Ziua Mondială a Poeziei la Tecuci

 

Joi, 21 martie, chiar de Ziua Mondială a Poeziei, Cenaclul tecucean „Calistrat Hogașˮ a organizat o nouă ședință de lucru. De această dată, manifestarea s-a desfășurat în sala Studio, unde în fața unui public numeros, poezia și-a dat din nou mâna cu muzica. 

După cum bine se știe, UNESCO a stabilit încă din anul 1999, ca în fiecare an, pe data de 21 martie, să se sărbătorească în întreaga lume, Ziua Mondială a Poeziei, aceasta ca o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și cultură, adică poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă în acest sens. 

Manifestarea a fost deschisă de poetul Dan Vîță, începând prin a spune că această zi este încă un motiv de reflecție în interesanta competiție între imagine și citit, sau mai corect spus, o luptă între imagine și cuvântul scris, această manifestare adăugându-se Zilei Fericirii, a Pământului, a Oamenilor străzii sau altele. Vorbitorul ne reamintește că la Botoșani, la data de 15 ianuarie, la obișnuita sărbătorire a marelui Eminescu, Varujan Vosganian a vorbit despre Vocile cititorilor, a poeților și mai ales despre bogăția patrimoniului fonic cultural cu vocile marilor poeți.

Revenit la termenul de Poezie, ni se reamintește că așa cum se spune în Dicționar, Poezie înseamnă „o facereˮ, mai exact, „o creațieˮ. 

Mai multe despre poezie ne-a vorbit în continuare poetul Constantin Oancă, care ne spune că poezia poate fi și un „fenomen al naturii, hrana noastră spiritualăˮ, iar poet nu este cel ce scrie ci acela care trăiește ce scrie iar cartea de poezie e însăși „cartea vieții noastreˮ și, așa cum a spus marele Dostoievski, „Frumusețea este aceea care va schimbă lumeaˮ.

În continuare, poetul Oancă ni-l aduce în prim plan pe neobositul și regretatul Nichita, reamintind publicului ce a făcut el pentru poezie, încheie cu o frumoasă paralelă între Nichita și Eminescu. Ne prezintă apoi poezia proprie „O corabie care nu a mai sositˮ interpretându-ne și cântecul „Visez la o lumeˮ. 

A fost apoi invitată pe scenă poeta Mihaela Gudană care ne-a prezentat propria poezie intitulată „Poetulˮ, urând apoi „La Mulți Aniˮ tuturor poeților dar și celor ce o citesc, și mult succes pe viitor. 

Scriitorul Tănase Dănăilă ne spune ce este  poezia, încheind cu precizarea că este un zbor în inimile tuturor, făcând și o diferențiere între poet și croitor.

Tânăra liceană Ana Andrei, poetă dar și cantautor, ne-a prezentat pentru început o melodie în limba franceză, după care melodia „Valuriˮ, încheind cu propria compoziție „Mai rămâi, bunico!ˮ.

Poeta Monica Manole ne-a impresionat atât prin puritatea poeziei prezentate cât și prin interpretare, realizând o interesantă interacțiune cu publicul.

 A fost apoi invitat în scenă Patriarhul, decanul de vârstă al cenaclului, poetul Mihai Ștefaniu, care a prezentat pentru început propria poezie „Baladă satului dispărutˮ, apoi nostalgica poezie „Mamaˮ, încheind cu poezia cu iz patriotic „Un gând spre cel plecat departeˮ.

A urmat meșterul care știe la fel de bine să șlefuiască cuvintele dar să și folosească imaginația și culorile, adică pictorul poet Mircea Cojocaru. El a prezentat poezia „ Autografulˮ, apoi „În searăˮ încheind cu poezia „A ninsˮ. 

În scenă a intrat apoi perechea Andreea Cărăuș și Andrei Cocolici, care au prezentat piesele folk „Cea mai frumoasă parte din lumeˮ și „Noi privimˮ.

Revenit la funcția de moderator, Dan Vîță, ne reamintește faptul că la a XXVI-a ediție a Festivalului de poezie „Costache Conachiˮ din anul 2018, premiul de debut acordat de Editura Junimea a fost primit de poeta Raluca Faraon din București, alături de poeta prof. Dorina Vârlan din Tecuci. Acum, aceasta ne-a prezentat o frumoasă poezie, despre „Poet și poezieˮ.

Poeta Eleonora Stamate ne-a recitat poeziile „Primăvaraˮ și „Se va face dor de poezieˮ, după care, din creația poetului Liviu Ion Stoiciu, pe care l-a cunoscut în luna noiembrie 2018, ne-a citit o poezie dedicată poeților tecuceni intitulată „Nu-și arată vârstaˮ.

Poetul Aurel Scarlat, prof. din Bucești, ne prezintă poezia  „Facereaˮ dar și o frumoasă poezie dedicată elevilor, îmbrățișați prin parcul tecucean.

A fost apoi invitat pe scenă redactorul publicației „Tecuciul literar-artisticˮ,  scriitorul Dan Movileanu, care a vorbit despre poeți și poezie, recitând apoi „Poemul  postapocalipticˮ. 

În continuare, poetul Săndel Stamate, a prezentat o frumoasă definiție a poeziei, vorbind apoi despre „Inefabilul relevantˮ, realizând că poezia este tot o imagine, încheind prin a ne citi propria creație „De unde vine tristețeaˮ.

Poetul Adrian Răcaru ne prezintă poemele „Coborârea cuvintelorˮ și „Față în față cu poeziaˮ .

Viorel Burlacu, manager al Muzeului de Istorie, exprimă bucuria regăsirii în sală, printre spectatori, a două colege din tinerețe ce au activat în echipa de teatru a Casei de cultură, respectiv prof. Dorina Vârlan și poeta Monica Manole. Tot cu gândul la trecut, ne reamintește frumusețea dar și eficienta cenaclului literar tecucean, amintind de prof. Doru Scarlatescu, Gheorghe Dimitriu, Ion Pilat, Aurel Brumă sau chiar Natalia Negru, foști membri ai primului cenaclul literar tecucean „Ion Creangăˮ înființat în anul 1954 și din 1955 purtând numele de „Calistrat Hogașˮ.

Vorbește de omul de adevărată cultură, avocatul dar și judecătorul Emil Băicoianu, din lucrările acestuia prezentându-ne poezia „Spune-mi, dragăˮ.

 Și astfel, s-a încheiat o frumoasă sărbătoare, dedicată Zilei Mondiale a Poeziei.

 Felicitări tuturor poeților dar și iubitorilor de poezie!

 

Iancu Aizic