Un an fără poetul Dionisie Duma

 

Casa de cultură a municipiului Tecuci în colaborare cu Cenaclul literar „Calistrat Hogașˮ a organizat vineri, 15 februarie, manifestarea intitulată  „Exercițiul de primenire, in memoriam poetul Dionisie Duma (1940- februarie 2018)ˮ, evocare, portret, itinerar biografic, proiecții video și amintiri, la exact un an de la despărțirea de această lume. 

Manifestarea a avut moderator pe Dan Vîță, președinte al cenaclului, care a început cu mărturisirea că a găsit cel mai nimerit acest titlul, inspirat de volumul poetului apărut în anul 2012 la Editura TipoMoldova din Iași, volum de poezie contemporană, cu o prefață semnată de acad. C. Ciopraga și intitulată semnificativ „Profil de poetˮ.

 Vorbitorul menționează faptul că, cel puțin după Ștefan Petică, Dionisie Duma este poetul tecucean cu cea mai mare notorietate. Se amintește faptul că poetul a decedat la Spitalul județean din Galați în dimineața zilei de luni, 19 februarie 2018, Dan Vîță reproducând și frumoasele versuri ale jurnalistului Ion D. Goia „Vom pleca cu toții/ Vom pleca pe rând/ Nu se știe unde/ Nu se știe când!ˮ.

„Și iată, că și acum, după exact un an, se mai varsă lacrimi pentru colegul nostru Didi Duma, nu doar după 40 de zile cum se obișnuiește. El a avut o comemorare onorabilă în raport cu toți colegii, apropiindu-se mult și de tinerii poeți pe care mereu i-a încurajat. El nu a fost deloc egoist, nu a fost stăpânit de orgolii. A răspuns mereu prezent la toate invitațiile primite de la activitățile școlare pentru ca tinerii elevi să cunoască în mod direct preocupările unui poet, care în realitate este un om la fel că toți oamenii mai ales în timpul zilei pentru ca noaptea să fie dedicat mai mult profesiei de poet. Așadar, fie singur, fie însoțit de membrii cenaclului, a poposit în mai multe școli vorbind cu bucurie de poezie și de poeți, invitat fiind și în numeroase studiouri de televiziuniˮ spune poetul Vîță. 

 Invitat să ia cuvântul, profesorul Vladimir Radu ne prezintă pentru început câteva date biografice ale poetului, menționând că a pătruns mai greu în liceu și mai ales la facultate din cauza originii sociale. A terminat facultatea cu brio, deși era considerat ca o fire fragilă, nu s-a plâns de greutățile vieții, singura lui dezamăgire fiind la împlinirea frumoasei vârste de 75 de ani când autoritățile locale nu i-au dat nici o atenție, dar revenind cu acordarea a ceea ce merita pe deplin. În continuare, se menționează faptul că în anul 2010 i s-a acordat titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Tecuci.

Este caracterizat că un adevărat Zidar, el reușind să construiască o adevărată Catedrala de Cuvinte. Dintre colegii lui de facultate, se vorbește de Ioanid Romanescu și Mihai Ursache. Profesorul Radu ne citește poezia lui Dionisie Duma intitulată „Drum bunˮ, scrisă cu ocazia decesului marelui poet Grigore Vieru, cu referire la plecarea la cer a unui poet!

 Am urmărit în continuare un frumos și interesant film documentar, încheiat cu frumoasa poezie „Limba noastrăˮ, transpusă pe muzică de regretatul cuplu Doina și Ion Aldea Teodorovici. 

În continuare, a luat cuvântul profesorul Ștefan Andronache care ne-a prezentat mai multe momente legate de frumoasa prietenie cu poetul Dionisie Duma, spunând printre altele „A fost o mare onoare pentru mine să fiu atât de aproape de acest reprezentant de seamă al culturii tecucene dar și din împrejurimile acestuia. Am fost împreună cu dânsul invitat la cenacluri și alte activități din Tecuci, Focșani, Brăila, Galați și alte orașe.

 Am multe amintiri cu dânsul și acum regret că nu sunt toate imortalizate pe pelicule. Eram doi tineri prin anii 1960-1970, amândoi veniți din comune, eu din Cudalbi, el din Nărtesti. La unul din cenacluri literare, i-am cunoscut pe scriitorii Gabriel Drăgan și Ovid Caledoniu Georgescu. Am venit apoi cu serviciu la Tecuci, că activist cultural și m-am apropiat și mai mult de poetul Duma. Funcționam la Casa de cultură și participam și la ședințele de cenaclu, unde tânărul poet Duma era nelipsit. A fost o perioada când biblioteca a fost condusă de prof. Dumitru Matalaˮ

Profesorul Andronache ne vorbește și de vizita la locuința poetului care atunci locuia pe str. Popa Șapcă. Ne spune de felul cum au cunoscut-o pe Natalia Negru, de casa ei din Tecucelul sec: „A fost atunci și o perioadă când din lipsă de personal, răspundeam și de sala de lectură, loc din care tânărul Duma era nelipsit, citind și răsfoind colecțiile revistelor Gazeta literară, Contemporanul, Tribuna, Luceafărul sau Cronica. Am realizat multe lucruri frumoase împreună. Tot împreună, conform cerințelor, trebuind să dăm un nume Bibliotecii, am căzut de acord că Ștefan Petică este cel mai potrivit nume pentru unitatea care a fost înființată în septembrie 1931.

 În continuare, profesorul Andronache amintește de perioada când la Tecuci, era prim-secretar Gh. Moca, prin anii 1972, el fiind inițiatorul și realizatorul unității Ocaua lui Cuza, dar creând și două unități de cultură, vizavi de  Oficiul Poștal nr. 1, alături de CNSH, Muzeul literaturii și Muzeul de științe naturale, Dionisie Duma venind cu două donații importante, respectiv vitrine pentru Muzeul literaturii cu documente despre Natalia Negru.

Poetul Dionisie Duma a fost un tip foarte săritor, mai ales pentru tecuceni, pe care i-a iubit și nu a dorit niciodată să plece de aici, deși avea multe posibilități să plece în orașe mai mari. 

A făcut parte din toate juriile concursurilor literare din Tecuci dar și din alte orașe. Cu diferite ocazii, a vorbit despre marii poeți din România, prezentând materiale despre Eminescu, Lucian Blaga, Arghezi, Bacovia, Nichita Stănescu, Ioanid Romanescu , Adrian Păunescu și alțiiˮ.

 În încheiere, profesorul Andronache ne spune că va mai cauta documente legate de poetul Dionisie Duma pentru  realizarea de noi documentare. 

A urmat proiecția videoclipului intitulat „Simfonia anotimpurilorˮ, cu versuri despre fiecare anotimp în parte, având și imagini cu regretatul poet, film realizat, bineînțeles, de neobositul Ștefan Andronache. A urmat un alt diafilm realizat de Mihai Vlasie, tot legat de diferite materiale cu poetul Duma în prim plan.

Revenit la calitatea de moderator, Vîță încheie spunând că poetul Dionisie Duma va rămâne o pagină vie în istoria literaturii române. 

Trecându-se la luări de cuvânt, prof. scriitor Vasile Ghica, începe prin a aduce aprecieri pentru inițiativa realizării acestui eveniment, îndemnând să continuăm să citim din opera marelui nostru poet și apoi citește o poezie scrisă de poetul Duma dedicată regretatului fiu Octavian dar și poezia „Pe strada Căpitan Darbunˮ. 

 A luat apoi cuvântul poetul Adrian Răcaru, prezentând poeziile proprii „Se duc poețiiˮ – dedicată poetului Duma, urmată de „A fost răpitˮ și „Poetuluiˮ. 

Scriitorul Constantin Oancă ne spune pentru început că poetul Duma a scris și a prețuit cam tot ce a fost sfânt pe acest pământ; a încurajat și a sprijinit mulți tineri poeți în devenire, unul din ei, fiind chiar el apoi a cântat piesa „Pe malul apeiˮ, pe versuri proprii. 

Prof. Eleonora Stamate ne vorbește de recenta apariție a numărului 48 al revistei pe care o conduce, dedicată poetului Dionisie Duma, depănând în continuare frumoase amintiri legate de acesta. 

 Scriitorul Tănase Dănăilă ne vorbește de legăturile cu poetul Duma, vorbind de prietenii, unele neînțelegeri dar în final, despre frumusețea împăcarilor și a bunelor relații. Citește poezia „De când poețiiˮ. 

Mihaela Gudană începe prin a ne prezența un sincer și emoționant mesaj transmis de profesoara Liliana Tulică, exprimându-și sincerul regret pentru faptul că din motive medicale nu poate participa la acest eveniment. Poeta Mihaela Gudană continuă spunând că a apărut în cenaclu în anul 2012, fiind puternic încurajată de poetul Dionisie Duma, atunci fiind și președinte al cenaclului. 

Ultimul care a luat cuvântul a fost profesorul Aurel Scarlat, vorbind de felul cum a fost primit, cu multă căldură, între membrii cenaclului. 

Cuvântul de închidere a aparținut moderatorului, mulțumind tuturor pentru sprijinul acordat realizării acestei activități pe care eu o consider reușită. 

 

Iancu Aizic