Poveşti vieneze, cu pianistul Nicolae Dumitru, la Ateneu Tecuci

 

„Poveşti vienezeˮ este proiectul concertistic al pianistului Nicolae Dumitru, oferit publicului meloman din Tecuci, pe 8 februarie, de la ora 19, la Ateneul Fundației Pelin.

În „Poveştile vieneze”, alături de Mozart, Chopin şi Brahms, Nicolae Dumitru oferă o componentă românească pe cât de inedită, pe atât de spectaculoasă. Practic necunoscută publicului larg, „Rapsodia română” pentru pian de Ciprian Porumbescu va răsuna într-o versiune prelucrată chiar de către solist, care a simţit nevoia dezvoltării scriiturii pianistice destul de sumare a piesei. Ciprian Porumbescu, nume iconic aflat la originile muzicii româneşti, a fost, timp de trei ani, discipolul marelui Anton Bruckner, la Viena. Alături de aceasta, nimeni alta decât spectaculoasa „Rapsodie Română” de Franz Liszt, piesă care poate fi o zugrăvire de maestru a lumii muzicale româneşti de la jumătatea secolului XIX.

Nicolae Dumitru este născut la Bucuresti, în 1968, studiază pianul în particular cu Sonia Ratescu și, în anii ce urmează, cu maestrul Dan Mizrahy. Sub îndrumarea acestuia pregateste Concertul în la major KV 488 de Mozart, pe care îl interpretează în mai 1987 pe scena Ateneului Roman, acompaniat de Orchestra de Cameră a Medicilor dirijată de regretatul Ermil Nichifor.

 Sub îndrumarea maestrului Dan Mizrahy, Nicolae Dumitru devine întai stagiar al Colegiului „Gnessin” din Moscova, iar apoi, ca bursier al statului român, absolvent (1998) al Academiei Ruse de Muzică „Gnessin”, la clasa maestrului emerit Mihail Sayamov. Sub conducerea acestuia parcurge si studiile postuniversitare în perioada 1998 – 2001. În toți acești ani petrecuți la școala moscovită, dascălul și arhitectul evoluției sale artistice este profesorul Emmanuel Monaszon.

În perioada studiilor concertează ca solist al Filarmonicii Academice de Stat din Moscova la sala „P.I. Ceaikovski”, sub bagheta dirijorului Vladimir Ponkin, al Filarmonicii de Stat din Chișinău, dirijat de Valentin Doni, al filarmonicilor din Nijni – Novgorod, Omsk, Novosibirsk, Belgorod.

După întoarcerea în țară, din ianuarie 2002 și până în prezent evoluează pe scenele principalelor filarmonici din țară, iar pe scena bucuresteană susține recitaluri la Sala Mare a Atheneului Roman, Sala Radio și Sala „Auditorium” a Muzeului de Artă.

Apare ca solist invitat al Filarmonicii „George Enescu” din Bucuresti și al Orchestrei Naționale Radio, cu care realizează prima interpretare Radio a Concertului pentru pian și orchestra de Antonin Dvorak.

În decembrie 2009 susține un concert de gala „Vienna Christmas Proms” sub egida Raiffeisen Bank România, iar in septembrie 2010 este inițiator și solist al proiectului concertistic în aer liber „Armonii de Toamnă” la Teatrul de Vară din Herăstrau. În 11 iunie 2011 este invitat de către Institutul Francez să deschidă „Grande Journee Liszt” cu un recital în Metroul Bucureștean. De asemenea, susține recitaluri în centre culturale din țară.

De-a lungul acestor ani susține numeroase lecții deschise, master – classes și workshop-uri la liceele de muzică din orașele unde susține concerte și recitaluri.

Pe scena europeană susține recitaluri la Stockholm, Viena, Baden am Wien, iar în 2008 realizează la invitația Institutului Cultural Român un turneu dedicat centenarului Sigismund Toduta la Lisabona, Madrid, Barcelona, Budapesta, Veneția, Roma.

 

Nicolae Dumitru – pianist si profesor

În cadrul Anului aniversar Frederic Chopin 2010 este invitat în festivalul „Palatele Sankt – Petersburgului”, la Capella Academică de Stat din Sankt – Petersburg și la Galeria Armelor din Kremlin (Moscova), în festivalul „Nopțile pianistice de la Chișinău” și susține un recital și un master-class la Accademie d’Ete d’Aix-en-Provence.

Din ianuarie 2011 lansează la Teatrul „Act” din București spectacolul devenit permanent „Poveste pentru pianist și măști”, cu un deosebit succes la public. În 2013 a lansat proiectul naţional de recitaluri educative „ConCerto!“, adresat tinerilor interpreți şi susținut în principalele centre filarmonice şi culturale din ţară.

Pianist caracterizat de Diarionews drept un artist cu „calităţi extraordinare, cu o foarte bogată şi minuțioasă tehnică” și de revista Melos ca „spontan, de o sinceritate deplină şi dedicat cu pasiune fiecărui detaliu”, Nicolae Dumitru va susține la Ateneu din Tecuci un recital menit să îi pună în evidență atât tehnica deosebită, cât și sensibilitatea.

 

 

sursa: extrase din presă