Ministrul Finanţelor vrea să limiteze iarăși libertatea de mișcare a românilor în UE

 

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, insistă în proiectul său mai vechi de a limita libertatea de circulație în UE

În urmă cu patru luni, a avut o propunere controversată ca românii să aibă drept limitat de lucru în străinătate, pe baza unui singur permis de muncă, valabil pentru maximum 5 ani într-o anumită ţară. Acum, Teodorovici vine cu ideea unui „pachet agresiv” care să limiteze mobilitatea, iar mesajul este adresat oficial în mega-întâlnirea cu șefii Finanțelor din UE.

Ne amintim declarația lui Teodorovici din noiembrie 2018, când ministrul Finanțelor susţinea că românii trebuie să aibă drept limitat de lucru în străinătate, iar Opoziția i-a cerut la acel moment demisia.

Dacă un român primeşte drept de muncă într-o altă ţară europeană şi acesta continuă să fie reînnoit, spunea atunci Eugen Teodorovici, el nu o să se mai întoarcă niciodată înapoi în ţara de baştină, scrie realitatea.net.

„Nu mai ai voie, după primul permis, să-ţi reînnoieşti dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Aşa, dacă ajunge în Germania şi tot primeşte drept de muncă, deci nu o să se întoarcă în veci în Croaţia, România de unde a plecat. Maxim 5 ani şi, la revedere, să te duci în altă ţară să îţi cauţi loc de muncă”, a explicat Teodorovici.

Acum Orlando Teodorovici vine cu un mesaj asemănător și pune iarăși gând rău mobilității din interiorul UE, un principiu de față al existenței Uniunii:

Ţările europene din care pleacă multă forţă de muncă spre restul Uniunii Europene ar trebui să se gândească la un pachet agresiv de măsuri care să aducă o soluţie pentru mobilitatea selectivă, care duce la exodul creierelor, a declarat sâmbătă ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, la finalul celei de-a doua zile a reuniunii ECOFIN.

„Poate în timpul Preşedinţiei române voi invita ţările care trimit lucrători în străinătate la o discuţie, să vedem ce e de făcut. Ar trebuie să ne gândim la un pachet agresiv care să aducă o soluţie, pentru că nu putem să ne atingem obiectivele în situaţia actuală, de aceea discutăm acum despre scăderea competitivităţii, despre cheltuieli diferite, aspecte care sunt influenţate de această mobilitate intra-europeană. Deci trebuie să încurajăm această mobilitate, dar trebuie şi să ţinem cont de tipul de măsuri pe care trebuie să le aplicăm pentru a nu fi afectaţi noi toţi”, a afirmat Eugen Teodorovici.

 

Citeşte în continuare…