acestui partid, cărora PSD-ul și aliații lui nu au ce să le facă. ALDE deocamdată se abține, dar va putea să-și manifeste propriile opinii în preajma alegerilor.

Aspecte concrete privind abuzurile administrației locale sunt destule. Despre modul de fundamentare și aprobare a taxei de salubrizare s-a mai vorbit, așa că nu e cazul să mai repet. Sunt însă și alte aspecte care pot fi luate în discuție, despre care s-a vorbit mai puțin sau deloc. Astfel, nu este corect și legal ca munca efectivă să o facă doar CUP Tecuci, iar plata acestui serviciu să fie făcută la două entități distincte. Prin aceasta Primăria încalcă autonomia societății respective și, totodată, își menține dreptul de intervenție, pentru alocarea de fonduri în completare, în cazul în care taxa de salubrizare nu se plătește de toți contribuabilii. Practic, Primăria subvenționează CUP și funcționează în simbioză cu aceasta, ca o societate-mixtă (joint-venture) din anii ’90.

O altă problemă o reprezintă colectarea propriu-zisă a taxei de salubrizare. La una din dezbaterile organizate în luna decembrie 2018, Primăria a indicat un grad de colectare a taxei de 75%, ceea ce, în mod cert este un lucru neadevărat. Cea mai bună dovadă în acest sens o constituie dublarea taxei pentru anul 2019, determinată de majorarea salariilor, dar și de colectarea sub 50% a taxei din anul trecut. Altfel spus, jumătate din populația municipiului, care își plătește taxa datorată, va fi obligată în 2019 să plătească și pentru cei care nu plătesc.

Încasarea taxei în două locuri diferite nu este de natură să îmbunătățească gradul de colectare, prin încasări benevole sau executare silită. Evidența, chiar informatizată, va fi greoaie, iar răspunderea pentru scăderea încasărilor va fi pasată de la o entitate la alta. Consecințele nu vor întârzia să apară, orașul va fi tot mai murdar, iar în 2020 vom asista la o nouă dublare a taxei de salubrizare.

Camera de Conturi și Administrația Finanțelor Publice, lucrează după propriile planuri de audit, nu au atribuții de prevenție, fac controalele prin sondaj și acționează de regulă cu întârziere, favorizând astfel creșterea prejudiciilor.

Dacă partidele din opoziție se limitează doar la vociferări formale și nu sesizează instituțiile abilitate ale statului, viitorul este previzibil.

 

Un cetăţean al municipiului Tecuci

 

One thought on “Despre taxa de salubritate: „Lamentările sterile sunt neproductive””

  1. Taxa de salubrizare in sectorul 2 al capitalei s-a dublat, de la 8lei/luna/persoana la 12lei/luna/persoana.
    Cum e posibil ca in Tecuci la o populatie de aprox. 30000 de locuitori (real nu scriptic) sa avem aceeasi taxa cu cea din Bucuresti unde in sect.2 locuiesc aprox. 320000 de suflete?

Comments are closed.