Argumente „pro” şi „contra” privind organizarea unui referendum în vederea demiterii primarului Hurdubae

 

Un vechi proverb românesc spune că „Omul gospodar îşi face vara sanie şi iarna car”. Înţelepciunea populară ne atrage atenţia asupra faptului că fiecare lucru trebuie făcut exact în momentul potrivit. Altfel este ori prea târziu, ori prea devreme.

În aceste zile un partid de opoziţie efectuează demersuri pentru organizarea unui referendum privind demiterea primarului social democrat ales în 2016.

Legea spune că referendumul este declarat valid dacă rata de participare este de cel puţin 30% dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale. Aprobarea referendumului se face cu voturile a 25% dintre cei cu drept de vot.

La ultimul referendum organizat în Tecuci, cel pentru familia tradiţională, prezenţa la urne a tecucenilor a fost de 16,84%. Chiar şi în cazul unei prezenţe de 29% referendumul pentru demiterea primarului nu poate fi validat.

Pe de altă parte au mai rămas 14 luni până la viitoarele alegeri locale din 2020, atunci când tecucenii, şi nu numai, vor avea posibilitatea să aleagă un alt primar.

Revenind la referendumul pentru demiterea primarului C.C. Hurdubae, oricine poate observa că timpul scurt rămas până la viitoarele alegeri aruncă această idee în desuetudine.

Acest referendum trebuia organizat în 2017 sau 2018. Cheltuirea unor sume consistente de bani pentru organizarea referendumului şi apoi a alegerilor anticipate, în caz de reuşită, când mai e puţin şi îl vom putea schimba gratis, nu se justifică. Totul nu este decât un exerciţiu de imagine.

Într-un cuvânt, este prea târziu organizarea unui demers privind demiterea primarului în acest mandat, iar dacă se referă la viitorul mandat cu siguranţă demersul este făcut prea devreme.