Spectacol muzical-coregrafic de Dragobete

 

După cum se știe, Dragobetele este reprezentat în tradiția noastră ca un tânăr chipeș și extrem de iubăreț care seduce fetele cu un fermecător și dulce sărut, de unde și frumoasele cuvinte, Dragobetele care sărută fetele. Dar, în fapt, Dragobetele este simbolul sosirii mult așteptatei primăveri, aducând cu ea și multă bună dispoziție în sufletele tuturor. Acest lucru a dorit și a reușit să ni-l aducă nouă, tecucenilor, Casa de cultură a municipiului Tecuci prin spectacolul oferit publicului vineri, 22 februarie, cu titlul „Dragobetele… care sărută feteleˮ.


Spectacolul a fost deschis de prezentatorul Mihai Vasilache, îndrăgit de public și care știe, de fiecare dată, să înmâneze microfonul interpretului ce urmează să evolueze și cu această ocazie, să preia de la acesta inerentele emoții. Mihai ne-a spus câteva cuvinte despre Dragobete, după care ne-a invitat să urmărim, prin intermediul videoproiectorului, un interesant film despre această sărbătoare, realizat cu multă pricepere de profesorul de canto Mircea Călianu.

Am fost înștiințați  că în cadrul acestui spectacol, spectatorii se vor bucura și de o tombolă cu premii, constând în multe jucării de pluș care vor fi acordate celor ce vor realiza cele mai frumoase definiții despre dragoste, fie pentru persoana iubită sau pentru părinți. Pentru selectarea celor mai interesante declarații în acest sens, a fost format un juriu compus din managera Casei de cultură, Diana Cioclu-președinte, membrii fiind profesorul Mircea Călianu și Dan Vîță, referent al instituției. Apoi, Dan Vîță, însoțit de referenta Oana Atomei, au împărțit publicului spectator biletele pe care urmă să fie scrisă respectiva declarație de dragoste.

 Spectacolul a fost deschis de grupul „Altițaˮ din Tecuci, condus de prof. Marcela Călianu și coregrafa Nicoleta Cucoaneș. A urmat micuța și talentata Alexandra Zaharia care ne-a prezentat piesa „Constantine, Constantineˮ după care surorile Diana și Lorena Dumbravă au ținut să ne spună prin cântec că „Mama două fete areˮ.

Au intrat în scenă, în continuare, cei 20 de micuți membri aI grupului „Omătuțaˮ , pregătiți de neobosita coregrafă Mariana Enache. Privind la evoluția acestor talentați membri ai grupului, mi-am dat seama că dansul românesc nu piere și chiar are un viitor  frumos.

 A urmat Mihaela Prună care, deși debutantă, a avut o frumoasă interpretare a nemuritoarei piese „Trandafir de la Moldovaˮ. O altă debutantă, Elena Iacomi, ne-a prezentat piesa „Leliță, lelița meaˮ. Au intrat apoi în scenă cei 18 membri ai apreciatului grup folcloric „Movileniiˮ pregătit de Mioara Sandu și Marcela Călianu.

Interpreta Georgiana Panaitiu ne-a prezentat piesa „Moldoveanul cu iubireˮ iar Cosmin Dragomir a cântat piesa  „Frunză verde, măr domnescˮ. A fost apoi rândul Grupului „Altițaˮ, compus din 20 de elevi de la CNCH, care au dansat încântător pe scenă , în timp ce în sală, mai ales la intrare, spectatorii făceau același lucru. Din acest grup, solista Andreea Axenie a ținut să ne prezinte și ea o frumoasă melodie de muzică populară. Georgiana Răduc ne-a entuziasmat și de această dată prin frumoasă ei interpretare după care a revenit grupul „Movileniiˮ.

 Îndrăgita piesă „Casa părintească nu se vindeˮ, ne-a fost prezentată de Leonard Căluian iar Daniela Rusu ne-a demonstrat o pofta de joc moldovenesc. Apoi, grupul „Altițaˮ, format din elevi de la CNSH și CNCH au încheiat acest reușit spectacol.

Pentru extragerea biletelor câștigătoare de la tombolă, au fost introduși în sală trei micuți dansatori, doi băieți și o fetiță, care, cu mânuțele lor, au scos din urnă cele trei bilete câștigătoare.

Din partea juriului, poetul  Dan Vîță a anunțat câștigătorii respectiv: Premiul III – Gianina Tofoleanu pentru declarația „Te iubesc din clipa în care te-am cunoscutˮ, premiul II – Mădălina Neagu, pentru declarația „Te iubesc sincerˮ iar Premiul I a revenit elevului Alex Budană pentru declarația oferită mamei „Te iubesc pentru că mi-ai dat viață, m-ai crescut și educatˮ. Câștigătorul a primit și un tort oferit de reprezentanții comunei Movileni. 

 În final, au fost invitate pe scenă profesoarele care au contribuit la instruirea dansatorilor, respectiv Marcela Călianu, Nicoleta Cucoaneș, Mioara Sandu și Mariana Enache, care au primit buchete de flori din partea organizatorilor. Micuții dansatori care au extras biletele câștigătoare, au primit din partea organizatorilor pachete cu dulciuri.

Am asistat la un spectacol reușit, îl prețuim pe Dragobete și așteptăm să vină, cât mai repede, Primăvara.

 

Iancu Aizic