Taxa de salubritate: Ce se întâmplă în cazul persoanelor plecate în străinătate

 

Începând din ianuarie 2019 taxa de salubritate poate fi plătită la Compania de Utilităţi Publice Tecuci (CUP), prin încheierea unui contract cu această companie.

Persoanele care nu încheie acest contract vor fi automat impuşi de Primărie cu o taxă mai mare cu 33,33% din taxa percepută de CUP. Asta înseamnă că în loc să plătim la CUP 12 lei / lună / persoană, vom fi nevoiţi să plătim 15 lei / lună / persoană la Primărie.

Această sancţiune pecuniară, în valoare de 33,33 %, este reţinută de Primărie ca urmare a unui proiect de hotărâre votat de consilierii PSD, consilierul UNPR şi cel independent.

În categoria persoanelor care nu vor putea încheia un contract cu CUP Tecuci se află şi persoanele care au domiciliul în străinătate. Acestea sunt plecate în străinătate la muncă, la studii sau pentru reîntregirea familiei.

Hotărârea adoptată de consilieri privind impunerea unei taxe de salubritate mai mare cu 33,33% nu prevede situaţiile în care proprietarul este în incapacitatea de a încheia contractul cu CUP datorită faptului că se află plecat pe termen lung în străinătate.

Aceste persoane, care vin acasă o dată la un an, ori poate mai mulţi, plătesc deja pentru salubritate în localităţile din străinătate unde domiciliază. Impunerea acestora la plata taxei este ilegală.

Pe de altă parte, la elaborarea taxei s-au luat în considerare chiar şi aceste persoane care sunt plecate. Este evident că în cazul acestora încasările din taxa de salubritate nu vor fi făcute niciodată iar dacă vor fi făcute vor fi abuzive. De multe ori o persoană plăteşte pentru că nu are timp să se ia la harţă cu municipalitatea şi cu pretenţiile sale financiare exagerate. Nu are timp nici răbdare.  

Rămâne să aflăm cine se va socoti vinovat pentru că încasările nu au fost cele scontate. Dat fiindcă taxa de habitat a fost calculată la ultimul bănuţ, după cum susţin reprezentanţii CUP Tecuci, va trebui să aflăm şi din ce sume vor fi acoperite găurile din bugetul companiei rezultate prin neîncasarea acestei taxe de salubritate.