O nouă lansare de carte la Biblioteca municipală Tecuci

 

Joi, 17 ianuarie, Galeria Helios a Bibliotecii municipale „Ștefan Peticăˮ din Tecuci a fost gazda unei noi lansări de cărți. Este vorba de volumul intitulat „Ecaterina / Cocuța Conachi – Vogoride (Ioana d’Arc a Românieiˮ semnată de prof. scriitor Vasile Ghica.  Cartea a fost tipărită la Editura Studis din Iași în anul 2018, are un număr de 113 pagini și pe parcursul a încă 11 pagini găsim un număr de 10 planșe cu 26 fotografii frumos ilustrate. Cartea este dedicată de către autor, nepoților Ilinca și Rareș. 

 Deschizând evenimentul, managerul Bibliotecii, Ionica Nasie, ne mărturisește bucuria de a avea și de această dată, de față, doi oameni de mare valoare culturală pentru municipiul nostru, scriitorii Vasile Ghica și Ionel Necula.

Invitat pentru a vorbi de această carte, scriitorul Ionel Necula ne spune că participăm la o adevărată sărbătoare, lansând această lucrare a profesorului Ghica, depre Cocuța Conachi, fiica logofătului Costache Conachi, a cărui familie a fost una din cele mai bogate din Europa. Profesorul Necula se oprește la momentul 1859, semnificativ pentru marea Unire a Moldovei cu Țara Românească, atunci când poporul și-a exprimat propria voință, vorbind în continuare și de falsificarea acelor alegeri și rolul avut atunci de Cocuța care a pus mai presus patriotismul, renunțând la a fi Prima Doamnă, în favoarea corectitudinii alegerilor. Profesorul Necula analizează și viața familiară a Cocutei, cea care din căsătoria cu Vogoride și cu  principele Emanuelle Ruspoli a dat naștere la 9 copii, 4 cu Vogoride și 5 cu Ruspoli. 

 Invitat  să ia cuvântul, autorul Vasile Ghica începe prin a mulțumi bibliotecii pentru găzduire dar și celor ce l-au sprijinit prin sponsorizări la apariția acestei noi cărți de mare valoare. Vorbitorul ne spune că a invitat la această manifestare și câțiva primari din localități alăturate Tecuciului, pentru a fi cunoscut acest lucru de mândrie pentru orașul nostru, numărul cărților apărute până acum fiind de 5.000. Autorul continuă prin a spune că este regretabil faptul că în cei 160 de ani de la acel eveniment, numele Cocutei nu a mai fost menționat și amintit în cronicile vremii, ea având totuși un rol hotărâtor în Marea Unire din 1859, ea neintrând în conștiința națională.

 Profesorul Ghica vorbește și de imensa muncă de documentare, căutând ca datele apărute în acest volum să fie cât mai corecte. Există și unele aprecieri asupra Cocutei, ea apărând chiar pe un loc fruntaș în rândul marilor personalități tecucene. Interesantă este și sublinierea faptului că vorbindu-se despre Unire, se spune de către unii istorici că importantă la această reușită nu a fost vigilența unioniștilor ci gestul și curajul Cocuței. 

Aprecieri asupra curajului Cocuței apar și în volumul „Tecuci – ținut cu vocația Uniriiˮ, Maria Vartic, spunând printre altele „Cocuța Vogoride Conachi trebuie să figureze în Panteonul neamului și pe toate monumentele comemorative, cu atât mai mult cu cât a fost singura femeie și, în același timp, cea mai proeminentă personalitate a evenimentelor ce au dus la triumful Uniriiˮ. 

 În continuare, prof. Vasile Ghica aduce aprecieri scriitorului Ionel Necula, care prin strădania dânsului, a ajuns acum să lucreze la al XIII-lea volum al serialului „Uricar la poarta Moldovei de josˮ . Scriitorul Ghica ține să mai menționeze , referitor la documentele publicate, vorbele marelui cronicar Miron Costin „Eu dau seama de ce scriuˮ.

Prof. Ghica vorbește în continuare de situația în care se află azi cultura și mai ales de desconsiderarea ideii patriotice la nivel național. Aceasta cu atât mai mult cu cât acum, Tecuciul se impune din ce în ce mai mult pe harta națională a Cercetășiei, ajungând la un număr de 100.000 elevi cercetași care își au reședința de vară la Insula de lângă CNAE, unde vin în fiecare an, iar elevii care la școlile unde nu există detașamente de cercetași, se mută la școli care au grupe de cercetași. Continuă prin a spune că o analiză atentă a ce s-a făcut în țara noastră în ultima sută de ani, duce la concluzia că cel mai mult, cultural și economic, s-a făcut în primele două decenii.

 Despre realizările, așa zise, din ultimii 30 de ani, se poate vorbi mai puțin. Nu sunt istoric, continuă vorbitorul , nu sunt înregimentat politic, dar acesta este adevărul. Acum, de exemplu, la această manifestare, ar fi trebuit să fie mai multe școli, mai mulți elevi, avem doar elevi de la CNSH și Școala ,,Anghel Rugină’’.

Trecându-se la discuții pe marginea cărții, au vorbit și apreciat lucrarea părintele Ion Croitoru, părintele protopop Gh. Joghiu, prof. Viorel Burlacu și poetul Adrian Răcaru. În cuvântul său, părintele protopop Joghiu a subliniat faptul că mormântul lui Vogoride se află la Cimitirul Sfinții Voevozi din Brăila.

La sfârșitul acțiunii au fost împărțite gratuit cărți participanților, scriitorul Vasile Ghica oferind autografe pe cărți. 

 

Iancu Aizic