Singurul oraș din România în care taxa de salubritate a crescut de patru ori în doi ani este Tecuci

 

Comunicat de presă

Lucian Costin, președintele PNL Tecuci: „Singurul oraș din România în care taxa de salubritate a crescut de patru ori în doi ani este Tecuci”

Partidul Național Liberal Tecuci a contestat în instanță majorarea taxei de salubritate, aprobată la sfârșitul anului trecut de consilierii PSD, la propunerea primarului Constantin Hurdubae. Acțiunea a fost deschisă la Tribunalul Galați, în data de 4 februarie, după ce, în prealabil, a fost sesizată și Instituția Prefectului. Liberalii tecuceni apreciază că majorarea taxei este nefundamentată și ilegală, acțiunea în instanță fiind ultimul pas în încercarea de a corecta acest abuz, care a condus la creșterea taxei de salubritate de patru ori, în doar doi ani.

„Am decis să recurgem la această cale de atac, într-o ultimă  încercare de a stopa un abuz evident al administrației  locale, a declarat Lucian Costin președintele PNL Tecuci. Practic, în luna decembrie, deși a avut loc o dezbatere publică pe tema majorării taxei de salubritate, nu ne-a fost prezentat niciun argument economic care să justifice această decizie. Toate încercările noastre de a demonstra că majorarea taxei este ilegală, s-au lovit de disprețul administrației locale, care a majorat această taxă la 15 de lei de persoană/lunar, după ce  și în cursul anului trecut aproape că a dublat-o față de 2016. S-a ajuns în situația, ca în ultimii doi ani, această taxă să crească de  aproape patru ori”. 

 Liberalii tecuceni apreciază că nivelul taxei de salubritate, calculat la 15 lei de persoană, pe lună, este de nesuportat pentru tecuceni, mulți dintre ei oameni cu venituri modeste. De exemplu, o familie formată din doi adulți și doi copii ar trebui să plătească, conform noii taxe, 720 lei anual, față de 192 lei, cât plătea în 2017, sau 336 lei, cât plătea în 2018.

„În plus, această majorare se suprapune și pe creșterea taxelor și impozitelor locale, ceea ce pune o presiune și mai mare pe veniturile unei familii”, mai spune Lucian Costin, care consideră și că „valoarea crescută a acestei taxe nu atrage după sine și o creștere a calității serviciilor de colectare  și transport a deșeurilor.”

Poziția administrației locale PSD care și-a făcut un obicei de a majora taxele și impozitele locale este inexplicabilă și de netolerat, dacă ținem cont că în alte municipii din țară, valoarea taxei de salubritate este mult mai mică. De exemplu, constănțenii plătesc 7 lei/persoană, clujenii 7,1 lei/persoană, la Ploiești taxa este de 7,5 lei, iar la Sibiu de 7,89 lei de persoană.

„Nepriceperea actualei administrației, modul total haotic, pompieristic în care este condus orașul, au condus la o multitudine de decizii luate în defavoarea tecucenilor, mai spune Lucian Costin. Salariile aparatului administrativ mărite nejustificat, lipsa de transparență și de chibzuință în cheltuirea banilor publici, au făcut ca Tecuciul să fie singurul oraș din România în care taxa de salubritate a crescut de patru ori, în doar doi ani”.

În Consiliul Local, PNL Tecuci va cere revenirea acestei taxe la valoarea de 7 lei de persoană pe lună, aceeași ca în anul precedent.

În ceea ce-i privește pe agenții economici, și ei afectați de majorările operate de PSD și Constantin Hurdubae, consilierii liberali vor solicita ca taxa de salubritate  să fie de 7 lei lună pentru firmele cu angajați, iar firmele fără angajați să fie scutite de la plata acestei taxe.

În prezent, conform noii taxe de salubritate adoptate de PSD și Constantin Hurdubae, firmele fără salariați plătesc 20 lei/lună, iar cele care au angajați plătesc 25 lei lunar, pentru fiecare angajat.

 

Biroul de presă al PNL Tecuci