Cântec, dans și voie bună de Ziua intenațională a romilor – Galerie foto

 

Data de 8 aprilie este declarată, din anul 1971, Ziua internaţională a romilor. Scopul acestei zile este de a celebra cultura romilor şi de a sensibiliza populaţiile la problemele cu care se confruntă romii.

La Tecuci, această zi a fost sărbătorită la sala Studio a Casei de cultură, locația devenind aproape neîncăpătoare pentru cei prezenți la eveniment.

S-a început cu Imnul Romilor, „Gelem, Gelemˮ, imnul oficial al etniei care a fost compus de un iugoslav, în interpretarea solistului local Arun Durancea.

 Au urmat scurte discursuri despre etnie, susținute de Diana Cioclu – manager Casa de cultură și Cosmin Grasu – cel care a reușit să urmeze o facultate, demonstrând că și romii pot studia și preda apoi, fiind exemplul care predă cursuri acum la Școala „Elena Doamnaˮ.

Au încântat cu melodiile prezentate, soliștii: Andreea Feraru – elevă a Colegiului național de Economie și Agricultură, Miruna Ghiță și Bianca Voicu – ambele eleve la Școli din comuna Barcea, Grupul „Ame Khelasˮ din Barcea format din saxafoniștii Gabriel Stoica și Elisei Drosu, Grupul vocal „Flori de câmpˮ alcătuit din elevi ai Școlii „Ion Petroviciˮ din Tecuci și bineînțeles cunoscutul interpret Arun Durancea.

Briana Cotiga, membră a Clubului Club Art Tecuci, a încântat publicul cu două coregrafii în pași de balet.

 Dansurile specifice au fost prezentate, în aplauze binemeritate, de Grupul „Romano Iloˮ al Școlii gimnaziale „Ion Petroviciˮ Tecuci, Grupul „Buciumˮ al Școlii „Natalia Negruˮ din comuna Buciumeni, Grupul „Florile Prietenieiˮ al Școlii „Gheorghe Petrașcuˮ Tecuci, Grupul „Ketanesˮ de la Școala „Nicolae Bălcescuˮ Tecuci, Ioan Vasile, elev la Liceul „Ovid Caledoniuˮ Tecuci și Grupul „Ame Gilabasˮ al Școlii Gimnaziale din comuna Barcea.

Timp de două ore, elevi laolaltă cu profesori și coordonatori au cântat și dansat marcând această zi. În cadrul spectacolului, au mai avut intervenții profesoarele Mioara Vizitiu, Mihaela Anastasiu și consilier local Gina Dumitriu.

La final, din partea Casei de cultură, au fost împărțite diplome și cupe celor care au prestat pe scenă.

De ziua lor, le transmitem romilor gânduri bune și le spunem la mulți ani, pe limba lor: Te trais but, praleo!

 

Ziua internaţională a romilor – 8 aprilie 2019 Tecuci

51 new photos added to shared album